Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dlaczego ja widzę tylko 14 obrazów?
Велосипед by Marcin F. M., on Flickr
Ostatnio edytowany przez $pwd (2014-01-16 22:25:39)
Ojcze Dajrektorze jakim słoikiem? Ale rozmycie przepiękne.. Ostrość ustawiana na oku czy na dziobie czy jak się da?
]:->
podejrzewam sigme 150/2 :)
oczywiscie ze na oku, tylko i wylacznie.
Dzięki za ciepłe przyjęcie :)
Dobrze prawicie koledzy - Sigma 150 + teleconverter x2 = 300 mm ogniskowej, co daje 600 mm dla FF
Zdjęcia to oczywiście pełne klatki (nie cropowane)
Hmm, może jeszcze trzy z tego zestawu:
wróblik, kaczuch i rożeniec. Jest w Gorlicach tylko jedna para rożeńców, które są na czerwonej księdze gatunków zagrożonych.
Acha - na oko oczywiście :D
Wiewiór który mnie gonił ... cokolwiek to znaczy.
Dziś nie będą moje zdjęcia.
Dziś będzie coś kapitalnego. Moja przyjaciółka "bufetowa" wypatrzyła naszego admina. Cóż, nie tylko w sieci nic się nie uchowa :D
ps. to będzie seria :)
nie warto.
Czasami czytam ten wątek i widzę, że tu nie piszą laicy. Dlatego was pytam - mam stare aparaty (2xzenit, 1xpraktica(do sprawdzenia) oraz wywoływacz do zdjęć (chyba zwie się krokus, z takimi dużymi soczewkami) )), chciałbym je sprzedać. Czy jest sens je sprzedawać? Jeżeli tak to za ile je wystawić? Przypomnę że jestem laikiem z fotografii ;).
@Semerchet - jak trafisz na "frajera" to i za tysiące sprzedasz :)
A tak na poważnie to co do zenita to popatrz po allegro/polskim ebayu będziesz miał średnią cenę.
Co do zenita - zależy co to za model masz i czy sprawny ;) Jak sprawny to sam bym chętnie przygarnął.
W wywoływanie chwilowo się nie bawię bo brak wiedzy i miejsca/warunków.
winnetou mam zenita jakiegoś na stanie Zenit-E mogę pchnąć (zaraz fotę wrzucę) tylko pierw musiałbym go sprawdzić czy jeszcze działa (kiedyś kupę lat temu jeszcze jako dzieciak robiłem nim foty). Ile takie coś w ogóle jest warte (o ile działa oczywiście??
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-20 15:37:10)
allegro mówi że zenit ttl to koszt od 30pln brutto + przesyłka;)
hehe to śmieszna cena myślałem, że chociaż 100 będzie wart..takie coś to jest (nie wiem tylko gdzie etui skórzane się podziało trzeba by było poszukać ale gdzieś mam)
prawdopodobnie działa, bo leżał kilka lat w szafie, widzę na spodzie pisze made in USSR to bankowo działa;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-20 15:47:59)
@Menel masz racje. Za 30 zł to sam chętnie porobię nim zdjęcia ;)
http://www.4x4suzukisamurai.pl/download/1zenit.jpg
http://www.4x4suzukisamurai.pl/download/2zenit.jpg
Semerchet te Twoje już lepsze widać niezłe obiektywy mają...klisze w ogóle można jeszcze dostać? Pewnie koszt kliszy i wywołania 30 zdjęć przewyższa cenę aparatu;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-20 16:00:28)
menel - klisza ~10pln wywołanie i zgranie na CD ~10pln
ciekawe jak z jakością, musiałbym poczytać o obsłudze tego zabytku, bo wbrew pozorom nie jest tak łatwo zrobić dobrego zdjęcia takim czymś..wszystko ręcznie trza ustawić;)
menel - nie jest tak źle i tragicznie jakby się wydawało. Wbrew pozorom pod względem 'mechaniki' jest to banalne.
Oczywiście problem kompozycji/kadru itd itp jest taki sam jak przy cyfrówce.
Przy wywoływaniu kliszy da się poczarować i nawet niedoświetlone/prześwietlone (nie za dużo) fotki można odratować.
Podstawowym ograniczeniem które zmusza do myślenia to 36klatek ;) Co jest w sumie całkiem dobre ;)