Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
Po jakimś czasie korzystania z GNOME mam zamiar wrócić na fluksa. Korzystam teraz z laptopa, więc potrzebuję pewnych 'ficzerów' ułatwiających życie;)
W GNOME dobrze działają klawisze jasności, głośności itd.
Jak zmusić je do działania na fluksie? Może odpalić jakieś daemony GNOME'a w tle?
Odpalam gnome-settings-daemon, ale działa wtedy tylko regulacja głośności, nie wiem jak się zabrać za regulację podświetlenia matrycy.
W moim lapku odpowiada za tą regulację kombinacja fn+ kursor w góre/dół.
Macie jakieś pomysły?
Możliwe wartości podświetlenia to:
cat /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness levels: 7 13 20 30 45 60 80 100 current: 60
Mam Sasmunga R580, system to Arch na kernelu 2.6.36-autogroup.
Pozdrawiam ;)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Marvell (2010-12-21 21:00:15)
Napisałem wyraźnie, że system to Arch, a nie Debian;) Znalazłem podobną paczkę ale nie weim jeszcze jak to obsłużyć:)
aur/hotkey-setup 0.1-23 [installed] (28) Detects the laptop hardware and configures its hotkeys for useful keycodes
Marvell napisał(-a):
Napisałem wyraźnie, że system to Arch, a nie Debian;)
no wiesz... w takim razie wątek powinien być w dziale "Linux/Unix" ;)
a skoro już jest na głównym, to chociaż nie marudź :P
ArnVaker napisał(-a):
Marvell napisał(-a):
Napisałem wyraźnie, że system to Arch, a nie Debian;)
no wiesz... w takim razie wątek powinien być w dziale "Linux/Unix" ;)
a skoro już jest na głównym, to chociaż nie marudź :P
Właśnie Marvell - nie marudź tylko stawiaj flaszkę ! :-)
Jeszcze był program do sczytywania kodów klawiszy ... tylko nie pamiętam nazwy ( pomocne do hotkeys ) ... ktoś przypomni ?
Oj nie marudzę przecież, tylko przypomniałem:D
A ten program to może xev?
Wynik xev dla tych przycisków jest taki:
KeyPress event, serial 35, synthetic NO, window 0x1e00001, root 0x15d, subw 0x0, time 2687805, (899,233), root:(900,255), state 0x10, keycode 233 (keysym 0x1008ff02, XF86MonBrightnessUp), same_screen YES, XLookupString gives 0 bytes: XmbLookupString gives 0 bytes: XFilterEvent returns: False KeyRelease event, serial 35, synthetic NO, window 0x1e00001, root 0x15d, subw 0x0, time 2687805, (899,233), root:(900,255), state 0x10, keycode 233 (keysym 0x1008ff02, XF86MonBrightnessUp), same_screen YES, XLookupString gives 0 bytes: XFilterEvent returns: False KeyPress event, serial 35, synthetic NO, window 0x1e00001, root 0x15d, subw 0x0, time 2691306, (899,233), root:(900,255), state 0x10, keycode 232 (keysym 0x1008ff03, XF86MonBrightnessDown), same_screen YES, XLookupString gives 0 bytes: XmbLookupString gives 0 bytes: XFilterEvent returns: False KeyRelease event, serial 35, synthetic NO, window 0x1e00001, root 0x15d, subw 0x0, time 2691306, (899,233), root:(900,255), state 0x10, keycode 232 (keysym 0x1008ff03, XF86MonBrightnessDown), same_screen YES, XLookupString gives 0 bytes: XFilterEvent returns: False
Tylko to nic właściwie nie daje. A może by jakiś skrypt wykombinować, żeby dodawał do pliku /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness odpowiednie wartości?
Ostatnio edytowany przez Marvell (2010-12-21 11:38:56)
Marvell napisał(-a):
A może by jakiś skrypt wykombinować, żeby dodawał do pliku /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness odpowiednie wartości?
To brzmi całkiem logicznie :)
Piotr3ks napisał(-a):
Marvell napisał(-a):
A może by jakiś skrypt wykombinować, żeby dodawał do pliku /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness odpowiednie wartości?
To brzmi całkiem logicznie :)
Ja zrobiłem to za pomocą xbacklight :) ale wpisuję ręcznie bo mi się nie chce skrypta robić
Zrobiłem:) Może się komuś przyda:
Calość zamyka się w 2 skryptach i użyciu xbindkeys
cat skrypty/jasnosc_up.sh #!/bin/bash CURRENT=$(grep "current:" /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness |awk '{print $2}') case "$CURRENT" in 100) echo -n 100 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness; ;; 80) echo -n 100 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness; ;; 60) echo -n 80 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness; ;; 45) echo -n 60 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness; ;; 30) echo -n 45 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness; ;; 20) echo -n 30 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness; ;; 13) echo -n 20 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness; ;; *) echo -n 13 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness ; ;; esac
cat skrypty/jasnosc_down.sh #!/bin/bash CURRENT=$(grep "current:" /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness |awk '{print $2}') case "$CURRENT" in 13) echo -n 7 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness; ;; 20) echo -n 13 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness; ;; 30) echo -n 20 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness; ;; 45) echo -n 30 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness; ;; 60) echo -n 45 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness; ;; 80) echo -n 60 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness; ;; 100) echo -n 80 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness; ;; 100) echo -n 100 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness; ;; *) echo -n 7 > /proc/acpi/video/ATIM/LCD/brightness ; ;; esac
config xbindkeys:
"./skrypty/jasnosc_up.sh" m:0x10 + c:233 Mod2 + XF86MonBrightnessUp "./skrypty/jasnosc_down.sh" m:0x10 + c:232 Mod2 + XF86MonBrightnessDown
Jeszcze jedna kosmetyczna sprawa. Przydałoby się zrobić jakieś malutkie powiadomienie, że jasność jest ustawiona na x%.
W przypadku głośności pojawia się ikonka głośnika i pasek pokazujący poziom głośności. Chciałbym coś podobnego zrobić z podświetleniem;)
Marvell napisał(-a):
config xbindkeys:
Kod:
"./skrypty/jasnosc_up.sh" m:0x10 + c:233 Mod2 + XF86MonBrightnessUp "./skrypty/jasnosc_down.sh" m:0x10 + c:232 Mod2 + XF86MonBrightnessDown
Aaargh... Użyj pliku keys ;) .
Marvell napisał(-a):
Jeszcze jedna kosmetyczna sprawa. Przydałoby się zrobić jakieś malutkie powiadomienie, że jasność jest ustawiona na x%.
W przypadku głośności pojawia się ikonka głośnika i pasek pokazujący poziom głośności. Chciałbym coś podobnego zrobić z podświetleniem;)
Możesz użyć osd_cat (jest w pakiecie xosd-bin) (ja sobie zrobiłem coś takiego do kontrolowania głośności — możesz się inspirować ;) ), ale równie dobrze możesz uruchamiać gnome-power-manager. On odpowiada za wyświetlanie ładnego powiadomienia przy zmianie jasności matrycy. Poza tym jest jednym z niewielu rozsądnych programów do informowania o stanie baterii i tym podobnych. Ja osobiście go używam na Fluxboksie właśnie z tego powodu.
No nie, zabiłeś mnie tym gnome-power-manager;)
Męcze się, kombinuję z bindowaniem przyciksów a tu jeden demonik gnome'owy wystarczy. Arrrrgh.
Ale i tak wielkie dzięki:)
Strony: 1