Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam wszystkich. (hmmm może ma ktoś lepszy pomysł na tekst powitalny? Ten już się nieco przejadł ;] )
Mam taką sytuację:
Komp, w nim dwie karty Fast Ethernet i drugi komp z dwoma kartami - wszytko spięte kabelkami. Pytanie brzmi, dało by radę jakoś połączyć softowo te karty tak, aby uzyskać podwójną szybkość komunikacji? Coś na zasadzie, połowa pakietów idzie na jedną, połowa na druga kartę (coś w stylu MIMO na 802.11N)?
Drugie pytanie - gdzieś czytałem że dla karty Fast Ethernet da radę uzyskać 200 Mbps przepustowości, jeżeli karta jest FullDuplex, a do przesyłania użyje się obu kanałów jednocześnie. Prawda to? Jeżeli tak, to czy jest to rozwiązanie softwarowe, czy też sprzęt musi takie coś wspierać?
Z góry dzięki za info.
Pozdro.
modinfo bonding
Sznurki:
http://www.debianhelp.co.uk/bonding.htm
http://wiki.debian.org/Bonding
http://www.howtoforge.com/nic-bonding-on-debian-lenny
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-05-16 16:17:18)
@Jacekalex:
Dzięki za linki - chociaż z tym solved to jeszcze za wcześnie ;]
Cały ten post wziął się z pomysłu który kiedyś przyszedł mi do głowy po paru piwkach ;] mianowicie - zbudować sobie komp do przechowywania danych i rozdzielania netu - wpierdzielić w niego kartę/karty Gigabit Ethernet, poborować trochę w ścianach i puścić kable tak aby w każdym pokoju domu dało się do niego podpiąć, komp dać do piwnicy i niech sobie tam chodzi aż mu wiatraki poodpadają ;] zaś w pokojach popodpinać coś w rodzaju terminali - system miałby się bootować z tamtego kompa przez sieć - wiadomo.
Pytanie1:
Cały czas chciałbym wiedzieć czy da się jakoś uzyskać te 200 Mbps dla karty z fullduplex, jak ktoś ma info proszę pisać.
Pytanie2:
To do czego dałeś linki, działać będzie tylko pod Linuksem o ile dobrze rozumiem?
Pytanie3:
Czy ktoś kto robił takie coś jak opisałem mógłby powiedzieć jak to się sprawuje w wypadku "everyday use"? Da radę normalnie takiego czegoś używać (wydaje mi się że takie systemy stosuje się profesjonalnie w firmach, czyż nie?) czy też można od razu dać sobie spokój? Co sądzicie?
To jest agregacja portów ot tyle. Na Cisco i 3Com działa dobrze. :P
Huk napisał(-a):
@Jacekalex:
Dzięki za linki - chociaż z tym solved to jeszcze za wcześnie ;]
Pytanie2:
To do czego dałeś linki, działać będzie tylko pod Linuksem o ile dobrze rozumiem?
W Win$hitach nic podobnego nie widziałem, choć pewnie też jakoś tam jest wykonalne.
Za to w Linuxach to żadna magia, po prostu łączenie 2 interfejsów w jeden.
parm: mode:Mode of operation : 0 for balance-rr, 1 for active-backup, 2 for balance-xor, 3 for broadcast, 4 for 802.3ad, 5 for balance-tlb, 6 for balance-alb (charp)
Parametr mode określa tryby pracy interfejs(ów) bond*
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-05-16 21:21:10)
to 200Mb/s w full duplex to na zasadzie download+upload czyli 100+100=200 ...
@bercik:
Ja to oczywiście wiem ;] pytanie tylko czy nie dało by rady ustawić karty tak aby przy przesyłaniu pliku z kompa X do Y słała dane zarówno dedykowanym kanałem nadawczym, jak i kanałem zwrotnym? Jak by nie patrzeć to chyba po innych kabelkach idzie to po co "marnować" przepustowość. Łeb bym sobie dał uciąć że widziałem gdzieś artykuły tego typu na necie, nie wiem tylko czy to taka jakaś specyficzna karta była, czy firmware, czy soft stąd pytanie...
Dokładnie jak pisze Bercik jest taki hłyt marektindody.
Tak samo dlink sprzedawał apki wifi 802.11g o wydajności max 108Mbit :)
albo
To jak gwarancja na auto 5 lat pod warunkiem, że nie przejedzie 150 tys km ;).
Wracając do tematu komunikacja i tak będzie następowała zawsze między dwoma adresami IP/LUB MAC. W takiej sytuacji i taką będzie użyta jedna para kart. Choć nigdy nie używałem bonding pod linuksem jest to jednak implementacja port mirroring z przełączników zarządzalnych. Tam zależnie od klasy sprzętu interfejs jest wybierany zależnie od adresu MAC w L2 lub IP w L3 przełącznikach.
Karty gigowe nie są dziś drogie i w każdym nowym sprzęcie dostępne. Czy warto sobie głowę nad tym marszczyć? ;)
@up: intela gigówki są fajne :) dyski nie wydalają wtedy :] przy kopiowaniu z kompa na komp.
@bobycob:
Nie, nie - ja wiem że niektórzy producenci takie bajki piszą ;] ale to co kiedyś czytałem było z jakiegoś forum Linuksowego nie z reklamy, zresztą cholera - Gigabit czy nawet Terabit Ethernet, jeżeli do dupleksu wykorzystywałby inne pary przewodów (OK, OK wiemże Terabit raczej miedzi wykorzystywać nie będzie tylko światłowody albo coś jeszcze innego ;] ) powinien na takim czymś skorzystać tak samo jak Fast Ethernet... heh dziwi mnie trochę że nikt o tym nie słyszał... może jakiś "urban legend" więc to jest (chociaż z technicznego punktu widzenia - jeżeli karta potrafi nadawać płne 100 Mbps i w tym samym czasie odbierać pełne 100 Mbps to seryjnie powinno się chyba dać takie coś zrobić...), szkoda :(
Co do Gigabit - oczywiście wiem że dzisiaj najtańsze na alledrogo chodzą po 25 zł ;], samemu w lapku i stacjonarce mam taką i jakbym miał robić to o czym pisałem poście nr 3, to oczywiście wpierniczyłbym też Gigabity (albo szybsze o ile budżet by pozwolił...).
@Huk tyle ze uklad nadawczy to co innego niz odbiorczy ...
@bercik:
A no chyba że tak... w takim razie pewnie czytałem o jakimś konkretnym urządzeniu które miało po prostu taki "ficzer"... trudno
Dzięki za info.
Ostatnio edytowany przez Huk (2011-05-17 18:19:20)
Strony: 1