Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Łowca lamerów

lis6502 napisał(-a):
bo akregator na prawdę jest super
urug napisał(-a):
Zainstalowałem akregator'a, jak na razie super.(...)Po tych 2 dniach używania muszę przyznać, że ten program jest na prawdę dobry.
;] A NIE MÓWIŁEM ?:D

Członek DUG

Użytkownik

urug napisał(-a):
Nie ma obecnie chyba równie dobrego czytnika rss pod linuksa.
I tak i nie. Od samego początku korzystam z Akregatora i co do samej funkcjonalności nie mam większych. Jednak u mnie czasami proces pn. nspluginviewer uruchamiany przez Akregatora powoduje zablokowanie alsa i tym samym uniemożliwia korzystanie z dźwięku. Wtedy pomaga tylko zabicie procesu. Poza tym jego uruchomienie i pobieranie zakładek (przy starcie systemu) jest stosunkowo długie i chwilowo dość znacząco obciąża procesor i pamięć, co przedłuża proces uruchamiania całego KDE do stanu pełnej używalności.

Użytkownik

nspluginviewer związany jest chyba z przeglądarką a nie z akregatorem.

Użytkownik

dowoszek napisał(-a):
To prawda, ale akregator jako część KDE korzysta domyślnie z Konquerora do wyświetlania newsów.

Użytkownik

Akkon napisał(-a):
dowoszek napisał(-a):
To prawda, ale akregator jako część KDE korzysta domyślnie z Konquerora do wyświetlania newsów.
Może się czepiam, ale w takiej sytuacji twierdzenie, że to akregator powoduje problemy jest nie fair w stosunku do jego twórców ;) Przeglądarkę można zmienić w opcjach a na obciążający flash (nspluginviewer jest z nim związany jeśli się nie mylę) polecam coś do blokowania reklam - u mnie bardzo dobrze, wręcz idealnie sprawdziła się wtyczka do firefoksa adblock.

Łowca lamerów

Offtopem mówiąc zapraszam na forum ubuntu. Cwaniaki w dupę kopane http://img147.imageshack.us/img147/6438/reklamafail.png chyba mają coś przeciwko adblockowi. Albo ze mnie taki nietoleranyjny futrzak, że obrazek i skrypt który wyświetla to okienko dodałem do czarnej listy... 
Przeglądarkę można zmienić w opcjach
Gwoli ścisłości dodajmy że chodzi o zewnętrzną przeglądarkę, czyli taką, w której otwiera się link po dwukliku. Akregator niestety nierozerwalnie związany jest z konquerorem, a problem zawieszania obszedłem usuwiając po prostu wrapper do konquerora.
Cholera, jeszcze debian.linux.pl wysiadł, o 
From static-62-233-163-154.devs.futuro.pl (62.233.163.154) icmp_seq=257 Destination Host Unreachable
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2009-04-20 10:24:51)

Redaktor

lis6502 poszukaj ile płacą za utrzymanie hostingu?

Łowca lamerów

Którzy, ubunciarze ?

Członek DUG

Użytkownik

Odnośnie OT nt forum Ubuntu: Tam jest jednak duży ruch, inna sprawa to że większość postów typu "jak zainstalować kadu".
Ostatnio edytowany przez dowoszek (2009-04-20 10:52:31)

Łowca lamerów

Ja tam odpalam wszystkie linki w iceweaselu
Którego masz ustawionego jako zewnętrzną przeglądarkę. Można powiedzieć że Akregator korzysta z 'silnika' konquerora na potrzeby tego 'okienka' do poglądu. Mały test ? Wyloguj się z duga z poziomu iceweasel'a, a na konquerorze zaloguj i zostaw ciastka. Następnie w akregatorze kliknij jakiś wątek ze sobą, zobaczysz, że będziesz online.
dowoszek napisał(-a):
inna sprawa to że większość postów typu "jak zainstalować kadu".
Jakie z tego wnioski?
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2009-04-20 10:53:24)

Członek DUG

Użytkownik

lis6502 napisał(-a):
dowoszek napisał(-a):
inna sprawa to że większość postów typu "jak zainstalować kadu".
Jakie z tego wnioski?
...kadu to fajny programik...?

