Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Zainstalowałem sobie compiz i nie potrafie w żaden sposób zmienić mu ustawień, gdyż ta nakładka konfiguracyjna żadnych ustawień włączonych nie zapmiętuje. Akcelerację mam, potrzebne wpisy dodałem do xorg.conf i compiz działa, tylko nie mam dekoracji okien, nie wiem, jak ją właczyć,:(
marg1@siduxbox:~$ compiz --replace Checking for Xgl: not present. xset q doesn't reveal the location of the log file. Using fallback /var/log/Xorg.0.log Detected PCI ID for VGA: 02:00.0 0300: 10de:0400 (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller]) Checking for texture_from_pixmap: present. Checking for non power of two support: present. Checking for Composite extension: present. Checking screen 1Comparing resolution (1280x1024) to maximum 3D texture size (8192): Passed. Checking for Software Rasterizer: Not present. Checking for nVidia: present. Checking for FBConfig: present. Checking for Xgl: not present. Backend : ini Integration : true Profile : default Adding plugins Initializing core options...done Initializing imgjpeg options...done Initializing mousepoll options...done Initializing expo options...done /usr/bin/compiz.real (core) - Error: Plugin 'text' not loaded. /usr/bin/compiz.real (thumbnail) - Warn: No compatible text plugin found. Initializing thumbnail options...done
marg1@siduxbox:~$ glxinfo | grep direct direct rendering: Yes GL_EXT_depth_bounds_test, GL_EXT_direct_state_access,
# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings # nvidia-settings: version 1.0 (buildmeister@builder58) Fri Aug 14 18:34:43 PDT 2009 # /etc/X11/xorg.conf (Xorg X Window System server configuration file) # # This file was generated by fll_xorgconfig, the F.U.L.L.S.T.O.R.Y. # Xorg Configuration tool. # # Edit this file with caution, and see the xorg.conf(5) manual page. # (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.) # #Compiz Section "Extensions" Option "Composite" "enable" EndSection Section "Module" #Load "dri" #Load "GLcore" EndSection Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" EndSection Section "ServerFlags" Option "Xinerama" "0" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "keyboard" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/psaux" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Gateway FPD1960" HorizSync 30.0 - 80.0 VertRefresh 60.0 - 75.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Device 0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" BoardName "GeForce 8600 GTS" #Compiz Option "XAANoOffscreenPixmaps" "true" Option "AllowGLXWithComposite" "true" EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Device "Device 0" Monitor "Monitor0" SubSection "Display" Modes "nvidia-auto-select" EndSubSection EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Device0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 Option "TwinView" "0" Option "metamodes" "1280x1024_75 +0+0; nvidia-auto-select +0+0; 1280x1024 +0+0" #Compiz Option "AddARGBGLXVisuals" "True" SubSection "Display" Depth 24 EndSubSection EndSection
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-10-10 16:57:38)
ehh wieki tego nie używałem ale jesli dobrze pamiętam/i rozumiem o co ci chodzi :P
ccsm
dekoracja okna czy coś takiego i tam zmieniasz na emerald --replace
Ustaw sobie motyw oczywiście w emeraldzie (chyba jedyna zaleta compiz pod kde- choć dekorator moim zdaniem wcale mu nie ustępuje).
I w systemsettings- domyślne programy-menadżer okien ustawiłeś compiz oczywiście?
Ostatnio edytowany przez rafaloo (2009-10-10 10:43:45)
Spróbuję, bo zapomniałem dodać, że teraz jako dekorator to ja mam
kwin
czytaj post wyżej :) zmień na compiz i z emerald zobacz. Kwin ma bardzo duże możliwości tak swoją drogą...
