Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-05-30 18:23:15

HAL9000 - Użytkownik

HAL9000
Użytkownik

Jakie środowisko graficzne do laptopa?

W ostatnim czasie stałem się właścicielem pierwszego w moim życiu notebooka (nie bym się tym chwalił ;-) ) i szukam jakiegoś środowiska graficznego do tego urządzenia.

W dniu wczorajszym zainstalowałem sobie na nim fedore z kde i niestety był to dość niefortunny wybór. Po pierwsze na starcie ponad 600mb pamięci zajęte (to pewnie da się poprawić gdyż ta sytuacja ma miejsce przy w ogole nie skonfigurowanym system gdzie zapewne wszystkie możliwe usługi są domyślnie włączone), ale problem polega również na tym, że jest to dla mnie dość niewygodne środowisko. Od samego początku nie mogę się tam odnaleźć.
Dodatkowo używanie touchpada do istna udręka.

Szukam więc czegoś w miarę lekkiego i co najważniejsze czego co umożliwi poruszanie się w tym środowisku niemal bez użycia urządzenia wskazującego (myszki) a jedynie za pomocą klawiatury. Dla przykładu jakimś skrótem rozmieszczam dwa okna tak aby każde zajmowało połowę ekranu, innym skrótem maksymalizuję aktywne okno itp.
Wiem, o istnieniu takich wynalazków jak dwm, awesome ale te są dla mnie zbyt hardcorowe (czytaj zupełnie nie rozumiem filozofii leżącej u podstaw ich konfiguracji). Czy pozostają mi opcje typu openbox i fluxbox czy są jeszcze jakieś ciekawe alternatywy?

Ostatnio edytowany przez HAL9000 (2011-05-30 19:09:57)

For some reason I'm thinking I'm still 25 but I act like I'm 12.

#2  2011-05-30 18:31:52

svL - Użytkownik

svL
Użytkownik

Re: Jakie środowisko graficzne do laptopa?

openbox + http://pytyle.com/wiki/Main_Page, sam tego nie używam, podejrzewam że za pomocą odpiednich skrótów klawiaturowych opanujesz sytuacje zarówno we fluxboksie jak i openboksie

// bbcode — ArnVaker

"God, root, what is difference?"

#3  2011-05-30 18:58:23

Piotr3ks - Też człowiek :-)

Piotr3ks
Też człowiek :-)

Jak dobrze sobie skonfigurujesz, dasz pasek z ikonkami wbar, porobisz skróty klawiaturowe to i fluxbox/openbox podejdzie :-)

#4  2011-05-30 20:00:44

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

lxde jest na openboxie i na dokładkę klikalny. Lekki, łatwy i przyjemny.
Nie napisałeś co masz pod maską lapka.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#5  2011-05-30 21:50:44

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

#6  2011-05-30 22:02:21

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

HAL9000 napisał(-a):

Szukam więc czegoś w miarę lekkiego i co najważniejsze czego co umożliwi poruszanie się w tym środowisku niemal bez użycia urządzenia wskazującego (myszki) a jedynie za pomocą klawiatury. Dla przykładu jakimś skrótem rozmieszczam dwa okna tak aby każde zajmowało połowę ekranu, innym skrótem maksymalizuję aktywne okno itp.

Wypisz, wymaluj Fluxbox. :)

Fragmenty wiedźmowej konfiguracji:

Kod:

! Stick/Minimize/Maximize/Fullscreen/Close focused window
!   Meta + F9
!   Meta + F10
!   Meta + F11
!   Meta + Shift + F11
!   Meta + F12
Mod4 F9 :Stick 
Mod4 F10 :Minimize
Mod4 F11 :Maximize
Mod4 Shift F11 :Fullscreen
Mod4 F12 :Close

! Arrange windows
!   Meta + Enter
Mod4 Return :ArrangeWindows
Mod4 Shift Return :ArrangeWindowsVertical

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#7  2011-05-30 22:06:36

HAL9000 - Użytkownik

HAL9000
Użytkownik

Bodzio napisał(-a):

Nie napisałeś co masz pod maską lapka.

