Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Problem jest następujący, po podłączeniu do mojego komputera nowego monitora, podczas właczania się pulpitu pojawia się monit o nieprawidłowej konfiguracji..
Zmieniałem wartości rozdzielczości w pliku xorg.conf ( z 1280x1024 na 1440x900 ) i tak samo w nvidia-settings.
Poniżej zamieszczam treść monitu oraz mój xorg.conf.
http://dl.dropbox.com/u/6083647/sys.png
# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings # nvidia-settings: version 295.53 (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-03.nvidia.com) Sat May 12 00:16:51 PDT 2012 Section "ServerLayout" Identifier "X.org Configured" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" Option "Xinerama" "0" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc" FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1" FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi" FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi" FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType" FontPath "built-ins" EndSection Section "Module" Load "record" Load "dri2" Load "glx" Load "dbe" # Load "dri" Load "extmod" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Samsung SyncMaster" HorizSync 30.0 - 81.0 VertRefresh 56.0 - 75.0 EndSection Section "Device" ### Available Driver options are:- ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False", ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz" ### [arg]: arg optional #Option "SWcursor" # [<bool>] #Option "HWcursor" # [<bool>] #Option "NoAccel" # [<bool>] #Option "ShadowFB" # [<bool>] #Option "UseFBDev" # [<bool>] #Option "Rotate" # [<str>] #Option "VideoKey" # <i> #Option "FlatPanel" # [<bool>] #Option "FPDither" # [<bool>] #Option "CrtcNumber" # <i> #Option "FPScale" # [<bool>] #Option "FPTweak" # <i> #Option "DualHead" # [<bool>] Identifier "Card0" Driver "nvidia" VendorName "nVidia Corporation" BoardName "G73 [GeForce 7600 GS]" Option "Coolbits" "1" Option "AddARGBGLXVisuals" "true" Option "TripleBuffer" "false" BusID "PCI:1:0:0" EndSection Section "Device" Identifier "Device0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" BoardName "GeForce 7600 GS" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Device0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 Option "TwinView" "0" Option "metamodes" "1440x900 +0+0" SubSection "Display" Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "enable" # Option "RENDER" "disable" EndSection
Ale ustawia prawidłowo? Nowy monitor jest zamiast starego? To okienko to z GNOME chyba. Na nowym użytkowniku też się pojawia? Spróbuj usunąć xorg.conf i wygenerować nowy (nvidia-xconfig), ewentualnie taki zobacz: http://dug.net.pl/tekst/142/nvidia___zamkniete_ster … ie/#xorg.conf.
No wszystko działa prawidłowo tylko ten komunikat mnie niepokoi. Nowy monitor zamiast starego. No tak z gnome. Hmm a nie popsuje sie nic jak usune tego xorg.confa?
Jeżeli dasz nowy to nie. Bez xorg.conf pewnie X-y podniosłyby się na otwartych sterownikach jeśli masz zainstalowane. Pytanie o to czy problem występuje na nowym użytkowniku? Pewnie GNOME sobie zapisał konfigurację gdzieś w katalogu domowym użytkownika i teraz mu się nie zgadza…
Spróbuj może ten plik kopnąć z użytkownika:
rm ~/.config/monitors.xml
Sprawdź na nowym koncie jeśli to nic nie da.
Usunąłem ten plik monitors.xml i faktycznie już nie wyświetla się ten komunikat, dzięki ! :)
Aczkolwiek xorg.conf i tak możesz zmienić, parametry nowego monitora mogą (choć nie muszą) się różnić.
Hmm jak sprawdzałem ten plik xorg.conf to automatycznie samo mi zmieniło parametry niektóre np. odświeżania dozwolonego itd. więc teraz już mam z tym spokój.
Strony: 1