Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
od 2 dni używam lxde i na paelu jest przycisk wyłaczenia ale do wyboru jest tylko wyloguj
jak się zaloguje jako root w X-sach to mam wylogowanie i wyłączanie
jak ustawic żeby normalny user miał dostep do wyłączania - na razie sobie radze wpisując jako root w konsoli
poweroff
Ostatnio edytowany przez Yoda (2009-12-18 12:12:29)
na stronie http://wiki.lxde.org/en/Debian jest napisane:
Configuration for Reboot, Shutdown, and Suspend On Debian, normal users by default do not have access to HAL power management. So, you need to add yourself to the group "powerdev". Otherwise, "shutdown", "suspend", "hibernate", and "reboot" won't be available when you log out LXDE. You can do that by using the following command as root: gpasswd -a user powerdev
dodałeś siebie do grupy powerdev?
pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Lacer (2009-12-18 11:13:51)
Lacer, chyba to nie dotyczy Debiana. W układzie bez menadżera logowania wystarczy zainstalować w Debianie Lenny pakiet policykit. W pozostałych wersjach nic nie ma potrzeby zmieniać ponieważ pakiet policykit jest instalowany domyślnie.
Wystarczy należeć do grupy plugdev w przypadku użytkownika o uid=1000.
Dodane:
Jestem na bieżąco, ostatnio to trenowałem.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-12-18 11:22:18)
Dzieki:)
po dodaniu do grupy plugdev wszystko działa:)
Sprawdź jeżeli możesz, jak wygląda to u Ciebie po dodaniu nowego użytkownika. Czy on musi należeć do jakieś grupy aby wszystkie te opcje działały. U mnie wygląda to tak:
id uid=1001(test) gid=1001(test) grupy=1001(test)
po wpisaniu
id
mam coś takiego
uid=1000(marek) gid=1000(marek) grupy=7(lp),20(dialout),24(cdrom),25(floppy),29(audio),44(video),46(plugdev),113(scanner),1000(marek)
To są dane dla użytkownika nazwijmy go ,,głównego''. Mnie chodzi o wynik id dla nowego użytkownika utworzonego poleceniem:
adduser nazwa
Ten drugi użytkownik ma trochę mniejsze uprawnienia domyślnie. Czy u Ciebie tak utworzony użytkownik ma domyślne prawo do wyłączenia komputera?
Po sprawdzeniu, nowe konto usuniesz całkowicie z systemu poleceniem:
deluser nazwa --remove-all-files
jeśĺi chodzi o grupy to dodałem siebie tylko do grupy scanner i lp dla potrzeb sane bo nie mogłem skanować bez konta roota, no i teraz dodałem do grupy powerdev
Ostatnio edytowany przez Yoda (2009-12-20 12:48:53)
Odnośnie skanera to normalna czynność.
Czyli, musiałeś go dodać do grupy powerdev aby działało wyłączanie.
Tak. Reszta grup była juz domyślnie po instalacji