Masz na myśli parametry?
Sprzęt ma spory zapas mocy, jak mi się wydaje. konfiguracja -> http://www.x-kom.pl/p/67680-notebook-laptop-15,6-as … 0-dvd-rw.html
ale kde mimo to jest na tym sprzecie jest dość wolne może to kwestia wolnego hdd (tylko 5400rpm) kto wie.
Nie tak dawno próbowałem również nowego trola i nie przypadł mi do gustu, w chwili obecnej testuje xfce i openbox na fedorze przed podjęciem ostatecznej decyzji.
Ktoś ma namiary na dostępne opcje manipulacji oknami w xfce i openboksie przy pomocy klawiatury?

#8  2011-05-30 22:19:26

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

HAL9000 napisał(-a):

Ktoś ma namiary na dostępne opcje manipulacji oknami w xfce i openboksie przy pomocy klawiatury?

Z kronikarskiego obowiązku podam dla Fluxboksa:
- man 5 fluxbox-keys
- http://fluxbox-wiki.org/index.php/Keyboard_shortcuts
- własny keys pisany dla Wiedźmy uzupełniony o kilka dodatków dla mojego lapka (to głównie te nieokomentowane ;)):

Kod:

!mouse actions added by fluxbox-update_configs
OnTitlebar Mouse1 :MacroCmd {Focus} {Raise} {ActivateTab}
!mouse actions added by fluxbox-update_configs
OnTitlebar Move1 :StartMoving
OnLeftGrip Move1 :StartResizing bottomleft
OnRightGrip Move1 :StartResizing bottomright
OnWindowBorder Move1 :StartMoving

!  Mod1 = Left Alt
!  Mod4 = Meta, aka Command and Windows
!  Mod5 = Right Alt

OnTitlebar Mouse2 :StartTabbing

OnTitlebar Double Mouse1 :Maximize
OnTitlebar Mouse3 :WindowMenu

OnWindow Mod1 Mouse1 :MacroCmd {Raise} {Focus} {StartMoving}
OnWindow Mod1 Mouse3 :MacroCmd {Raise} {Focus} {StartResizing BottomRight}

OnDesktop Mouse1 :HideMenus
OnDesktop Mouse2 :WorkspaceMenu
OnDesktop Mouse3 :RootMenu
OnDesktop Mouse4 :PrevWorkspace
OnDesktop Mouse5 :NextWorkspace

Mod1 Tab :NextWindow (workspace=[current]) !! FBCV13 !!
Mod1 Shift Tab :PrevWindow (workspace=[current]) !! FBCV13 !!
Mod1 F1 :Workspace 1
Mod1 F2 :Workspace 2
Mod1 F3 :Workspace 3
Mod1 F4 :Workspace 4
Mod1 F5 :Workspace 5
Mod1 F6 :Workspace 6
Mod1 F7 :Workspace 7
Mod1 F8 :Workspace 8
Mod1 F9 :Workspace 9
Mod1 F10 :Workspace 10
Mod1 F11 :Workspace 11
Mod1 F12 :Workspace 12

! Open terminal:
!   Alt + Enter
Mod1 Return :Exec x-terminal-emulator
Mod5 Return :Exec x-terminal-emulator

! Open, wait 10 seconds, close and mount CD:
!   Meta + Insert
Mod4 Insert :Exec eject /dev/cdrom && sleep 10 && eject -t /dev/cdrom && mount /dev/cdrom

! Kill focused window:
!   Meta + Delete
!   Meta + F4
Mod4 Delete :KillWindow
Mod4 F4 :KillWindow

! Run xkill:
!   Meta + Shift + Delete
!   Alt + Ctrl + Escape
Mod4 Shift Delete :Exec xkill
Mod1 Control Escape :Exec xkill

! Next (Previous) workspace:
!   Control (+ Shift) + Tab
Control Tab :NextWorkspace
Control Shift Tab :PrevWorkspace

! Show main menu
!   Meta + Home
!   Meta + F1
Mod4 Home :RootMenu
Mod4 F1 :RootMenu

