Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Jestem nowy w środowisku xfce i nie wiem jak zlikwidować odliczanie podczas wyłączania komputera?
Dziękuje za pomoc.
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-10 14:58:51)
W gnome robiłem tak.
gconftool-2 -s '/apps/indicator-session/suppress_logout_restart_shutdown' --type bool true
Jak to zrobić w Xfce?
Jakie odliczanie? Wciskam wyłącz i mi się komputer wyłącza.
prosze napisał(-a):
Zobacz --> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/aec99fa3a1863b1b.html
Czemu nie pochwaliłeś się że używasz minta ? Tam mają swoje rozwiązania , mati75 będzie w temacie :D
Zwykle używam ubuntu 10.10. Minta z Xfce zainstalowałem wczoraj, aby oglądać na nim telewizje dvb-t. Chcę go jednak upodobnić do gnome 2.
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-09 12:58:41)
prosze napisał(-a):
Zwykle używam ubuntu 10.10. Minta z Xfce zainstalowałem wczoraj, aby oglądać na nim telewizje dvb-t. Chcę go jednak upodobnić do gnome 2.
Widzę 3 możliwe rozwiązania:
1. Mate - to w 95% Gnome 2, na razie niekompletne, brakuje chyba Orci, ale generalnie nie ma z nim większych problemów.
2. Debian Squeeze na razie ma normalnego Gnome 2 - i co najmniej rok będzie go miał.
3. W Gentoo - Gnome 2 będzie jeszcze dość długo, a Mate już też jest.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-01-09 13:45:52)
prosze napisał(-a):
Minta z Xfce zainstalowałem wczoraj, aby oglądać na nim telewizje dvb-t
Tak z ciekawości spytam.
Na ubuntu 10.10 nie da się tego robić ?
Na Ubuntu 10.10 można było to zrobić jeszcze miesiąc temu, ale w tej chwili repozytoria z vlc i kaffeine zostały wyłączone. Gdybym wcześniej na Ubuntu 10.10 zainstalował kernel powyżej 3.5, vlc lub kaffeine to mógłbym oglądać telewizje. W tej chwili instalowanie wszystkiego z paczek .deb jest mało realne.
Późniejszych niż 10.10 wersji Ubuntu nie używałem bo mam wstręt do Gnome 3.
Do Jacekalex:
1. Mate to muł.
2. Wczoraj miałem zainstalowanego Linux Mint Debian z Xfce, ale chodził gorzej niż czysty Mint Xfce.
3. Dobry żart :)
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-09 13:54:43)
Moja opinia.
Debian Wheezy netinstall.
Doinstalowanie xfce 4.10 i przejście na kernel aptosida.
Używanie kaffeine pociąga za sobą połowę kde.
Oczywiściie można używać jak ktos chce.
Do dvb polecam tvheadend + xbmc.
Mate chodzi tak samo jak gnome2 przynajmniej w debianie.
Squeeze Gnome2 + backports i masz nowe oprogramowanie , nie wiem jak byś się cofnął do Ubu... 10.04.4 Server ze wsparciem 04.2015r ( mam obok Debiana z sentymentu :D)
jak by to ogarniało Twój temat ?
Do ilin:
Wiem, że zainstalowanie kaffeine to nie był dobry pomysł, ale było to i tak najlepsze rozwiązanie z możliwych. Dlaczego? Na początku używałem vlc, ale vlc przerzuca kanały z wygenerowanej listy dopiero po 4-5 sekundach. Natomiast kaffeine przerzuca kanały może 1 sekunde.
Jeżeli chodzi o xbmc to też miałem go zainstalowanego, ale ten odtwarzacz to straszna kobyła. Chodził ociężale i baaardzo powoli.
Mam jeszcze jeden nierozwiązany problem z kartą dvb-t, który polega na tym, że karta działa poprawienie dopiero gdy ją włożę do uruchomionego kompa. Jest na ten temat wątek z moim udziałem na tym forum (ostatni post) → http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=272 … amp;start=240
Do Rafcio6179:
Wydaje mi się, że prościej będzie upodobnić xfce do gnome 2 niż używać archaicznego 10.04.4.
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-09 14:23:36)
Ja nie zauważyłem aby był aż tak bardzo ociężały ten xbmc.
Choć może przy mniejszej ilości RAMu nie przeczę. Ja mam 2 giga.
Na temat karty to załóż może nowy wątek w multimediach.
