Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam was.
Nie wiem czy to powinno być tutaj czy w "podstawy konfiguracji", jak by co przenieście.
Problem jest następujący:
Co jakis czas, ni z gruszki ni z pietruszki thunar postanawia zmienić aplikację przypisaną do otwierania danego typu plików :/
Np wczoraj .odt otwierany był przez LibreOffice, dzisiaj już standardowo włącza się Okular, cholera mnie już z tym bierze, a co najgorsze nie wiem czemu sie tak dzieje. Zdaje się to dziać sporadycznie - tak jakby niektóre programy po włączeniu zmieniały mi ustawienia systemowe.
Macie jakieś pomysły jak temu zapobiec?
Z góry dzięki za info.
Pozdro.
Może wystarczy przelecieć chattrem (+i) konfigurację thunara w $HOME?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-10 15:32:17)
/usr/share/applications/mimeinfo.cache ? (moje najnowsze odkrycie ;) )
Nie wiem czy Thunar korzysta z tych ustawień, ale większość programów tak. Znajdź sobie odpowiedni typ MIME w tym pliku i usuń z niego wskazania na te programy, które Cię nie interesują.
Konfiguracja dla użytkownika powinna siedzieć bodaj w ~/.local/share/applications/, ale głowy nie dam.
http://thunar.xfce.org/pwiki/documentation/faq
Thunar associates various settings with files/folders, which we call metadata. This metadata for all files is stored in tdb database file, which is called the metafile. The database file is stored in $XDG_CACHE_HOME/Thunar/metafile.tdb and can be examined using the tdbtool, which is part of the Thunar distribution (located in the tdb/ subdirectory).
plus
http://www.home.unix-ag.org/bmeurer/xfce/file-locations.html
Moze tam cos znajdziesz.
Dzięki wszystkim za info.
Wywaliłem zawartość:
/usr/share/applications/mimeinfo.cache
i trochę pomogło, przynajmniej zresetowały się wszystkie dowiązania i da się normalnie na nowo przypisywać - dziwi mnie tylko że samo mi się to czasami nadpisuje... czy ktoś z was wie jaki daemon, czy coś tam odpowiada za przypisywanie rozszerzeń do programów pod KDE i Gnome? Wydaje mi się że coś programy z KDE mi tutaj mącą...
Strony: 1