Ostatnio edytowany przez rafaloo (2009-10-10 10:45:13)
W ogóle nie miałem emeralda, więc go zainstalowałem przy pomocy tego reep: http://fredforfaen.wordpress.com/2007/07/09/install … ian-sidsidux/
próbowałem też według tamtego zrobić ten compiz, ale też nie działa więc, po odinstalowaniu całkowicie tamtego compiz-fusion-all wróciłem do standardowych repo i nie wiem co dalej zrobić. Chodzi o to, że w tej nakładce durnej do konfiguracji compiza, ja nie mogę w ogóle właczyć tej dekoracji okien bo ona ignoruje to co ja zaznaczam:
mam teraz emeralda:
marg1@siduxbox:~$ aptitude show emerald Pakiet: emerald Nowy: tak Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: nie Wersja: 0.7.9+git20080923.shame-0 Priorytet: opcjonalny Sekcja: x11 Opiekun: shame <shame@tuxfamily.org> Rozmiar rozpakowanego: 1454k Wymaga: libatk1.0-0 (>= 1.20.0), libc6 (>= 2.7-1), libcairo2 (>= 1.2.4), libdecoration0, libemeraldengine0, libglib2.0-0 (>= 2.12.0), libgtk2.0-0 (>= 2.12.0), libpango1.0-0 (>= 1.20.3), libwnck22 (>= 2.22.0), libx11-6, libxrender1, compiz-core (>= 0.7.9) Poleca: emerald-themes, compiz W konflikcie z: emerald (< 0.7.9+git20080923.shame-0) Zastępuje: emerald (< 0.7.9+git20080923.shame-0) Opis: Decorator for Compiz This package provides a decorator for composite managers and a themer application
Którego niestety nie mam do wyboru w domyślnych programach, jako menadżer -mogę tylko wybrać compiz, no to go wybieram i dostaje komunikat, że nie można go uruchomić, to co wpisuje w tej nadkładce ccsm w ogóle jest ignorowane, chyba
w zakładce "Dekoracja okna"
mam pole polecxenie: i teraz mam w nim
/usr/bin/gtk-window-decorator
i compiz:
marg1@siduxbox:~$ aptitude show compiz Pakiet: compiz Stan: niezainstalowany Wersja: 0.8.2-6 Priorytet: opcjonalny Sekcja: x11 Opiekun: Debian X Strike Force <debian-x@lists.debian.org> Rozmiar rozpakowanego: 61,4k Wymaga: compiz-core (>= 0.8.2-6), compiz-plugins (>= 0.8.2-6), compiz-gtk (>= 0.8.2-6), compiz-gnome (>= 0.8.2-6) Sugeruje: compizconfig-settings-manager Opis: Menedżer okien i kompozycji wykorzystujący OpenGL Compiz wprowadza różnorodne efekty wizualne, które czynią środowisko graficzne Linuksa łatwiejszym w użyciu, potężniejszym i bardziej intuicyjnym oraz bardziej dostępnym dla użytkowników mających specjalne wymagania. Ten metapakiet dostarcza niezbędne do uruchomienia compiza komponenty: główny pakiet compiza, zestaw typowych wtyczek, dekorator okien używający zestawu narzędzi GTK oraz pliki niezbędne do integracji compiza ze środowiskiem graficznym GNOME.
Zaraz ja tu czegoś nie rozumiem - jaki compiz jest? niezainstalowany? I z czym jest w konflikcie? Z emeraldem? Niemożliwe...
W zakładce dekoracja mam pole polecenie - to tam mam wpisać emerald --replace?
To że ja zaznaczę. Włącz dekoracje okna nic nie daje, bo on i tak tych ustawień nie trzyma, a nie ma tam żadnego przycisku ok - w najlepszym razie był komunikat jak wybrałem compiz w domyślnych programach że compiz nie może być uruchomiony i uruchamiał się z powrotem domyślny kwin...
Ale ja to jestem domyślny:
aptitude install compiz
Tylko dlaczego nie ma o tym wspomniane tu: http://wiki.debian.org/Compiz
A każą instalować jakieś pierdoły, z pewnością zainstalowanie samej tej paczki zainstalowały cały compiz....
A oni każą dla KDE instalować tak:
apt-get install compiz-kde compizconfig-settings-manager compiz-fusion-plugins-main
a dla GNOME tak:
apt-get install compiz compizconfig-settings-manager compiz-fusion-plugins-main
jakoś w przypadku instrukcji dla gnome jest paczka compiz a dla instrukcji dla KDE jej nie, ma a powinna być, bo ją zainstalowałem i wszystko działa,,,
Eh.....
Jest ale dopiero tu: http://www.nixser.com/2007/06/04/debian-compiz-on-k … ation-how-to/
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-10-10 16:54:32)
Strony: 1