Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Chwilowo posiadam lapka sony vgn-cs21s na którym zainstalowałem Debian testing z kde4 i mam 2 problemy.
1.)Jak zamknę ekran to lapek sie usypia jednak gdy podnoszę to się wybudza jest pytanie o hasło ale nie działa klawiatura. Mysz działa.
2.) Touchpad dotykowy nie działa, a klawisze na touchpadzie działają.(Problem nie związany z uspieniem - występuję cały czas)
W sumie mi takie rzeczy nie przeszkadzają no ale kumpel się podjarał linuksem i fajnie by były gdyby wszystko działało.
Pozdrawiam
hello_world napisał(-a):
Witam
Chwilowo posiadam lapka sony vgn-cs21s na którym zainstalowałem Debian testing z kde4 i mam 2 problemy.
1.)Jak zamknę ekran to lapek sie usypia jednak gdy podnoszę to się wybudza jest pytanie o hasło ale nie działa klawiatura. Mysz działa.
2.) Touchpad dotykowy nie działa, a klawisze na touchpadzie działają.(Problem nie związany z uspieniem - występuję cały czas)
W sumie mi takie rzeczy nie przeszkadzają no ale kumpel się podjarał linuksem i fajnie by były gdyby wszystko działało.
Pozdrawiam
2. kde-config-touchpad później w ustawieniach systemowych sobie pozmieniasz
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2011-06-30 10:19:48)
hello_world napisał(-a):
Widać Linux ma problem z zarządzaniem energią w tym laptopie. Możesz:
a) wyłączyć blokowanie ekranu przy wznawianiu pracy, dzięki czemu nie będziesz pytany o hasło (Ustawienia systemowe → Zrządzanie energią → Ustawienia globalne)
b) wyłączyć wchodzenie w tryb uśpienia przy zamykaniu pokrywy laptopa (Ustawienia systemowe → Zrządzanie energią → Profile zarządzania energią)
Generalnie Twoje problemy raczej nie są związane z KDE (no chyba że np. na LXDE nie występują, ale śmiem w to wątpić).
kde-config-touchpad później w ustawieniach systemowych sobie pozmieniasz
Kombinuje i nic. Zależy mi aby jak klikne w touchpad(nie przyciski na touchpadzie) to bedzie sie zachowywał jak mysz. Teraz jak najadę na zamkniecie okna i próbuje kliknąć w touchpad to zero reakcji.
W sumie to nie wiem, bo np scrolling na tauchpadzie działa(przetrzymanie przycisku lewego i mazanie po taupachdzie).
@minio
Mam wrażenie, że coś jest nie halo z tym usypianiem. Zaraz po zastosowaniu się do twoich wskazówek zamknąłem pokrywę, komputer bez problemu pracował (tzn nie uśpi się) ale po ok 2 min miałem zwiechę że nic nie mogłem zrobić.
Spostrzeżenia:
1. Jak będziesz instalował linuksa dla kogoś kto jest wychowany na windowsie, względnie dobrze radzi sobie z maciem możesz być pewny, że będziesz miał 100 pytań w stylu "A w windowsie się da.."
2. Przyzwyczajenia są największym czynnikiem przy przejsciu na inny system.
3. Jeżeli działasz w pewnych ramach czasowych, zawsze musi się coś na koniec spierniczyć i w konsekwencji jeszcze większą krzywdę wyrządzamy niż chcemy pomóc.
Co do KDE zaczynam twierdzić, że jest to chyba najbardziej profesjonalne środowisko graf. dla linuksa. (v.4)
Jestem przekonany, że Microsoft w dużej mierze wzorował się właśnie na tym środowisku.
http://dug.net.pl/tekst/111/suspend___problemy_z_ac … _k52jr/h/acpi
To może rozwiązać twój problem z niedziałającą klawiaturą po wyjściu z uśpienia - oczywiście po dostosowaniu.
Ostatnio edytowany przez bobycob (2011-06-30 12:58:56)
@babycop
Dzięki.
Niestety ludzie, którzy zafascynowani są możliwościami linuksa u kogoś nie koniecznie dobrze przełoży się to u nich. Co mam na myśli?
Gdyby ten mój kolega mieszkał na przeciw mnie pewnie użyłbym tego rożwiązania, bo na zawołanie bym mu problem rozwiązał z czymś dodatkowym i kolejnym.
Niestety takiej możliwośći nie mam więc mówię tak "Jak chcesz używaj linuksa ale musisz zmienić przyzwyczajenia, a czasami coś po prostu nie będzie działać."
To wszystko nasuwa jedną konkluzję. Linuks jest nie dla mas. Dalej to system dla geeków nawet jak 80% wszystko działa od razu. Rzadko okazuje się aby na wszystkich komputerach wszystko działało od razu.
Dla jaśniejszego zrozumienia co mam na myśli proponuję artykuł:
http://404.g-net.pl/?p=2843
Niestety to jest prawda.
Właśnie tego typu "drobne" problemy powodują, że nikogo nie namawiam ani nie zachęcam do używania Linuksa.
Dopóki producenci nie zaczną dołączać srebrnej płytki z oprogramowaniem do obsługi sprzętu pod Linuksem nie ma szans na poważne istnienie tego systemu na biurku. zwłaszcza na laptopach jest to zauważalne. Windows w niektórych aspektach tak samo kuleje bez sterowników (np zarządzania energią). Jednak tutaj zapewniane są z definicji.
Ostatnio edytowany przez bobycob (2011-06-30 17:41:54)