Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Elo
Czego i jak użyć aby zmniejszyć wielkość kopii tworzonej za pomocą dd if=/dev/sda1 of=/mnt/file/kopia.iso
chce aby była kompresja w locie bz2 ? gz ? lzma ?
moj procek to celeron 2.53GHz leciwy
oraz jak jej użyć
co prawda moze trwać to długo byle stopień kompresji był duży
pozdro

Członek DUG

Ja uzywalem do takich rzeczy afio.
Edytka:
Znalazlem skrypt. Jest on sprzed 2 lat chyba, wiec trzeba popoprawiac troche. Moze komus sie przyda do czegos.
http://wklej.org/id/393899/
http://wklej.org/id/393900/
Ostatnio edytowany przez skotx (2010-09-26 21:27:57)

złodziej wirków ]:->
ZTCW najwyższy stopień kompresji ma lzma więc tym byłoby najlepiej pakować. Gzip ma najniższy współczynnik (zaraz po lzo) kompresji ale też najszybsze działanie. Bzip2 jest pośrodku. A co do użycia to w przypadku bz2 np coś takiego:
tar cpjf /miejsce/kopii/kopia.home.tar.bz2 /home

Członek DUG

te skrypty to raczej nie dla mnie acha i wytłumacie mi jescze jedno
czym sie rozni to tar cpjf od
tar -jcvf
skoro wynikiem wyjsciowym jest tar.bz2
I teraz najważniejsze chce zrobić kopie przez dd o tak
dd if=/dev/sda1 of=/mnt/file/kopia.iso
i co dodać aby przekonwertować w locie tą kopie ? do bz2 ?

a man tara gryzie :P
p - preverse attributes
v - verbose
j - bzip2 compression
c - create
f - file
Kombinacja dowolna - ja po prostu ominalem "v" zeby nie zasmiecac ekranu ;]

elektryk dyżurny

wodzu ma rację, zastosuj lzma - najlepsza kompresja

Członek DUG

jednak wybiore chyba bz2.
Tylko poprawcie mnie
dd if=/dev/sda1 | tar -jcvf > /mnt/file/kopia.iso.bz2
?
oraz jak potem przywrócić daną kopie

ale kombinujesz, nie możesz zrobić tego po ludzku czyli:
backup:
tar cvpjf /home /mnt/file/kopia.tar.bz2
restore:
tar xvpjf /mnt/file/kopia.tar.bz2 -C /
?? Przy dd zrobi Ci obraz całej partycji, całe X GB nawet jak połowa z tego będzie wolna...
A teraz wyjaśnienie opcji:
c - create, stwórz archiwum
v - verbose, gadaj sobie i zaśmiecaj mi ekran
p - preverse attributes, zachowaj uprawnienia plików (przydatna opcja....)
j - użyj kompresji bzip2
f - wejście/wyjście z pliku zamiast z stdout/stdin
x - extract, rozpakuj
C - ścieżka do której ma rozpakować
Ostatnio edytowany przez winnetou (2010-09-27 17:07:19)

Użytkownik

xomrk napisał(-a):
Tylko poprawcie mnie
Potrzebujesz kopi partycji czy tylko zawartości folderu /home? Jeśli, to drugie, to - tak jak napisał winnetou - szkoda czasu na zabawy z dd. Wystarczy skompresować folder /home tarem.
winnetou napisał(-a):
Przy dd zrobi Ci obraz całej partycji, całe X GB nawet jak połowa z tego będzie wolna...
To prawda, ale istnieje sposób, by ograniczyć do minimum rozmiar tej przestrzeni w kompresowanym pliku, przez utworzenie pustego pliku wypełnionego zerami. To oczywiście nie ma większego sensu jeśli chodzi nam wyłącznie o kopię katalogu, a nie partycji.

elektryk dyżurny

xomrk napisał(-a):
Tylko poprawcie mnie
a chcesz ten obraz nagrywać na płyty czy trzymać na jakimś innym dysku?

Członek DUG

Na dysku.

Fan Jogurtu

elektryk dyżurny

dokładnie, jeśli będziesz to trzymał na dysku w dużej paczce (tarbalu) to nie potrzebujesz dd. zrób jak mówi wodzu i będzie gites

Użytkownik

Popieram przedmówców, archiwum tar to dużo lepsza opcja. Kompresja bzip2 ma swoje wady i zalety, chcesz wiedzieć więcej to zajrzyj do mana.
Ostatnio edytowany przez pioki (2010-09-27 20:47:27)

wyręczę mana :)
gzip - niska kompresja za to krótki czas (de)kompresji
bzip2 - dość wysoki stopień kompresji średni czas (de)kopresji
lzm/lzma - wysoki stopień kompresji najdłuższy czas (de)kompresji
lzo - najniższy stopień kompresji, najkrótszy czas (de)kompresji
Wybór należy do Ciebie.