! Show window menu
!   Meta + End
!   Meta + F3
Mod4 End :WindowMenu
Mod4 F3 :WindowMenu

! Hide menus:
!   Meta + Shift + Home
!   Meta + Shift + End
Mod4 Shift Home :HideMenus
Mod4 Shift End :HideMenus

! Run application dialog: grun
!   Meta + F2
Mod4 F2 :Exec grun

! Run application dialog: dmenu
!   Control + F2
Control F2 :Exec dmenu_run -i -nb '#333' -nf '#FFDC19' -sb '#FFDC19' -sf '#333'  -fn 'Terminus' -p 'Run:'

! Show running applications
!   Control + Escape
Control Escape :Exec x-terminal-emulator -name htop -geometry 100x40 -e htop

! Logout
!   Control + Alt + Delete
Control Mod1 Delete :Exec hag-exit-fluxbox
Control Mod5 Delete :Exec hag-exit-fluxbox

! Move focused window left/right/down/up
!   Meta + F5
!   Meta + F6
!   Meta + F7
!   Meta + F8
Mod4 F5 :MoveLeft 5
Mod4 F6 :MoveRight 5
Mod4 F7 :MoveDown 5
Mod4 F8 :MoveUp 5

! Stick/Minimize/Maximize/Fullscreen/Close focused window
!   Meta + F9
!   Meta + F10
!   Meta + F11
!   Meta + Shift + F11
!   Meta + F12
Mod4 F9 :Stick 
Mod4 F10 :Minimize
Mod4 F11 :Maximize
Mod4 Shift F11 :Fullscreen
Mod4 F12 :Close

! Toggle decorations on focused window
!   Meta + Shift + F9
Mod4 Shift F9 :ToggleDecor

! Arrange windows
!   Meta + Enter
Mod4 Return :ArrangeWindows
Mod4 Shift Return :ArrangeWindowsVertical

Mod4 Tab :ClientMenu

None XF86WWW       :Exec date "+%R" | aosd_cat --font="Gentium 72" -p 4 -x 0 -y 0 -R yellow -r 200 -f 100 -o 0 
None XF86HomePage  :Exec midori
None XF86Search    :Exec goldendict
None XF86Mail      :Exec echo XF86Mail

None XF86AudioLowerVolume :Exec XF86AudioLowerVolume
None XF86AudioRaiseVolume :Exec XF86AudioRaiseVolume
None XF86AudioMute        :Exec XF86AudioMute

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#9  2011-05-30 23:04:44

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

HAL9000 napisał(-a):

Sprzęt ma spory zapas mocy, jak mi się wydaje. konfiguracja -> http://www.x-kom.pl/p/67680-notebook-laptop-15,6-as … 0-dvd-rw.html
ale kde mimo to jest na tym sprzecie jest dość wolne może to kwestia wolnego hdd (tylko 5400rpm) kto wie.

Przecież to jest potwór. Ja od kilku dni mam KDE na takim i chodzi bez zająknięcia. Może masz źle skonfigurowany sterownik karty graficznej?
Ewentualnie z jakiej gałęzi to KDE. W Unstable jest KDE 4.6.3. Gdzieś w okolicach 4.5 twórcy KDE mocno poprawili wydajność Kwin (w Internecie znajdziesz wiele relacji na ten temat). O ile nie masz stable, to polecam aktualizację. Na testingu KDE z unstable instaluje się bez zająknięcia.

w KDE możesz sobie podpiąć skrót klawiaturowy dosłownie do wszystkiego. Zarządzanie oknami/pulpitami z klawiatury? Nie ma problemu. Zobacz ustawienia systemowe → Okna. W karcie „Przełączanie” masz skróty do przełącznia okien. Możesz ustawić dwa różne. Np. pod alt+tab jakiś szpanerski do podrywania dziewczyn a pod czymś innym (u mnie ctr+shift+w) jakiś szybszy. Albo jeden dla wszystkich okien a drugi tylko dla okien na bieżącym pulpicie.
W zakładce „Okna” w karcie „Zaawansowane” możesz włączyć kafelki („tiling” po angielsku). Masz trzy tryby do wyboru: spiralę, kolumny i „pływający” (tego ostatniego nie opanowałem). Układanie okien zgodnie ze schematem kafelków przełączasz skrótem ctrl+shift+F11.

