Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

fakam fszycho
Zainstalowałem wczoraj debiana. Jako że instalator Squeeze nie widzi mojego dysku zacząłem od Etcha, potem upgrade do Lenne`ego i do Squeeze. Zainstalowałem tylko system podstawowy, potem kilka narzędzi laptopowych, które znam i lubię (cpufrequtils, laptop-mode-tools). Potem przyszła pora na środowisko graficzne. Zainstalowałem gnome-core i gnome audio bo nie lubię śmietnika. Dorzuciłem gxine, rhytmboxa, abiworda, sylpheed oraz narzędzia do bluetooth.
Bluetooth nie działał, więc postanowiłem ściągnąć kompletnego gnoma i potem go odchudzić. Po instalce przeraziłem się ogromem syfu, więc usunąłem gnome (pozostał gnome-core i gnome-audio). Niestety, zostało kilka pamiątek po całym gnome.
- Sprawdzę xfce - pomyślałem
aptitude remove gnome-core gnome-audio aptitude install xfce4
Na początku wydawało mi się, że się gnome nie odinstalował, bo nic się nie zmieniło. Ok, wiem że xfce4 często korzysta z gnome-icon itp. Faktycznie, trochę zmieniła się zawartość menu. Pozostało to, co zainstalowałem przed gnome, trochę pamiątek z gnome i nowe elementy z xfce... oraz jakieś śmieći z kde - konqueror, kdeprint, knet...
Wyszedłem z X, wklepałem
aptitude remove xfce4
potem
startx
i nic - dalej jest to, co było... Po wklepaniu
aptitude
okazuje się, że mam zainstalowane kde!!!
W /usr/bin dalej mam wszystko - gnome, xfce4, kde...
O co tu kaman?

Członek DUG
Możliwe że usuwasz tylko metapakiety, a reszta zostaje z powodu zależności? Cyknij sobie "grep INSTAL /var/log/aptitude | cut -d ] -f 2" i odinstaluj pokolei to co CI niepotrzebne za pomocą aptitude purge X.

fakam fszycho
Dzięki,
pozostaje pytanie, skąd się to kde wzięło? Przecież nie z zależności gnome??

Członek DUG

fakam fszycho
pidgin sugeruje gnome-panel | kdebase-workspace gnome-panel sugeruje nautilus nautilus poleca desktop base desktop base sugeruje gnome | kde

Członek DUG

fakam fszycho

Moderator Mamut
bo trzeba patrzec na to co pisze ze bedzie instalowal jako zaleznosci ... a nie tylko potwierdzac na slepo :-)

fakam fszycho
Znów się bajzel zrobił - mam gnome o wyglądzie xfce4 :)
Wytłumaczcie mi jedną rzecz: skoro usunąłem i xfce4 i gnome,
aptitude remove
to jak to możliwe, że po wpisaniu startx ładuje mi się ten gnome o wyglądzie xfce4?
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-04-14 18:48:31)

Redaktor

Jak usuwasz coś co nie jest potrzebne to usuwaj pliki konfiguracyjne:
aptitude -h
czyli:
aptitude purge nazwa_pakietu

fakam fszycho
Robiłem
aptitude purge
ale bałagan pozostał;
Niby coś odinstalowuje ale wszystko pozostaje w systemie. To przypadłość squeeze czy lenny też tak ma?

fakam fszycho
Zainstalowałem siduksa. Najpierw w wersji z xfce ale brakowało mi kilku narzędzi. Ponieważ na stronie siduksa pisali, że nie wspierają gnome bo jest zbyt niestabilne, zdecydowałem się na kde (także z ciekawości, bo nigdy nie używałem). Oczywiście wyszedłem z X-ów, zainstalowałem apt-getem kde, odinstalowałem xfce, zalogowałem się... i pojawiło się xfce. Wyszedłem z X-ów, wyrzuciłem gdm. Odpaliłem startx i uruchomiło się kde. Oczywiście zawierające pakiety z xfce. Zainstalowałem kdm, reboot, wpisuję hasło i ...jestem w xfce.
Jak to jest, że w debianie wyrzucam pakiet(y) a one wciąż są w systemie?
apt-get remove xfce4 Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done Package xfce4 is not installed, so not removed 0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 479 not upgraded
purge daje ten sam wynik...
A wciąż xfce jest w systemie. Co robię źle, bo nie mieści mi się w głowie, że jedna z najstarszych dystrybucji czyli debian nie potrafi zarządzać pakietami... w archu jak coś usuwałem, to na amen

Admin łajza

Usunąłeś tylko tzw. metapakiet, tj. pakiet który sam w sobie nic (lub niemal nic) nie zawiera, jedynie pociąga za sobą inne pakiety.
Pakiet xfce45 może i usunąłeś, ale te pakiety, w których xfce fizycznie się znajduje, nadal są w systemie.
Dopisek: zainstalowane pakiety należące do grupy xfce wylistujesz w ten sposób:
aptitude search ~sxfce | grep "^i"
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-04-28 22:31:56)

fakam fszycho
Dzięki. Zastosuję.
Wiem, że to może już być nudne, te porównania do archa ale pacman wywala wszystko. Generalnie przy instalacji pyta, czy zainstalować wszystko (są wylistowane składniki, np. w przypadku xfce4 są to thunar, terminal, xfwm, xarchiver, xscreensaver itp. itd). Jeśli w tym momencie zaznaczę "N", to pacman listuje po kolei paczki i pyta o każdą z osobna. Natomiast przy deinstalacji wywala wszystko, no chyba że jakaś paczka weszła w zależności (np. po doinstalowaniu później jakiejś aplikacji) - wtedy ostrzega ale na chama da się usunąć. Byłem pewny, że w innych dystrybucjach managery są równie sprytne.
Może weźmiesz to pod uwagę w swoim projekcie? ;)