Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam pewien problem z zakładkami we fluxboksie. Mam odznaczoną opcję "tabs in titlebar" i zakładki są nad belką. Przydają mi się przy urxvt, który nie ma żadnej ikony na belce. Problem polega na tym, zakładki aktywują się po kliknięciu na IKONKĘ danego programu, a skoro urxvt jej nie ma, nie mogę aktywować zakładki własnie z nim. Próbowałem opcji, żeby zakładki aktywowały się po najechaniu kursorem, ale jest to niewygodne.
Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem;)
I wreszcie: czy da się zrobić tak, żeby aktywować zakładki poprzez kliknięcie w dowolnym miejscu na zakładce, a nie tylko na ikonkę?
Ostatnio edytowany przez Marvell (2009-10-05 22:58:23)
Wydaje się działać u mnie tak jak byś chciał (Fluxbox 1.1.1), choć może nie zrozumiałem opisu. Możesz wrzucić zrzut ekranu z zaznaczonymi miejscami gdzie klikasz, gdzie chcesz klikać, etc.?
Daj też wynik
grep -i tab ~/.fluxbox/init
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-09-13 14:54:28)
$ grep -i tab ~/.fluxbox/init session.screen0.tab.placement: TopLeft session.screen0.tab.width: 64 session.screen0.tabs.usePixmap: true session.screen0.tabs.maxOver: true session.screen0.tabs.intitlebar: false session.screen0.tabFocusModel: ClickFocus session.tabsAttachArea: Window session.tabPadding: 0
Muszę kliknąć w miejscu, które oznaczyłem na czerwono żeby aktywować zakładkę. Tutaj, gdzie jest zielona kropka już nic się nie dzieje.
Jednak dobrze zrozumiałem.
U mnie aktywacja odbywa się po kliknięciu na dowolny element zakładki. Jaką masz wersję Fluxboksa?
PS Wg http://fluxboxpl.org/portal/Plik_init#Opcje_aktywowania_okien parametr tabFocusModel może mieć wartość ClickToTabFocus lub SloppyTabFocus. W moim przypadku jest to ClickToTabFocus.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-09-13 17:12:30)
Tak, o to właśnie chodziło. "ClickToTabFocus" rozwiązało sprawę. Wielkie dzięki ;)
Odświeżam temat, ponieważ problem jednak jest nadal aktualny. Mimo tego, że mam wpis ClickToTabFocus to ciągle nie mogę zmieniać zakładek przez kliknięcie.
??
@down:
Nie mam pojęcia.
Ostatnio edytowany przez Marvell (2009-10-06 12:54:30)
@Marvell
przepraszam za OT ale wiesz może dlaczego od weekendu nie da się wejść na forum archa?
<odgrzewanie>
Elo. Mam spory problem z moim fluxem, a że nie lubię zakładać nowych tematów, to dopiszę się tutaj ;P.
Wersja: 1.1.1-r1. System: gen2 ;] Problem: tabbing, którego nie chcę.
Wszystkie info do których dotarłem mówią coś w deseń
http://fluxbox.sourceforge.net/docbook/en/html/x240.html napisał(-a):
Turning tabs off entirely
"I don't think I like tabs. Can I turn them off?"
Certainly. Select 'Use Tabs' from the Fluxbox 'Configuration' menu.
Niestety, ja nie mam takiej opcji w moim menu i po prostu k$#@$wa mać krew mnie zalewa kiedy zmniejszam okno Eterma, przeciągam go ponad Chroma bo akurat potrzebuję coś przepisać z przeglądarki czy porównać, a ta parówa łączy dwa okna w jedno... Także kto ma tę wersję fluksa i wie jak się tego ficzera pozbyć ?
ED: dodam, że w pliku ~./fluxbox/init mam tekst:
session.tabs: false
i grupowanie okien nadal ma miejsce :S
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2011-02-04 19:04:26)