Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Po problemach opisanych w tym wątku: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=20659 nieoczekiwanie pojawiły się kolejne.
Po zainstalowaniu systemu podstawowego wybrałem dodatkowe pakiety, pobierały się ponad dwie godziny (internet 1Mb), po czym sporo czasu jeszcze się "konfigurowały". Gdy pasek był już w okolicach 90-100% (nie jestem pewny, czy doszło do 100 - na innym komputerze w tym czasie pracowałem) pojawił się komunikat na czerwonym tle: "Jeden z etapów instalacji nie powiódł się. Ten etap instalacji nie powiódł się. Możesz spróbować uruchomić go ponownie lub pominąć go i wybrać coś innego z menu. Etap, który się nie powiódł to: Wybierz i zainstaluj oprogramowanie". Początkowo pomyślałem, że w sumie niewielka strata, nawet jak coś się nie zainstalowało, to sobie później doinstaluję, więc wybrałem z menu instalację GRUB, ale pojawia się ten sam błąd, instalacja LILO - też to samo. Jednym słowem nic więcej nie mogę zainstalować.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać?

Pijak ;-P

Przełącz się na czwartą konsolę (Alt + F4) i zobacz co go boli.
Hmmm, więc problem jest... głupi.
Jako, że w czwartej konsoli było już trochę zaśmiecone, zapisałem sobie zawartość /var/log/syslog na pendrive i okazuje się, żę w pewnym momencie... zabrakło miejsca
Feb 14 16:52:55 in-target: cp: zapis `/tmp/mkinitramfs_szSApj//lib/modules/3.2.0-1-amd64/kernel/drivers/ata/sata_nv.ko' Feb 14 16:52:55 in-target: : Brak miejsca na urzÄ…dzeniu
tego typu błędów jest masa. Wygląda na to, że zrobiłem za małą partycję, ale wydawało mi się, że 5GB na "/" wystarczy.
Jak to teraz ogarnąć żeby ruszyć dalej?

Kapelusznik

Też mi się wydawało, że 5GB powinno starczyć… Ten /tmp nie jest tam czasem w tmpfs? Zobacz:
df -Th

Pijak ;-P

Uruchomić instalację od nowa i stworzyć większą partycję.
Ew. przy wybieraniu zestawów oprogramowania nie wybierać nic i resztę dociągać ręcznie po instalacji.
ArnVaker napisał(-a):
Też mi się wydawało, że 5GB powinno starczyć… Ten /tmp nie jest tam czasem w tmpfs? Zobacz:
Kod:
df -Th
Polecenie df -Th pokazuje, że 'T' jest niepoprawną opcją :E
df -h - rzeczywiście partycja jest cała zajęta, tmpfs - pusty.
Na prawdę nie ma innej opcji niż instalacja od początku? Jaką wielkość partycji mam w takim wypadku zrobić - podczas instalacji, nie zaznaczyłem żadnych dodatkowych składników poza tymi, która były już zaznaczone.

Kapelusznik

Możesz spróbować usunąć pobrane pakiety z /var/cache/apt/archives. Normalnie apt-get clean, jeśli tam nie działa, to ręcznie.
trocha napisał(-a):
Polecenie df -Th pokazuje, że 'T' jest niepoprawną opcją :E
Pewnie z poziomu instalatora jest trochę inaczej. Normalnie w systemie działa.

Admin łajza

Bo pewnie w instalatorze nie ma "prawdziwego" df, tylko busybox.

Użyszkodnik
Uzupełniając myśl azhaga: w instalatorze zamiast GNU coreutils jest jest BusyBox.
a zamiast apt-get - anna...
Tzn. nie wiem jak to jest z formalnego punktu widzenia, ale polecenia apt-get nie znajduje. w folderze /var/cache/ jest tylko jeden katalog - anna. Usunięcie jego zawartości (nie wiem, czy słuszne, ale tonący brzytwy się chwyta :P) niestety nie pomogło...

Kapelusznik

OK, ten obecny /var/cache to pewnie nie /var/cache Twojej docelowej partycji. Albo sprawdź gdzie on ją ma zamontowaną (niestety nie wiem), albo sam zamontuj gdzieś tę partycję jeszcze raz (tworząc najpierw dla niej katalog) i zrób co trzeba ręcznie.
Rzeczywiście, udało się usunąć. Mam 850MB wolnego miejsca. Co teraz robić? Próbować dalej instalować oprogramowanie, czy opuścić ten etap i zainstalować po prostu GRUBa?

Kapelusznik

Ja bym na Twoim miejscu instalował jeszcze raz, ale odznaczając wszystko przy wyborze pakietów, czyli instalując wyłącznie podstawowy system. Dodatkowe oprogramowanie już na uruchomionym systemie. Z tej instalacji trochę śmietnik pewnie się już zrobił przez ten brak miejsca…
Ok, udało mi się przez to przebrnąć. Dzięki.
Strony: 1