Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
To jest moja pierwsza instalacja Debiana.
Męczę się z uruchomieniem postfixa, wszystko było robione według opisu Postfix - instalacja i konfiguracja
Próbowałem już różnych opisów ale zawsze coś nie działa. Tz. wysyła ale nic nie odbiera.
Proszę, podajcie coś sprawdzonego żeby uruchomić postfixa, dovecota, spamassassina, antywirusa.
master.cf
command_directory = /usr/sbin mydomain = isp-net.pl myhostname = isp-net myorigin = $mydomain alias_maps = hash:/etc/aliases alias_database = hash:/etc/aliases mydestination = $mydomain, $myhostname, localhost, localhost.localdomain, inet_protocols = ipv4 home_mailbox = Maildir/ mail_spool_directory = /home/ smtpd_banner = ESMTP on $myhostname ! mailbox_size_limit = 0 recipient_delimiter = + biff = no append_dot_mydomain = no #AUTH SMTP smtpd_sasl_type = dovecot smtpd_sasl_path = private/auth smtpd_sasl_auth_enable = yes smtpd_sasl2_auth_enable = yes smtpd_sasl_security_options = noanonymous broken_sasl_auth_clients = yes smtpd_sasl_local_domain = $myhostname smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_unauth_destination, reject_unknown_recipient_domain, reject_non_fqdn_recipient smtpd_client_restrictions = permit_sasl_authenticated, #reject_unknown_client, reject_rbl_client dul.dnsbl.sorbs.net, reject_rbl_client list.dsbl.org, reject_rbl_client sbl.spamhaus.org, reject_rbl_client cbl.abuseat.org smtpd_sender_restrictions = permit_sasl_authenticated, reject_unknown_sender_domain, reject_non_fqdn_sender, reject_unknown_address #TLS smtpd_tls_auth_only = yes smtp_use_tls = yes smtpd_use_tls = yes smtp_tls_note_starttls_offer = yes smtpd_tls_key_file = /etc/postfix/ssl/mail.pem smtpd_tls_cert_file = /etc/postfix/ssl/mail.pem smtpd_tls_CAfile = /etc/postfix/ssl/mail.pem smtpd_tls_loglevel = 1 smtpd_tls_received_header = yes smtpd_tls_session_cache_timeout = 3600s smtpd_tls_session_cache_database = btree:${queue_directory}/smtpd_scache smtp_tls_session_cache_database = btree:${queue_directory}/smtp_scache tls_random_source = dev:/dev/urandom mynetworks = 127.0.0.0/8 95.xx.xx.xx/29 [::ffff:95.xx.xx.xx]/104 [::1]/128
http://kintzi.pl/linux/postfix-dovecot-postfixadmin … tual-domains/ działa jak ta lala :) Mój serwerek działa właśnie w oparciu o ten poradnik.
winnetou napisał(-a):
http://kintzi.pl/linux/postfix-dovecot-postfixadmin … tual-domains/ działa jak ta lala :) Mój serwerek działa właśnie w oparciu o ten poradnik.
Zacząłem robić to według opisu ale już przy Postfix admin mam błąd po wejściu na stronę
http://moja domena/mailadmin/setup.php
Postfix Admin Setup Checker Running software: * PHP version 5.2.6-1+lenny6 * Apache/2.2.9 (Debian) PHP/5.2.6-1+lenny6 with Suhosin-Patch mod_python/3.3.1 Python/2.5.2 mod_ssl/2.2.9 OpenSSL/0.9.8g Checking for dependencies: * Warning: Magic Quotes: ON (internal workaround used) * Depends on: presence config.inc.php - OK * Checking $CONF['configured'] - OK * Depends on: MySQL 3.23, 4.0 - OK * Depends on: MySQL 4.1 - OK (change the database_type to 'mysqli' in config.inc.php!!) * Depends on: PostgreSQL - OK * Testing database connection - OK - pgsql://sadm:xxxxx@localhost/vmail * Depends on: session - OK * Depends on: pcre - OK * Depends on: multibyte string - OK * Depends on: IMAP functions - OK Everything seems fine... attempting to create/update database structure Updating database: - old version: 654; target version: 655 updating to version 655 (all databases)... DEBUG INFORMATION: [b]Invalid query: BŁĄD: relacja "mailbox_domain" już istniej[/b]e
usuń baze postgresa i spróbuj jeszcze raz, przyznam się że ja to robiłem na czystym systemie i nie miałem tego typu problemów.