Poza tym ja polecam Efekt pulpitu „Prezentacja okien”. Pod ctrl+F9 masz dla bieżącego pulpitu a pod ctrl+F10 dla wszystkich pulpitów (oczywiście oba można sobie zmienić). Między oknami przełączasz się strzałkami. Gdyby jeszcze można było powiększyć (tak jak w GNOME3) to już w ogóle byłoby super.
W opanowaniu wielu pulpitów pomoże efekt „Siatka pulpitu”, który dodatkowo pozwala dodawać i usuwać pulpity w locie.

#10  2011-06-01 20:31:01

HAL9000 - Użytkownik

HAL9000
Użytkownik

Witam ponownie.
Popracowałem odrobinę na tej fedorze (bo właśnie na niej testuję różne konfiguracje) i pierwszy wniosek jaki wyciągnąłem jest taki, że tam wszystko działa wolniej. Manuale wczytują się z wyraźnym opóźnieniem, tak jak wczytywanie pliku do edycji w vimie. Jak dotąd innych systemów (linuksów bo testowy windows działał noramlnie) nie sprawdzałem ale na początek mam podejrzanego nr 1 w postaci systemu plików ext4 na którym stoi ta fedora lub ten dysk jest rzeczywiście taki wolny. Na desktopowym debianie (na reiserfs) wszystko działa jakoś szybciej mimo iż komputer ma już swoje lata.
Wracając do głównego wątku. Sprawdziłem trochę tych wynalazków o których dotąd nie miałem pojęcia, że istnieją jak xmonad itp i jak na razie faworytem wydaję się tandem {open,flux}box/pytyle2 a pewnie będzie mi jeszcze lepiej odpowiadał jak go w pełni skonfiguruję.

#11  2011-06-01 22:12:12

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Parę ciekawych artykułów.

http://ktown.kde.org/~seli/memory/desktop_benchmark.html
http://www.wikihow.com/Choose-Your-Window-Manager
http://www.gilesorr.com/wm/memory64.html

Imho szkoda czasu na konfigurację minimalistycznych środowisk na takim kompie. KDE czy Gnome to ogromna funkcjonalność bez zbędnej zabawy i będzie się elegancko zbierać na takim sprzęcie. Chyba, że potrzebujesz wolnej pamięci na coś szczególnego. Mnie na dużo, dużo gorszym złomie kde 4 się zbierało ino huczy. Chyba, ze program ma się w oka mgnieniu otwierać, a nie w 3-5 czy 10 sek, ale to skórka za wyprawkę kiedy się na kompie pracuje, a nie testuje różne układy.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#12  2011-06-06 23:25:57

HAL9000 - Użytkownik

HAL9000
Użytkownik

Widzisz to kwestia percepcji. Dawnej, kiedy byłem jeszcze młody wpadałem w zachwyt oglądając kolorowe zrzutki linuksowych ekranów, dodawanie ikonek do menu fluxbox'a to było to. Jednak z czasem kiedy się człowiek starzeje ładny interfejs już przestaje tak cieszyć a bardziej liczy się funkcjonalność a takiego bałaganu jak w tym kde to dawno nie widziałem, niemniej doinstalowałem obok tej fedory ubuntu z gnome w wersji 2 bo 3 to niestety też nie jest to jak dla mnie. I zaskoczenie na tym ubuntu ze skrzatem rzeczywiście wszystko działa bardzo płynnie mimo iż to fedora jest zainstalowana na początku dysku. I tutaj nie wiem co jest winowajcą tego wolnego działania tego pierwszego kde vs gnome na ubuntu, system plików fedora na ext4 vs xfs czy jfs Już nie pamiętam co tam wybrałem w tym ubuntu a teraz pisze ze stacjonarnego więc nie sprawdzę czy też te wszystkie mechanizmy domyślnie włączone w fedorze typu selinux. (I na chwile obecna niewiele mnie to obchodzi i nie planuję marnować czasu aby się dowiedzieć).
Gnome w wersji 2 wydaje się być więc dobrym wyborem na chwilę obecną do czasu kiedy aplikacje zaczną wymagać 3 do prawidłowego działania. {Open,Flux}box również zainstalowałem od czasu do czasu się nimi "pobawię" skonfiguruję na własne potrzeby i zobaczę co z tego wyjdzie.

