Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Posiadam serwer który jest bramą do internetu z NAT'em. Dodatkowo na tym serwerze jest udostępniony serwer plików dla sieci lokalnej.
Chcę uruchomić na tym serwerze podział łącza internetowego (4Mb) i dodatkowo umożliwić użytkownikom ściąganie plików z tego serwera z maksymalną przepustowością łącza.
Wydaje mi się, że za pomocą HTB tego nie zrobię, ponieważ on ograniczyłby wszystkie pakiety wychodzące z danego interfejsu (bez patrzenia na to, czy pochodzą z serwera czy z WANu)
Znacie jakieś rozwiązanie, które będę mógł zastosować?
No ja mam zrobione HTB plus serwer SAMBA. Załatwiam sobie to kolejkami na IMQ. to co lokalnie wpada do kolejki z przepustowością całej sieci a reszta podzielona per komp np:
DEV_DL="imq0" #klasa dla samby: tc filter add dev ${DEV_DL} protocol ip pref 1 parent 1:0 u32 match ip src 192.168.1.1 flowid 1:500 #klasa do netu tc class add dev ${DEV_DL} parent 1:0 classid 1:1 htb rate 950kbit ceil 950kbit
a potem odpowiednio filtry poustawiane
Strony: 1