Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-10-07 15:42:45

czarny30 - Użytkownik

czarny30
Użytkownik
Serwis

Brak przekierowania portow do klienta

Witam mam dziwna sytuacje.
Mam masquarade na debianie iptables na komputerze klienckim system vista dziala i to ciekawe tylko gg, skype nie dzialaja strony kombinowalem juz z wieloma konfiguracjami i wylaczalem nawet firewalla z visty nic to nie daje. Nadmienie jeszcze ze internet jest podlaczony do debiana a debian jako server udostepnia net przez AP d-link na laptopa z vista.

Pomocy moze macie jkaies propozycje szukam w necie juz od kilku dni i nic nie moge znalezc na ten temat.

Pozdrawiam

#2  2008-10-07 19:41:21

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

Re: Brak przekierowania portow do klienta

zarzuć tutaj jakieś konfiguracje.

#3  2008-10-07 19:45:28

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

czy jak probojesz www po ip to dziala? ... bo obstawilbym problem z dns

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#4  2008-10-07 20:39:41

czarny30 - Użytkownik

czarny30
Użytkownik
Serwis

djjanek napisał(-a):

zarzuć tutaj jakieś konfiguracje.

Konfiguracja dhcp standardowa nic tam nie ruszalem a masquarada tez na iptablesie standardowa skopiowana ze strony znalezionej w google.

Nadmienie ze jakies 3 lata temu na tym samym skrypcie robilem masquarade i wszystko dzialalo. Teraz zmienilem miejsce zamieszkania mam tego samego dostawce netu ale inny modem oczywiscie na rj-45. Wczesniej mialem mandrake 9.1 a teraz mam debiana 4.

bercik napisał(-a):

czy jak probojesz www po ip to dziala? ... bo obstawilbym problem z dns

Powiem ci ze jezeli chodzi o polaczenie po ip to chyba dziala bo jak wybieram np swoje zewnetrzne ip czyli tak jak bym sam siebie pingowal to dziala no i gg dziala a to raczej po ip leci.
Wiec co zrobic? wpisac dns dostawcy do np eth1 czyli na lan czy do kompa klienta?

Ostatnio edytowany przez czarny30 (2008-10-07 20:44:49)

#5  2008-10-07 22:49:37

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

czarny30 napisał(-a):

Wiec co zrobic? wpisac dns dostawcy do np eth1 czyli na lan czy do kompa klienta?

nie zabardzo rozumiem ...

pokaz/sprawdz co siedzi w /etc/resolv.conf na kompie ktory ma problem, spinguj te adresy, sproboj wpisac tam inne dzialajace serwery ... jeszcze dla pewnosci ze www po ip chodzi mozesz wejsc np. na http://213.135.50.25/

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#6  2008-10-08 20:40:16

czarny30 - Użytkownik

czarny30
Użytkownik
Serwis

Dzieki serdeczne wpisalem te adresy ip z pliku ktory mi podales do kompa klienckiego i strony zadzialaly tylko czemu dhcp mi ich nie przydzielalo automatycznie.

#7  2008-10-08 22:56:25

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

byc moze serwer dhcp nie jest skonfigurowany do rozsylania adresow dns lub klient jest skonfigurowany do nie odbierania ich

Stopka forum