Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Testował już ktoś E17?
fervi napisał(-a):
co z nim?
Stabilna wersja wyszła: http://www.linux.pl/?id=news&show=6335
Akurat dziś próbowałem i... miałem pewne problemy z jego uruchomieniem w ogóle. Włączała się sesja X i nic poza tym. Nie wspominając o drobnych problemach z instalacją w ogóle (ale to akurat wina Ubuntu, PPA i takich tam)
Jakby co, stabilne E17 dla Ubuntu jest na: https://launchpad.net/~efl/+archive/trunk. Uważajcie tylko, aby instalować stąd "na czysto", nie aktualizujcie rozwojowego E17 z normalnego repozytorium Ubuntu — inaczej będzie potrzebnych kilka przekleństw, aptitude (apt-get wymiękł) i szybka żonglerka przy odinstalowywaniu/przeinstalowywaniu pakietów.
Ostatnio edytowany przez azhag (2012-12-29 11:37:49)
Ze dwa lata "używam" na Archu.
Piszę w cudzym słowie, bo zaglądam tam baaardzo rzadko.
Rozwijając trochę pytanie autora: i jakie wrażenia?
Ja odpaliłem na VBox - wrażenia takie same jak wcześniej, jedyne co zauważyłem to nowy skin :P
Fervi
fervi napisał(-a):
wrażenia takie same jak wcześniej
To wiele wyjaśnia…
Wrażenia takie, że wolę fluxbox.
Ale ja aktualnie najbardziej wolę fluxbox...
I jak?
Byłem pomocny?
Jak to? Jak to?
Przy odrobinie dobrej woli można całkiem sporo się dowiedzieć z postów kolegi fervi i mej niegodnej osoby też...
einsam napisał(-a):
Jak to? Jak to?
Normalnie, po prostu Twoja odpowiedź jest dla mnie całkowicie bezużyteczna.
Ale co mam powiedzieć? Praktycznie moim zdaniem nie ma zmian w porównaniu do poprzednich wersji, tak samo chodzi.
Fervi
No generalnie chodziło o wrażenia z tego całego E17. Osobiście nigdy nie widziałem żadnej jego wersji, zatem stwierdzenie, że jest mniej więcej takie jak wcześniej, za wiele nie mówi.
Ale co tu można powiedzieć, ogólnie jest to nakładka na X'y, z Panelem i programami do konfiguracji, nie ingeruje się z GTK / QT (więc trzeba skórki pobierać), ładnie wygląda i tyle. No i ma własne applety :D
http://polishlinux.org/reviews/e17/e17_2.png
Masz Menu, 4 pulpity domyślnie (zmienia się ALT + F1 - F4), pokazuje aplikacje zminimalizowane (zmaksymalizowanych niet), ulubione programy i aplety, ostatnio jak używałem to Tray Icon nie obsługiwał i nieźle rozbudowany system konfiguracji.
Fervi
Graficznie ładnie (efekty pulpitu są jak Compiz), ale użytecznie ciężko
Ostatnio edytowany przez fervi (2012-12-30 20:49:36)
fervi napisał(-a):
Ale co tu można powiedzieć, ogólnie jest to nakładka na X'y, z Panelem i programami do konfiguracji, nie ingeruje się z GTK / QT (więc trzeba skórki pobierać), ładnie wygląda i tyle.
Bo korzysta z własnej biblioteki ETK. Ogólnie to ja czekałem od 2003 na E17, ale gdy ujrzałem pierwsze wersje to się rozczarowałem i zostałem na starym dobrym E16 ;-)
Lorenzo napisał(-a):
Bo korzysta z własnej biblioteki ETK. Ogólnie to ja czekałem od 2003 na E17, ale gdy ujrzałem pierwsze wersje to się rozczarowałem i zostałem na starym dobrym E16 ;-)
Szczerze? Jak ja pierwszy raz kompilowałem sobie fluxbox'a pod opensuse (bo w którymś wydaniu chyba paczki w repozytoriach nie było), to już później niczego innego nie ruszyłem ;] i tak mi zostało, aż do teraz.
Fajnie kiedyś było, BlackBox był, Gnome 1 był, KDE 1,2, 3 było, e16 było (i problem z czcionkami), IceWM dość popularne. A teraz ... :D
Kiedyś Knoppix na 700MB mieścił KDE, Gnome, IceWM, teraz ledwo LXDE :D
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2012-12-30 23:28:17)
fervi napisał(-a):
Fajnie kiedyś było, BlackBox był, Gnome 1 był, KDE 1,2, 3 było, e16 było (i problem z czcionkami), IceWM dość popularne. A teraz ... :D
Fervi
A teraz w ptaszek zależności dociąga taki k3b, nie ma programów uniwersalnych i jednocześnie dobrych. Może z kilkoma wyjątkami...
Ostatnio edytowany przez azhag (2013-01-01 20:42:06)
Offtop jak ptaszek - proszę o wywalenie wątku - szkoda was czytać ;P
Ostatnio edytowany przez azhag (2013-01-01 20:41:36)
PavloAkaLogan napisał(-a):
fervi napisał(-a):
FerviA teraz w ch*j zależności dociąga taki k3b, nie ma programów uniwersalnych i jednocześnie dobrych. Może z kilkoma wyjątkami...
Aplikacje z Xfce4 / LXDE (czyli ogólnie GTK, bez Gnome)
Ale co tu można powiedzieć, łatwiej się LXDE użytkuje niż to, ale LXDE nie jest tak ładne :D
Fervi