Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Wielki Brat

Witam
Zacznę może tak.
W firmie mamy 5 komputerów które były kupione jakiś rok temu od Firmy A
Na tych komputerach zainstalowany jest Windows XP Home. SP2
Kilka dni temu dostaliśmy kolejne 5 komputerów z Firmy B
Na tych komputerach zainstalowany jest Windows XP Pro. SP2
Skonfigurowałem AD, utworzyłem użytkowników, katalog z profilami itd. wszystko poszło ładnie.
Następnie zacząłem dodawać komputery które dostarczyła Firma B do domeny, nie było problemu, logowanie i profile śmigają aż miło czyli OK.
Komputery z Firmy A miały Windowsy XP Home, więc zaktualizowałem je do Prof. w czasie aktualizacji nie było problemów, błędów itp.
Komputery ładnie dodawały sie do domeny (postępowałem tak samo jak z komputerami Firmy B) ale tu już jest problem.
Ładnie loguje się do profilu, pokazuje nazwę użytkownika (w starcie) niby ok ale przy wylogowaniu nie zapisuje profilu na serwerze. W czasie wylogowania niema żadnego komunikatu o błędach itp. Jeżeli na ten sam profil zaloguje się z komputera Firmy B wszystko jest OK, więc nie jest to wina uprawnień.
Pomyślałem, że coś jednak popsuło się przy aktualizacji Windowsa z Home do Pro. więc zainstalowałem nowy system XP Pro. ale jest to samo.
Dzwoniłem do Firmy B z zapytaniem czy coś może więcej doinstalowali do Windowsów aby dobrze działały z AD, ale nie - standardowa instalacja.
Sprawdzałem czy profile są mobilne, aktualizowałem systemy i nic :(
I o co tu chodzi ?
Jako ciekawostkę powiem, że jak zrobiłem klona systemu Windows z komputera Firmy B i wgrałem go na komputer Firmy A to nie było problemu z profilami.
I bądź teraz mądry, czym się różnią te windowsy ?

Członek DUG

Zainstaluj sobie na serwerze debiana z sambą i po problemie

Wielki Brat

guzzi napisał(-a):
Zainstaluj sobie na serwerze debiana z sambą i po problemie
eeehhh jakbym tylko mógł ale nie mogę i muszę się męczyć z windowsem

Członek DUG

Postaw sobie czystego XPka Prof i wepnij go do AD. Jak bedzie banglac to znaczy ze cos Ci sie zjebalo przy upgrade XP z Home do Prof i polityki zle splywaja.

Wielki Brat

debianus_userus napisał(-a):
Postaw sobie czystego XPka Prof i wepnij go do AD. Jak bedzie banglac to znaczy ze cos Ci sie zjebalo przy upgrade XP z Home do Prof i polityki zle splywaja.
Tak zrobiłem, jest to samo
Co jeszcze zaobserwowałem, komputery (windowsy) Firmy A nie czytają ścieżki do profili.
Na próbę wyłączyłem udostępnianie katalogu z profilami, komputer zalogował się i zachowywał tak samo jak opisywałem wyżej, nie było żadnego komunikatu o błędzie, natomiast komputery które poprawnie działały w domenie zaczęły krzyczeć, że nie jest dostępny profil i następuje logowanie do profilu lokalnego.
Montowanie dysków sieciowych działa prawidłowo.

Członek DUG
Nie wiem czy coś pomoge ale istnieje coś takiego jak "profil obowiązkowy" czy jakoś tak. Polega on na tym , że gdy użytkownik się zaloguje ma taki sam pulpit jak inni , oraz jego dane nie są zapisywane po skończonej pracy. Taki profil uzyskuje się poprzez zmiane nazwy ukrytego pliku Ntuser.dat na Ntuser.man. Plik ten powinieneś znależć w główny_katalog_systemowy\Profiles\nazwa_użytkownika lub dysk_systemowy\Documents and Settings\nazwa_użytkownika. Jest to plik ukryty więc trzeba w opcjach folderu zaznaczyć pokaż ukryte pliki i foldery. To mi przyszło do głowy, może to jest przyczyna całego zamieszania.