Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-11-15 12:59:15

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

gdm - awaria

Dziwna sprawa, bo używam lennego i nic nie dłubałem... zaczęło się od tego, że przestały reagować skróty na panelu - nie mogłem np. uruchomić terminala ani pidgina, z menu nie mogłem wywołać folderu domowego... zrestartowałem kompa i zawiesił się gdzieś na gdm - pojawiło się to szare, obrzydliwe tło i coś mielił.

Zalogowałem się z konsoli, wyłączyłem gdm, stworzyłem plik .xinitrc, dopisałem exec gnome-session i kupa....
Chciałem przeinstalować gdm, ale ani remove ani purge nie dało rady, zwracając komunikat, że żaden paiet nie zostanie zainstalowany ani usunięty...
Wklepałem

Kod:

aptitude install gdm

i jak to w debianie - pociągnął mi 197 tys. paczek, w tym - zdaje się totem nawet (mam zainstalowany). Właśnie trwa przebudowa bazy danych...

Ktoś ma pomysł, co się mogło stać? Z miesiąc temu dorzuciłem kilka tematów logowania z gnome look i ustawiłem je losowo, ale nic do tej pory się nie działo. Poza tym, awaria zaczęła się od działającego gnome...

Po ponownym zainstalowaniu wszystko wróciło do normy. Ale zagadka pozostaje nierozwiązana...

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-11-15 13:11:14)

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

#2  2009-11-15 13:13:00

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Re: gdm - awaria

Raczej biegły w tym temacie nie jestem, ale może taki prozaiczny powód - może dysk jest full? albo chociaż sam /home?

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#3  2009-11-15 13:20:56

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Re: gdm - awaria

radziojedi napisał(-a):

Raczej biegły w tym temacie nie jestem, ale może taki prozaiczny powód - może dysk jest full? albo chociaż sam /home?

Hm, był taki moment dzisiaj, że musiałem /home czyścić, co prawda był zajęty w 87% ale zgłosił brak miejsca przy kopiowaniu jednego z folderów; w międzyczasie przerzuciłem kilka zbędnych rzeczy na inną partycję i opróżniłem kosz, teraz /home ma 68%

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

Stopka forum