Ubuntu to taki rodzaj debiana ale o ile mi wiadomo debian mimo wielu zmian w ostatnim czasie uuid w fstab całej masy komunikatów ostrzegających że opcje w plikach konfiguracyjnych się zmieniły i aktualne ustawienia będą ignorowane w przyszłości (system instalowałem ponad 2 lata temu) dalej korzysta z xorg.conf podczas gdy w ubuntu xorg się uruchamia i działa bez tego pliku. Ktoś może się podzielić konfiguracją serwera graficznego i optymalnymi opcjami dla tej zintegrowanej grafiki intela bo ja jak dotąd używałem jedynie kart nvidii i z laptopami nie miałem wiele wspólnego a w graficznym interfejsie nie ma nawet opcji dotyczącej czasu wyłączenia "monitora" (o ile w przypadku laptopa to w ogóle wykonalne) a jedynie czas po którym zostanie obniżona intensywność podświetlania matrycy, gdzie maksymalna możliwa do ustawienia wartość to bodaj 2 minuty.

#13  2011-06-06 23:34:04

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

HAL9000 napisał(-a):

dalej korzysta z xorg.conf podczas gdy w ubuntu xorg się uruchamia i działa bez tego pliku.

Korzysta jeśli chcesz żeby korzystał, np. jeśli chcesz użyć własnościowych sterowników do karty graficznej. Tak samo zachowuje się Xorg w każdej współczesnej dystrybucji. Domyślnie tego pliku nie ma i nie jest niezbędny, na otwartych sterownikach X-y będą działać bez niego.

#14  2011-06-07 03:19:26

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Trochę zależy od chipu graficznego, w X-komie i w Intelu są dwie wersje dotyczące  grafiki dla procka:
X-kom - twierdzi, że tam jest Intel HD 3000.
Intel nic o tym nie wie, jest tam jakaś grafika, ale nie piszą, jaka.
A producentem jest Intel, nie X-kom.
W przypadku Intel HD serii 2000/3000, na stronie Intela  piszą dokładnie, który chip graficzny jest w procesorze.

Większość bajeranckich środowisk graficznych, jak również np Compiz, ma trochę wymagań względem grafiki.

Poza tym Intel HD 2000/3000 ma sterownik do vaapi, i pozwala dekodować multimedia w karcie graficznej, wcześniejsze chipy tego nie miały w takim stopniu..
Sznurek: http://intellinuxgraphics.org/h264.html

To by było na tyle.
:craz:

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-07 03:21:43)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#15  2011-06-07 08:05:36

HAL9000 - Użytkownik

HAL9000
Użytkownik

Kod:

sudo aptitude install libdrm-intel1 libva-x11-1

(które już zresztą są w systemie)
Aby się upewnić tyle wystarczy aby zainstalować wszystko co potrzebne a jedyne dodatkowe możliwości to kompilacja tego pakietu mplayera zgadza się?
Pobrałem źródłą pakietu libva

Kod:

./autogen.sh
./configure --enable-i965-driver
make
make install

i widzę iż jest budowany z tymi samymi przełącznikami dla configure i nie widzę tam opcji dla poszczególnych układów typu IntelŸ HD Graphics 2000/3000 więc nic nie muszę przebudowywać tak?, poza ewentualnym mplayerem, którego jeszcze nie sprawdzałem z jakimi opcjami był zbudowany.
W wygenerowanym configu xorg mam jako driver użyć opcji intel dla matrycy działają standardowe opcje blank time, off time itp zgadza się?