Użytkownik

Ale mi chodziło głównie o odzyskiwanie danych z uszkodzonego archiwum...
//dopisek
Archiwum bzip2 domyślnie przechowuje dane w 900kB blokach, tak więc "przypadkowa" zamiana jedynki z zerem uszkodzi jeden blok - pozostałe dane da się odzyskać. Można jeszcze dodać, że "odzyskiwanie" działa do długości archiwum 512MB - co warto wziąść pod uwagę jeśli się robi kopię zapasową całej partycji... Bardziej szczegółowe informacje w manie;).
Ostatnio edytowany przez pioki (2010-09-28 20:15:58)

Członek DUG

Ale ja chce to trzymać na innym dysku i wrazie potrzeby przywrócić całą partycję do poprzedniego stanu .Nie interesuje mnie odzyskiwanie pojedynczych plików.
to jak z tym dd + bz2 ?

Kapelusznik

Przecież tu nikt nie mówi o pojedynczych plikach... Tworzysz system plików na docelowej partycji lub usuwasz to co na niej siedzi, rozpakowujesz wcześniej przygotowane archiwum... i to wszystko w sumie ;)
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-09-28 21:29:42)

Użytkownik

To, gdzie to będziesz trzymał nie ma znaczenia. Moim zdaniem powinna Ci wystarczyć zwykła kopia folderu /home w formie skompresowanej. Jesli jednak chcesz koniecznie mieć klona całej partycji, to zapraszam do skorzystania z poniższego opisu:
http://debian.linux.pl/threads/6573-Kopia-zapasowa- … partycj%C4%99

elektryk dyżurny

ale żeś się uparł na to dd
możesz to robić przez dd, ale pakowanie/wypakowanie będzie trwało dłużej a plik wynikowy będzie większy. poza tym istnieje jeszcze jedno ograniczenie - jeżeli np. dysk ci się mechanicznie rozsypie i kupisz sobie większy, po czym wpadniesz na pomysł zrobienia sobie większej partycji /home to dupa zbita - partycja odzyskiwana z obrazu utworzonego przez dd+bz2 będzie miała pierwotny rozmiar. możesz to oczywiście później porozciągać gpartedem czy czymś tam, ale to kolejna robota i kolejne minuty
reasumując dd tylko komplikuje sprawę. zrób sobie zwykłego tarbala

Użytkownik

rychu napisał(-a):
jeżeli np. dysk ci się mechanicznie rozsypie i kupisz sobie większy, po czym wpadniesz na pomysł zrobienia sobie większej partycji /home to dupa zbita - partycja odzyskiwana z obrazu utworzonego przez dd+bz2 będzie miała pierwotny rozmiar.
Nie, jeśli skorzysta z opisu jaki mu podałem.

Użytkownik
Ja tylko tak kontrolnie zapytam... czy Debian to taka nietypowa dystrybucja w której nie można zainstalować partimage?

Palacz

Niezłym programem do robienia kopii zapasowych jest fsarchiver
Umożliwia robienie kopii systemów plików ext4

elektryk dyżurny

Akkon napisał(-a):
rychu napisał(-a):
jeżeli np. dysk ci się mechanicznie rozsypie i kupisz sobie większy, po czym wpadniesz na pomysł zrobienia sobie większej partycji /home to dupa zbita - partycja odzyskiwana z obrazu utworzonego przez dd+bz2 będzie miała pierwotny rozmiar.
Nie, jeśli skorzysta z opisu jaki mu podałem.
tak, ale nadal jest to dużo więcej zachodu niż zwykłe tarowanie i wytarowanie, które w tej sytuacji jest zupełnie wystarczające.

Użytkownik

rychu napisał(-a):
tak, ale nadal jest to dużo więcej zachodu niż zwykłe tarowanie i wytarowanie, które w tej sytuacji jest zupełnie wystarczające.
Bez przesady z tym "zachodem", to tylko dwa polecenia w konsoli więcej przy odzyskiwaniu. Zgadzam się jednak, że w tej konkretnej sytuacji zwykłe tarowanie w zupełności wystarczy.
Pozdrawiam