Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam ja nabylem nowego kompa ( skladaka) narazie z procesorem e14009 celeron 2 core 2 ghz , dual chanel 2 gb ocz pc8500 reaper asus p5n7a-vm , seagate barracuda seria 12 500gb i dvd rw lg procesor zmieniam na e7400/8400 jescze sie nei zdecydowalem
teraz kilka pytan mam
aktualnei puscilem tego celerka zszyna 333 ( normalnei ma szyne 200) ale zmniejszylem mnoznik z 10 do 7 wiec aktualnie ma 2333 ghz ale na 66% szybszej szynie , nominalnei moja plyta glowna obsluguje ram 667/800 te sa 1066 i to hight perfomance . jak pusczalem go na mniejszym fsb ale wiekszym mnozniku to wszytkie windowsowe ( pff) programy testujace pokazywaly jakies bzdury np ram 667 ( pomimo ze mialem w biose ustawione taktowanei ramu na 1066 i zwiekszone napiece do nominalnego 2.1 v i ustawione odpowiednio timingi a musze przyznac ze bios umozliwia pelna kontrole na tym ) wiec totalne nonsensy podkrecenie systemowego fsb do 333 pozwolio aktualnei puscic ram na 1066 ale ten celeronek na chlodzeniu boxowym( bo takei aktualnei w tym meisiacu posiadam) by sie grzal na x10 bo wstac to wstal ( lol 2 ghz podkrecenie do 3333 bez problemu lol tak to ci tylko w asusie zrobia) i teraz mam pytanie program pod wine nvidia system tools umozliwia uzywanie roznych profili sprzetu z systemu ( np noermalnei szyna chodzi na 200 ale jak wlaczam ggre wchodzi na 333 i to samo z itegrowana karta graficzna gf 900 ktora na tej plycie z z fabrycznych 450 procesor /1300 shadery krecis ie bez problemu bez artefaktow calkowicie stabilnei do 700x1600 :P) i pytanie jest takei lepiej ustawic to na sztywno w biose czy pozowlic na dynamiczna zmane przez ten program ? bo chodzi o to ze po co ma sie sprzet grac na szynie 333 jak uzywam firefoxa i na dijabla mi takei podkrcenie gforca jak przykladopwo czytam pdf program nvidia system toosl umozliwia ustawienie fsb rpocesora szyny timingi ramu i karty graficznej nei u mozliwia na moim chipie narazie kontroli napiec ( za nowy chip) ale mam ustawione napiecie procesora na auto . i pytanie jest takei czy takie przestawianie on the fly ma negtywny wplyw na zywotnosc podzespolow czy nie ma zadnego dopowiemze ta plyta ma wbudowany system epu-4 ktory kotrnoluje pobor energi i mocy w zaleznosci od wydajnosci niestety nie umozliwia uzywania go jesli system jest podkrecony ale ogolnei rzecz ujmujac on rownierz dynamicznie zminiea taktowanei procesora zaleznie od niezbednej mocy
i kolejna rzecz w przyszlym miesiacu kupuje e7400 albo e8400 do tego scythe ninja mini ( obudowa typu dekstop slim htpc) do tego 2 wiatraki jeden 120 drugi 60 mm ( bo moja plyta glwona nei ma wicej wjesc neistety chcialbym mu dac 2 x 120 i 2 x 60 bo ten uklad nvidi sie grzeje niestety a asus dal kijowa paste moglbym dac zelmana ktorego dam pod ninje ale mowiac szczerze nie chce zabardzo bawic sie w zdejmowanie i CZYSZCZENIE ze starej pasty radiatorka na tym nforce ( pomimo ze ladnie jest na zapinkach tych lepsiejszych mneij problematycznych ale pasta uzyta przez asusa jest lepiaca i boje sie uszkodzic chipa). ale moja plyta glowna ma jedynie 2 sloty na wentylator + slot na wentylator od procesora. i tutaj pojawia sie problem jedyny zasilacz sensowny ktory mi wejdzie w ta obudowe to modecom 350 w mini atx aktualnie nie znalazlem w necie zadnego innego mATX o sensownej mocy i wmiare dobrego ten MC jest skladany na zamowienie w ktorejs z renomowanych firm ( akualnei nie pamietam w ktorej) i jest zrobiony z doskonalych czesci duzo lepszych niz standartowe modecomy ale 350 w to jest jednak za malo np nie wsadze w niego zadnej nowszej karty +w entylatory + cala reszta . bylbym wdzieczny ejsli ktos podal mi moze namiar na jakis renomowany 350-400 w matx zasilacz.
dziekuje