Użytkownik

lis6502 napisał(-a):
Akregator niestety nierozerwalnie związany jest z konquerorem, a problem zawieszania obszedłem usuwiając po prostu wrapper do konquerora.
No właśnie. Ja większość RSS'ów czytam w wewnętrznej przeglądarce, a ta bazuje na Konquerorze. Lis mógłbyś mi przybliżyć swój sposób czy już go opatentowałeś ? ;P

Użytkownik

Ostatnio, można powiedzieć, że przez przypadek przetestowałem czytnik online Bloglines.com - wcześniej online próbowałem Google Readera, który wszyscy niby chwalą a dla mnie jest on po prostu nieporęczny, nieprzejrzysty i, przede wszystkim, zbyt wolny i ociężały. Przetestowałem i... miła niespodzianka, bo jak dla mnie Bloglines to świetne rozwiązanie, bardzo poręczne i szybkie, właściwie bez większej różnicy szybkości działania (renderowane stron itp.) w stosunku do czytników "stacjonarnych", np. Akregatora, którego używałem od dłuższego czasu. A do tego ma tą zaletę, że potrafi wyświetlić wszystkie wiadomości z danego wątku, nie tylko te które są aktualnie dostępne (przydaje się gdy np. przez dłuższy okres nie aktualizowaliśmy kanałów).
Ostatnio edytowany przez dowoszek (2009-10-30 06:54:06)

Członek DUG

Mnie w zupełności wystarcza Google Reader wspomagany wtyczkami w Iceweasel. Kiedyś używałem Akregatora, jednak po paru miesiącach zrezygnowałem z niego gdyż szkoda mi było miejsca na dysku.
google reader fajny jest. Ale jak sie ma w miare porzadny sprzet. W robocie mam Tualatina 1,2GHz i nedzne 512 MB ramu. Nawet na windowsie xp google reader pracuje jak stara k..pa. 
kayo; mozesz sie pochwalic jakie wtyczki sa przydatne dla google readera?
P.S Ten Boglines.com to na pewno poprawny adres?
Ostatnio edytowany przez bzyk (2009-10-29 21:45:44)

Użytkownik

bzyk napisał(-a):
google reader fajny jest. Ale jak sie ma w miare porzadny sprzet. W robocie mam Tualatina 1,2GHz i nedzne 512 MB ramu. Nawet na windowsie xp google reader pracuje jak stara k..pa.
kayo; mozesz sie pochwalic jakie wtyczki sa przydatne dla google readera?
P.S Ten Boglines.com to na pewno poprawny adres?
Literówka: ma być Bloglines.com ;)
Mam IDENTYCZNY sprzęt na codzień - Bloglines śmiga bez zarzutu, GoogleReader zamula. Bloglines ma też wersję beta ze zmodyfikowanym interfejsem pod adresem beta.bloglines.com, ale co ciekawe ta wersja działa już znacznie wolniej.

Gentoowy Głupek

dowoszek napisał(-a):
Odnośnie OT nt forum Ubuntu: Tam jest jednak duży ruch, inna sprawa to że większość postów typu "jak zainstalować kadu".
Ja tam już w ogóle nie pisze, bo jak widziałem te ramki, to mi sie już pod koniec zbierało na wymioty :)
"Jeśłi nie wiesz, o co chodzi, przeczytaj ramkę, co Ci szkodzi" :D
Ale też nie jestem zdania, że mnie takie proste pytania wkurzają, bo w końcu to jest takie forum i taka dystrybucja i ja też kiedyś nie wiedziałem, jak zainstalować kadu...
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-10-30 10:11:57)

Członek DUG
	Sorry że odświeżam stary temat, ale pytanie mam.
Może ktoś używa programu feed2imap? IMO ciekawa idea.
Edit:
Zainstalowałem zamiast ciężkiego feed2imap (ruby + imap), rss2email - który wysyła nowe artykuły w formie e-maili. Jak na razie jestem zachwycony ;-) Przeleciałem już przez sporo czytników rss i jakoś nie mogę znaleźć dobrego. A nuż ten.
Ostatnio edytowany przez urug (2009-11-19 20:23:13)