Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik
Witam
Czy w ktorejsc wersji Debiana przy instalacji ladowane sa moduly do obslugi kart wifi jak to sie dzieje w Kubuntu badz Ubuntu ???
W tych dwoch instalacjach wykrywa mi bez problemu karte radiowa a debian nie :(
Wiem ze mozna pozniej to zrobic ale to jest wiecej zabawy dlatego tez pytam :)
Pozdrawiam

Moderator
ja to robilem w ten sposób , ze na drugiej maszynce robilem jajo z obslugą acx100 , nagrywalem na plytke , razem z wireless-tools i libiw, potem instalowalem base, po reboocie instalowalem nowe jajo i wireless-tools i zapodawalem base-config i jazda ;]

Użytkownik
Witam :)
Poradzilem sobie z ACX-em :) Zainstalowalem i....
Po odpaleniu skryptu start_net wszystko wykrywa sie pieknie :) Z DHCP wszystko jest pobierane od mojego IP, ale !!! no wlasnie jest ale :( po wpisaniu iwconfig wszystko sie wyswietla ale jak chce zpingowac jakis adres to nidyrydy :(
np. ping 4.2.2.2 - adres za pomoca ktorego sprawdzam dzialanie sieci :) (latwy do zapamietania) pokazuje connect: network un cos tam
Co moze byc tego przyczyna ???
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc :)

Użytkownik

Członek DUG
spróbuj
ping 4.2.2.2 -I wlan0
tam jest duże 'i' a nie małe 'L' i zamiast wlan0 wpisz interfejs jaki tam posiadasz (prawdopodobnie wlan0) jeżeli nadal nie działa no to znaczy że coś nie tak. napewno dodałeś prawidłowo bramke?

Użytkownik
No wlasnie podejrzewam ze wlasnie w tym miejscu moze byc problem :) sproboje jak tylko do domu dojade :)
Pozdrawiam