Mam konto na forum Emitela ale jakoś "u siebie" lepiej się myśli :)
Do ilin:
Mam tylko 1 giga RAMu więc pewnie dlatego xbmc mulił.
1. LMDE xfce jest zmulone jak cholera
2. Ma masakrycznie wolne repozytoria i nieaktualne.
3. Lepiej postawić debian testing netinstall.
4. Ma nawalone 3/4 gnome.
5. Ogólnie jest do dupy.
A tak poza tym:
Klikam i się wyłącza, nie wiem co jest w tym mincie zrobione.
Już doszedłem o co chodzi z tym wyłączaniem. Trzeba w aplecie „przyciski sesji” odznaczyć „wyświetlanie potwierdzenia czynności” i odliczania nie będzie.
1. Mate to muł.
Dobrze Debian Wheezy x86, który u mnie siedzi na sda7, nic o tym fakcie nie wie. :D
Zazwyczaj zamula (jeśli zamula) nie cale środowisko, ale jakiś problematyczny program, odpalony przez to środowisko.
Wystarczy w takich przypadkach ubić, zmienić wersję, wywalić albo inaczej rozwiązać problem 1 programu, a nie całego środowiska.
Poza tym, o ile pamiętam, w Xfce masz możliwość odpalać Nautilusa (czy jego Matowego odpowiednika), podobnie jak np mate-panel.
3. Dobry żart :)
Pewien jesteś?
Ja tylko radzę, tak na koniec, żeby zamiast pakować się w dystrybucję, która bazuje na innej dystrybucji, używać takiej, która powstaje samodzielnie, i ine bazuje na żadnym innym projekcie.
Te zazwyczaj chodzą trochę stabilniej, i lepiej znoszą aktualizacje.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-01-10 15:45:11)
Jacekalex napisał(-a):
Poza tym, o ile pamiętam, w Xfce masz możliwość odpalać Nautilusa (czy jego Matowego odpowiednika), podobnie jak np mate-panel.
Jak to się odpala?
W Debianie mate może nie zamula. Ja z mate używałem tylko Minta.
Już pisałem o tym ,że w czystym debianie mate chodzi tak samo jak gnome2.
Jak ostatnio sprawdzałem to tylko był problem z tym (nie wiem jak to sie nazywa) gdzie się wygląd ustawia.
Po zamknięciu pozostawało w tle i obciążało proca.
Wystarczyło ubić np za pomocą htop.
Jak to się odpala?
W Debianie mate może nie zamula. Ja z mate używałem tylko Minta.
Jak się odpala?
Masz w Xfce opcję programy startowe, które wstają ze środowiskiem?
Bo ja tak.
Wystarczy usunąć panele Xfce, i do programów startowych dodać gnome-panel lub mate-panel, lub jaki tam chcesz.
Nautilus w Xfce?
Nie pamiętam gdzie, ale była opcja użycia innego programu do plików, nie Thunara, poza tym Thunar co prawda nie ma tapetki w każdym oknie, ale poza tym wiele mu do starego Nautilusa nie brakuje, a od nowego (wersja 3.6.x) jest nawet lepszy.
W ogóle, jak konfigurujesz Linuxa, to kombinuj tak samo, jak podczas programowania w awk/gawk, co - jak zauważyłem na forum, potrafisz 1000 razy lepiej ode mnie. :)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-01-10 18:22:05)
W Preferowanych aplikacjach ustawiasz menadżer plików, chociaż zalecam Thunar / PCcośtamFM z LXDE, chodzą fenomenalnie
Fervi
Jacekalex napisał(-a):
wiele mu do starego Nautilusa nie brakuje, a od nowego (wersja 3.6.x) jest nawet lepszy.
Zwłaszcza wersja 1.6.2.
Ma wszystko to co potrzeba.
ilin: jakieś ciekawe zmiany na przestrzeni 1.2 → 1.6?
To tak trudno powiedzieć.Trzeba samemu przetestowac.
Nieco zmieniony wygląd zwłaszcza lewego panelu.
Możliwość usuwania plików z pominięciem kosza.
Bardziej cieszący oko :)
OK, dzięki. Zainstalowałem… Wyłączyłem sobie ten pasek z menu i nie wiem jak go teraz przywrócić. :D Help. :)
EDIT: Znalazłem – ctrl + m ;)
=============================
Wreszcie jest odmontuj oraz wysuń zamiast samego wysuń, ale wysuń teraz jakiś błąd wywala i nie da się potem przywrócić urządzenia nawet via eject -t sdx.