Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Mam problem ze skonfigurowaniem sieci przewodowej.
/etc/init.d/networking restart
to otrzymuje na końcu coś takiego:
No DHCPOFFERS received. No working leases in persistent database - sleeping.
Po wydaniu polecenia:
ifconfig eth0
Mam takie wyniki:
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1d:72:0d:79:f0 inet6 addr: fe80::21d:72ff:fe0d:79f0/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:78 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:22 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:27400 (26.7 KiB) TX bytes:6578 (6.4 KiB) Interrupt:16
W pliku /etc/network/interfaces mam takie wpisy:
auto lo iface lo inet loopback auto eth0 iface eth0 inet dhcp
Próbowałem również :
ifconfig eth0 down ifconfig eth0 up dhclient eth0
Jednak otrzymuję ten sam błąd.
W pliku /etc/resolv.conf mam wpis:
nameserver 192.168.1.100
Wcześniej korzystałem z sieci wifi ale teraz z przyczyn niezależnych ode mnie musiałem się przesiąść na kabel.
Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
a serwer dhcp jest uruchomiony?
Po wydaniu polecenia:
ps -aux | grep dhcp
mam wynik:
root 2373 0.0 0.0 2096 324 ? Ss 22:48 0:00 dhclient3 -pf /var/run/dhclient.eth0.pid -lf /var/lib/dhcp3/dhclient.eth0.leases eth0 root 3993 0.0 0.0 3320 796 pts/1 S+ 22:49 0:00 grep dhcp
Tak więc dhcp jest raczej odpalone.
Ostatnio edytowany przez paw4el (2010-07-05 22:59:36)
ale nie na hoscie z ktorego sie laczysz tylko w sieci do ktorej sie podlaczasz ... nie kazda siec ma serwer DHCP ...
Łączę się przez modem motorola do sieci kablowej i na 100% wszystkie adresy są przydzielane automatycznie.
Czy masz możliwość sprawdzić na innym komputerze czy dostaje dane od serwera dhcp ?
A nie jest tak że musisz provaiderowi podać adres MAC karty sieciowej ?
Najlepiej jak zadzwonisz do swojego ISP, żeby sprawdzili dlaczego nie dostajesz "oferty" od ich serwera dhcp.
Na stacjonarnym komputerze wszystko działa prawidłowo (Windows XP). Adresy są przydzielane bez najmniejszego problemu.
Natomiast gdy do tego samego kabla podłączę laptopa to nie działa. Rano sprawdziłem dla testów czy działa na windows 7 (ten sam laptop) i również siec po kablu nie działa. Jak będę w domu to zmienię adres MAC karty sieciowej i sprawdzę czy w tym był problem.
Może masz kabel z crossem a stacjonarka ma Auto MDI/MDI-X a lapek nie? :)
Zmieniłem MAC i wszystko śmiga ;)
Temat do zamknięcia.
Strony: 1