Teraz po wykonaniu tego
cat << EOF | psql -U sadm vmail create table quota ( username varchar(255) not null, path varchar(100) not null, current integer, primary key (username, path) ); CREATE OR REPLACE FUNCTION merge_quota() RETURNS TRIGGER AS \$merge_quota$ BEGIN UPDATE quota SET current = NEW.current + current WHERE username = NEW.username AND path = NEW.path; IF found THEN RETURN NULL; ELSE RETURN NEW; END IF; END; \$merge_quota$ LANGUAGE plpgsql; CREATE TRIGGER mergequota BEFORE INSERT ON quota FOR EACH ROW EXECUTE PROCEDURE merge_quota(); EOF
Wyskakuje taki błąd
psql: KATASTROFALNY: Ident authentication failed for user "sadm"
user był dodany do bazy
Może źle coś robię z tym nie znam sie na postgresie
Ostatnio edytowany przez kaju007 (2010-03-09 22:43:52)
Dobrze robisz. Tylko developerzy debiana spaprali sprawę - bo jak się okazuje wiedzą lepiej co dla nas jest bezpieczne. Też się na tym wyłożyłem. Winna jest paczka postgresa w debianie a dokładnie plik /etc/postgresql/8.3/main/pg_hba.conf Dodaj do niego (gdzies na poczatku) taki wpis:
local vmail sadm trust
I wykonaj ten krok jeszcze raz. Dlaczego tak a nie inaczej to zapraszam do google i lektury na temat: jak PostgreSQL parsuje plik pg_hba.conf i co to jest za plik :) Sporo się naszukałem ale w końcu gdzieś wygrzebałęm - niesety nie mam stronki, na której było ładnie wyjaśnione, w zakładkach.
Hej
Udało mi się wszystko zrobić ale nawet nie wysyła maili między skrzynkami oczywiście testuje w webminie.
Błąd w mail.log
Mar 10 07:55:01 xxx postfix/pickup[22071]: 4AD7B179553: uid=0 from=<jakub@xxx> Mar 10 07:55:01 xxx postfix/cleanup[22073]: 4AD7B179553: message-id=<1268201987.20752@xxx> Mar 10 07:55:01 xxx postfix/proxymap[28273]: warning: dict_pgsql: cannot set the encoding to LATIN1, skipping localhost Mar 10 07:55:01 xxx postfix/pickup[22071]: 5EF2A179553: uid=0 from=<jakub@xxx> Mar 10 07:55:01 xxx postfix/cleanup[22073]: 5EF2A179553: message-id=<1268203484.26233@xxx> Mar 10 07:55:01 xxx postfix/cleanup[22073]: warning: 5EF2A179553: virtual_alias_maps map lookup problem for kaju007@xxx Mar 10 07:55:01 xxx postfix/pickup[22071]: 5F3E5179553: uid=0 from=<kaju007@xxx> Mar 10 07:55:01 xxx postfix/cleanup[22073]: 5F3E5179553: message-id=<1268204101.28265@xxx> Mar 10 07:55:01 xxx postfix/cleanup[22073]: warning: 5F3E5179553: virtual_alias_maps map lookup problem for jakub@xxxl
Pewnie chodzi o ten LATIN1 bo przy tworzeniu "createdb -Eutf-8 -Osadm vmail
" musiałem zmienić bo cos krzyczał ze nie może być utf-8
przy tworzeniu bazy vmail wyskoczył mi taki błąd
$ createdb -Eutf-8 -Osadm vmail createdb: database creation failed: BŁĄD: encoding UTF8 does not match server's locale pl_PL DETAIL: The server's LC_CTYPE setting requires encoding LATIN2.
i dla tego zmieniłem na latin2 i teraz chyba problem
logi postgresa
2010-03-10 14:05:30 CET BŁĄD: konwersja pomiędzy LATIN1 i LATIN2 nie jest wspierana 2010-03-10 14:05:30 CET POLECENIE:set client_encoding to 'LATIN1' 2010-03-10 14:07:30 CET BŁĄD: konwersja pomiędzy LATIN1 i LATIN2 nie jest wspierana 2010-03-10 14:07:30 CET POLECENIE:set client_encoding to 'LATIN1'
Ciężko znaleźć rozwiązanie pod tą bazę chyba jakoś spróbuję na mysql przejsć
Ostatnio edytowany przez kaju007 (2010-03-10 14:16:50)
Strony: 1