Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hey, ostatnio mi się znudziło 'mieszanie' w systemie i zainstalowałem debiana because it works ;P. Dobra, koniec wstępu. Zainstalowałem lenny z daily netinstall, na początku trochę musiałem pomyśleć (ałć, booli :D) nad tym jak uruchomić iwl4965 skoro potrzebnych pakietów nie ma na płytce ale ostatecznie sobie poradziłem. Teraz internet działa, niestety tylko spod roota. Pomyślałem, że nie jestem w grupie network ale gdy otworzyłem /etc/group grupy network po prostu nie było. Gdy dodałem ręcznie: network:x:GID:sp3cu to również nie pomogło, nie mam już pomysłów. Jakieś propozycje ?
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2008-11-27 17:36:16)
w sensie jak dziala? ze kontrolujesz spod root'a to normalne. ale przeciez dostep do samej sieci jest ogolny, tylko spod zwyklego user'a nie mozesz nim kontrolowac za pomoca ifcocnfig
paoolo napisał(-a):
w sensie jak dziala? ze kontrolujesz spod root'a to normalne. ale przeciez dostep do samej sieci jest ogolny, tylko spod zwyklego user'a nie mozesz nim kontrolowac za pomoca ifcocnfig
Użyszkodnik w przeciwieństwie do roota nie ma w ogole internetu. Nie mówię tutaj o konfiguracji if/iwconfig.
EDIT: Hah doszedłem do rozwiązania, resolv.conf miał złe uprawnienia.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2008-11-27 17:36:04)
a jak chesz kontrolowac bez logowania sie na root'a to zainteresuj sie sudo
bercik napisał(-a):
a jak chesz kontrolowac bez logowania sie na root'a to zainteresuj sie sudo
Wiem o tym ... Ech problem nie tyczył sie konfiguracji internetu spod użytkownika tylko całkowitym jego brakiem. Uprawnienia resolv okazały się winne - pewine podczas kopiowania pliku zamienił uprawnienia.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2008-11-27 18:18:21)
Użytkownik internet miał, ale nie miał dostępu do informacji o dns'ach, jak mniemam.
czadman napisał(-a):
Użytkownik internet miał, ale nie miał dostępu do informacji o dns'ach, jak mniemam.
Mówiąc dokładnie, to tak :). Nie wiedziałem jak inaczej określić problem w pierwszym poście. Gdybym wiedział, że chodzi o DNS'y to pewnie inna by była treść... chociaż jakby iść dalej to pewnie by nie było tych postów bo bym się kapnął i nawet nie pomyślał o forum :P. W każdym bądź razie nie ma co filozofować, dzięki za pomoc.
Następnym razem będę sprawdzać działanie sieci po adresach IP ;P