Druga kwestia:
I jak w tym urządzeniu uzyskać efekt shift + insert do wklejenia tekstu w np urxvt na desktopie to działa normalnie na tym nie, pomimo wyłączenia numlk (zdjecie klawiatury. znajduje się na obrazku nr 5 na stronie sklepu).

edit:

Kolejna kwestia:
Jakie jest "najlepsza" opcja vo dla mplayera xv używana przeze mnie na desktopie nie działa:

Kod:

$ xvinfo 
X-Video Extension version 2.2
screen #0
 no adaptors present

bo jak może?
to na razie na tyle chyba, że znowu natrafię na jakieś trudności ;-)

edit2:

Kod:

$ mplayer -vo help
MPlayer 1.0rc4-4.4.5 (C) 2000-2010 MPlayer Team
Available video output drivers:
    xmga    Matrox G200/G4x0/G550 overlay in X11 window (using /dev/mga_vid)
    mga    Matrox G200/G4x0/G550 overlay (/dev/mga_vid)
    tdfxfb    3Dfx Banshee/Voodoo3/Voodoo5
    3dfx    3dfx (/dev/3dfx)
    vdpau    VDPAU with X11
    xv    X11/Xv
    gl_nosw    OpenGL no software rendering
    x11    X11 ( XImage/Shm )
    xover    General X11 driver for overlay capable video output drivers
    sdl    SDL YUV/RGB/BGR renderer (SDL v1.1.7+ only!)
    gl    OpenGL
    gl2    X11 (OpenGL) - multiple textures version
    dga    DGA ( Direct Graphic Access V2.0 )
    fbdev    Framebuffer Device
    fbdev2    Framebuffer Device
    svga    SVGAlib
    matrixview    MatrixView (OpenGL)
    aa    AAlib
    caca    libcaca
    v4l2    V4L2 MPEG Video Decoder Output
    directfb    Direct Framebuffer Device
    dfbmga    DirectFB / Matrox G200/G400/G450/G550
    xvidix    X11 (VIDIX)
    cvidix    console VIDIX
    null    Null video output
    xvmc    XVideo Motion Compensation
    mpegpes    MPEG-PES to DVB card
    yuv4mpeg    yuv4mpeg output for mjpegtools
    png    PNG file
    jpeg    JPEG fil
    gif89a    animated GIF output
    tga    Targa output
    pnm    PPM/PGM/PGMYUV file
    md5sum    md5sum of each frame

czyli bez zbudowania mplayera się najwyraźniej nie obejdzie gdyż na vo=x11 nawet przy opcji full screen wielkość obrazu się nie zmienia.
Jednak proszę kogoś lepiej zorientowanego w temacie o najlepsze opcje dla tego układu graficznego i mplayera.

Ostatnio edytowany przez HAL9000 (2011-06-07 08:35:40)

#16  2011-06-07 08:58:00

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Odnośnie mplayera

Kod:

vo=x11

aby uzyskać pełny ekran trzeba dopisać do ~/.mplayer/config

Kod:

zoom=1

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#17  2011-06-07 10:58:58

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

HAL9000 napisał(-a):

Dawnej, kiedy byłem jeszcze młody wpadałem w zachwyt oglądając kolorowe zrzutki linuksowych ekranów, dodawanie ikonek do menu fluxbox'a to było to. Jednak z czasem kiedy się człowiek starzeje ładny interfejs już przestaje tak cieszyć a bardziej liczy się funkcjonalność a takiego bałaganu jak w tym kde to dawno nie widziałem

Jak ktoś pływać nie umie, to mu woda za rzadka. Moje KDE jest równie przejrzyste i szybkie co mój Fluxbox (nie mówię tylko o czasie uruchamiania, bo ten jest zauważalnie dłuższy; ale od uruchomienia komputera do działającego pulpitu mieszczę się w minucie, więc jest OK), a przy tym ładniejsze i posiadające przynajmniej kilka ułatwień, których Fluxboksowi brakuje.
Minimalistyczne menedżery okien są fajne, ale z czasem zaczynają wymagać zbyt dużo nakładu aby upodobnić je do tego, co środowiska graficzne mają w standardzie.
To jest stare powiedzenie hejterów: „Linux jest darmowy, o ile twój czas nie ma wartości”. Minimalistyczne menedżery okien wymagają jeszcze większych nakładów, co dla niektórych może być zbyt dużym kosztem. A dodatkowo uzyskany efekt w niektórych zastosowaniach może być po prostu niewystarczający.

