Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-01-02 19:59:12

Joe - Nowy użytkownik

Joe
Nowy użytkownik

Routing: adresy prywatne i publiczne w LAN-ie

Proszę o pomoc ze skonfigurowaniem linuksowego routera. Obecnie mam na nim skonfigurowany NAT dla sieci lokalnej (wedle tego przepisu), który działa jak trzeba. Po przejściu z Neostrady na Internet DSL chciałbym wykorzystać dodatkowe publiczne adresy IP. Chciałbym żeby wybrane komputery z LAN-u miały publiczne adresy, z którymi byłyby dostępne zarówno dla świata jak i dla innych komputerów w LAN-ie.

Router:
- eth0: wyjście na świat z adresem publicznym 83.17.X.Y
- eth1: sieć LAN 192.168.0.0/24

Doczytałem, że na routerze mogę postawić wirtualne interface'y z adresami publicznymi i przekierowywać z/do nich ruch na odpowiednie komputery w LAN-ie, ale to rozwiązanie mnie nie satysfakcjonuje, ponieważ (o ile dobrze rozumiem), komputery w LAN-ie będą miały prywatne adresy.

Bliski sukcesu byłem z tym rozwiązaniem:

Kod:

echo -e "1" > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/proxy_arp
route add PUBLICZNY_ADRES dev eth1
arp -i eth0 -Ds PUBLICZNY_ADRES eth0 netmask 255.255.255.255

Komputer w LAN-ie miał adres publiczny, mogłem z niego pingować inne komputery z adresami 192.168.X.Y i vice versa, ale już nie mogłem go spingować z Internetu.

Będę wdzięczny zarówno za gotowce jak i słowa kluczowe i linki do odpowiednich podręczników.

PS. Próbowałem szukać rozwiązania na forum, znalazłem m.in. ten temat, ale nie potrafiłem z powodzeniem zaaplikować zawartych tam informacji.

Ostatnio edytowany przez Joe (2010-01-02 20:00:05)

Stopka forum