Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Z Panel Tool Box (KDE) z prawej dolnej strony wybrałem
dodaj element interfejsu
potem
Pobierz nowe elementy interfejsu
i wybrałem sobie kilka widgetów. Zrobiłem instaluj i ..
Nie wiem gdzie tego szukać, Szukałem w tej liście która się na dole pokazuje przy wyborze widgetów ale tych co zainstalowalem to nie ma.
Rozumiem że „wybrałem sobie kilka widgetów. Zrobiłem instaluj” to skrót myślowy. Nie przypominam sobie, żeby ten interfejs miał możliwość wybierania plasmoidów i potem ich hurtowego instalowania. Albo ja tej możliwości nie odkryłem ;) .
Generalnie zainstalowane plasmoidy powinny być dostępne. Nie powinno być z nimi żadnych problemów. Z tego co mi wiadomo, niektóre plasmoidy mogą być umieszczone tylko na panelu a niektóre tylko na pulpicie. Większość może być i tu, i tu. Jeżeli masz ogromnego pecha, to te które zainstalowałeś są tylko dla pulpitu i dlatego nie możesz ich dodać do panelu.
Niektóre plasmoidy są binarne (trzeba je skompilować). Jeżeli nie ma dostępnej paczki na Twoją architekturę, to być może dlatego masz je zaznaczone jako zainstalowane a ich nie widzisz.
Zobacz w folderze ~/.kde/share/apps/knewstuff3/ czy te plasmoidy na pewno się zainstalowały. W folderze masz kilka plików które przechowują informację o wszystkim co pobrałeś i gdzie to zostało zainstalowane — dzięki temu działa opcja „usuń”.
Możesz spróbować zainstalować je jako root. Nic mi nie wiadomo, żeby plasmoidy miały z tym problem, ale np. schematy KDM — tak. Cały problem w tym, że KDM nie pozwala się zalogować rootowi. Aby uruchomić ten sektor centrum sterowania, wpisz w terminalu:
kcmshell4 kdm
Cały pic w tym, żeby to uruchomić jako root. Ze zwykłego su nie da się ze względu na brak klucza autoryzacyjnego. Żeby uruchomić kdesudo/gksudo pewnie musiałbyś dopisać kcmshell4 do sudoers. U mnie działa uruchomione z gksu. nie wiem dlaczego nie mam kdesu i specjalnie w to nie wnikałem.
Możesz także spróbować pobrać plasmoid na dysk (znajdziesz go na kde-look.org) i zainstalować poleceniem
plasmapkg -i /ściezka/do/plasmoida