#18  2011-06-07 12:14:08

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

HAL9000 napisał(-a):

Ktoś może się podzielić konfiguracją serwera graficznego i optymalnymi opcjami dla tej zintegrowanej grafiki intela bo ja jak dotąd używałem jedynie kart nvidii i z laptopami nie miałem wiele wspólnego a w graficznym interfejsie nie ma nawet opcji dotyczącej czasu wyłączenia "monitora" (o ile w przypadku laptopa to w ogóle wykonalne) a jedynie czas po którym zostanie obniżona intensywność podświetlania matrycy, gdzie maksymalna możliwa do ustawienia wartość to bodaj 2 minuty.

Szukajcie, a wdepniecie :)

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#19  2011-06-08 23:37:32

HAL9000 - Użytkownik

HAL9000
Użytkownik

czadman napisał(-a):

Szukajcie, a wdepniecie :)

do tego doszedłem sam dość szybko  większy problem stanowi kwestia
-> http://www.gentoo.org/doc/pl/power-management-guide.xml#doc_chap4
Akapit Zmniejszanie podświetlenia
Gdzie w ubuntu jest plik odpowiedzialny za te parametry gdyż jak wspomniałem zakres regulacji jasności z poziomu jakiegoś apletu gnome można tam ustawić na wartości 0 do 100% ale czas to 120s max.
I ostatnia sprawa:
Jak skonfigurować kombinacje Fn + klawisze funkcyjne? Przykładowo jak widac na zdjęciu nr 5 Fn+F9 pod ms windows wylacza/wlacza touchpad po linuksem to nie działa a jest to bardzo pozyteczna rzecz.

ps
Człowiek na chwilę traci zainteresowanie tym co się dzieje pod maską systemu a następnie budzi się z przysłowiową ręką w nocniku.

#20  2011-06-13 23:11:19

HAL9000 - Użytkownik

HAL9000
Użytkownik

Nie będę tworzył nowego tematu i spróbuję szcześcia tutaj.

Ten linux to jednak jest "zaj..." system! ;-)

Z tego co zdołałem wyczytać w tych laptopach asusa jest jakaś super specjalna wersja acpi atk.
Ale jak to możliwe iż żadne kody nie docierają z klawiatury do programów  typu xev i jemu podobnym wymienionym tutaj -> http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Multimedia_Keys pod linuksem?
Plus link do technicznego aspektu jak to jest realizowane pod systemem MS:
http://www.google.pl/search?sourceid=chrome&cli … ode+windows+7
ale pomijając tą kwestię o której jak się wydaje nikt w całym internecie nie ma pojęcia przejdźmy do czegoś prostszego!

Jedyne co w tym laptopie działa to:

Kod:

xinput set-prop id "Device Enabled" 0/1

włącza/wyłącza urządzenie wejściowe gdzie id to numer z:

Kod:

xinput list

próbowałem różnych programów typu touchpad-indicator ale bez żadnego rezultatu.
Napisałem dobie wiec skrypt:

Kod:

#!/usr/bin/env python
# -*- coding: UTF-8 -*-
from subprocess import call

try:
    status_file = open('tpstatus','r+')

except OIError:
    print "cannot open file"

else:
    enabled = status_file.readline()
    status_file.seek(0, 0)
    if int(enabled) == 0:
        retcode = call(['xinput', 'set-prop', '11', 'Device Enabled', '1'])
        status_file.write("1")
    elif int(enabled) == 1:
        retcode = call(['xinput', 'set-prop', '11', 'Device Enabled', '0'])
        status_file.write("0")
    status_file.close()

Skrypt uruchomiony z konsoli spisuje się znakomicie ale już próba dodania skrótu klawiaturowego w gnome nie daje żadnych rezultatów. Dlaczego? Plik musi znajdować się w ścieżce dostępu czy jak? W tej chwili ustawiłem /home/ja/code/python/touchpad i to nie działa.

Stopka forum