Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Posiadam kartę DVB Winfast 1800 i pilota do niej Y04G0051. Lirc zainstalowany, pliki w etc: hardware.conf i lirc.conf poprawnie skonfigurowane i pilot jest wykrywany, problem jest jednak w jego konfiguracji. Nie umiem za cholerę zrozumieć tych wszystkich poradników jak stworzyć plik .lircrc w katalogu domowym, ale wyczaiłem, że KDE ma wbudowaną obsługę pilotów i bardzo łatwo można go skonfigurować. Mam jednak z tym 2 problemy i nie umiem sobie z nimi poradzić,dlatego chciałem was zapytać, czy może ktoś się już w to bawił.
Pierwszy problem dotyczy trybów w jakim dodaje się przyciski, można to robić, albo w oparciu o gotowe schematy i tam można np ustawić opcje zamykania komputera, logowania itp. Problem jest jednak taki, że w ten sposób ustawione akcje nie działają na pilocie, jeśli jednak wybieram w trybie aplikacji D-bus to takie akcje pilota działają
Drugi problem jest jednak o wiele durniejszy i nie wiem czy wynika z tego jak to obsługuje KDE, czy w ogóle cały LIRC tak ma. A mianowicie pytanie brzmi czy dany przycisk na pilocie może być przypisany tylko o wyłącznie do jednej aplikacji? Chodzi mi o to, że np jak mam przyciski, play stop, następny, poprzedni to chciałbym, żeby mi działały w całym systemie, w każdej aplikacji. Bo teraz mam tak, że jak ustawiłem te klawisze np dla odtwarzacza clementine to nie działają w innych playerach i jak naciskam play to mi się odpala clementine mimo, że jest wyłączone a mi chodziło o kaffeine.