Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Chciałbym zrobić skrót na pulpicie do skryptu. Dlatego utworzyłem plik o nazwie 'skrypt':
!#/bin/bash /home/userpc/Desktop/paczka/tvheadend/build.linux/tvheadend
We właściwościach pliku 'skrypt' zaznaczyłem 'uruchamianie'.
Następnie na podstawie tej strony http://archlinux.pl/forum/topic/605/ utworzyłem kolejny pliki o nazwie 'tvheadend':
[Desktop Entry] Encoding=UTF-8 Type=Application Name=kop_dol Name[pl_PL]=tvheadend Exec=/home/userpc/Desktop/skrypt Comment[pl_PL]= Terminal=true
Po kliknięcu na plik 'tvheadend' skrypt nie uruchamia się. Jak porpawienie utworzyć aktywator do skryptu?
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-21 20:52:45)
Hmmm nie wiem czy to pomoże ale.. może dowiązanie symboliczne?
To podaj przykład, jak mam zobić to dowiązanie, bo jeszcze coś źle robię.
EDIT:
Normalnie tvheadend uruchamiam wklejając do konsoli taką ścieżkę i wszystko działa:
/home/userpc/Desktop/paczka/tvheadend/build.linux/tvheadend
Kiedy uruchamiam wykonywalny plik, klikając "uruchom" to widzę w procesach, że tvheadend odpala się na chwilę i znika. Spawdzam to w konsoli poleceniem "top".
!#/bin/bash /home/userpc/Desktop/paczka/tvheadend/build.linux/tvheadend
Teraz pytanie. Czy powyższe polecenie powinno uruchomić tvheadend na stałe, czy tylko na moment?
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-20 14:00:13)
ln -s /ścieżka/programu /ścieżka/Pulpitu
Pozdrawiam,
caro_cenzura
Edit:
Obadaj też prawoklik. W XFCE mam opcję "Creare Launcher", a wydaje mi się, że te środowiska dość podobne są.
Edit2:
Co do Twojego pytania to jak napisałem skrypt, który Skype uruchamiał to odpalał na stałe. Spróbuj dodać exec przed ścieżką programu.
Edit3:
I znalazłem już ten problem o TU
Podają tam rozwiązanie, jakie podałem powyżej albo z użyciem rozszerzenia *.desktop
http://pl.wikipedia.org/wiki/Desktop_(rozszerzenie_pliku)
Ostatnio edytowany przez caro_cenzura (2013-01-20 14:32:25)
W lxde nie ma czegoś takiego, jak "Creare Launcher". Dowiązanie symboliczne też nie pomaga. Tutaj jest raczej inny problem, bo klikając bezpośrednio na skrypt widzę w procesach, że tvheadend odpala się, a po chwili znika. Natomiast ręczne wklejenie ścieżki do konsoli normalnie odpala tvheadend.
Pytanie. Robiłeś dowiązanie symboliczne do skryptu, czy bezpośrednio do tvheadend ?
ln -s /home/userpc/Desktop/paczka/tvheadend/build.linux/tvheadend /home/NAZWA_UŻYTKOWNIKA/Desktop
Znalazłem rozwiązanie. Przyczyną tego, że tvheadend uruchamiał się tylko na moment było zawieszenie się karty dvb-t. W tej chwili na pulpicie mam plik z zawartością, który po klinięciu odpala tvheadend:
[Desktop Entry] Icon=user-home Type=Application Exec=/home/userpc/tvheadend/build.linux/tvheadend Categories=FileManager;Utilities;GTK; Terminal=False StartupNotify=true MimeType=x-directory/normal;inode/directory; OnlyShowIn=LXDE; Name[pl]=tv
Chciałbym do tego pliku dodać polecenie, które będzie uruchamiało tvheadend, ale w konsoli. Chodzi o to, żeby była możliwość wyłączania tvheadend. W tej chwili, aby zamknąć tvheadend musze szukać numeru procesu i wydać polecenie kill numer procesu.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
killall tvheadend
?
Nie wiem jakiego terminala używasz, ale np. z roxterm można tak:
roxterm -e polecenie
man pkill
Dzięki za pomoc. Już tvheadend uruchamia się w konsoli. Użyłem do tego polecenia:
[Desktop Entry] Icon=tvheadend.png Type=Application Exec=lxterminal -e /home/userpc/tvheadend/build.linux/tvheadend Categories=FileManager;Utilities;GTK; Terminal=False StartupNotify=true MimeType=x-directory/normal;inode/directory; OnlyShowIn=LXDE; Name[pl]=tv
Teraz pytanie techniczne o rozmiar ikony. Dodałem swoją ikonę tvheadend.png o rozmiarze 24x24 do:
/usr/share/icons/gnome/24x24/actions/
Tylko ikona, którą dodałem nie jest wyświetlana na pulpicie, ale inne, które już były w tym katalugu są wyświetlane. Może chodzi o to, że ta ikona jest za mała? Sprawdziłem, że są tam jeszcze inne rozmiary ikon, takie jak:
userpc@userpc:/usr/share/icons/gnome$ ls 16x16 22x22 24x24 256x256 32x32 48x48 8x8 icon-theme.cache index.theme scalable userpc@userpc:/usr/share/icons/gnome$
Czy muszę dodać większy rozmiar ikony, aby była wyświetlana na pulpicie? Jaki rozmiar ikony lxde wybiera na pulpit?
Icon=tvheadend.png
Spróbuj wpisać dokładną ścieżkę do tej ikony.
Po dopisaniu pełnej ścieżki działa. Tylko ikona została powiększona i teraz jest nieostra. Muszę pobrać większą ikonę. Wychodzi na to, że lxde domyślnie w folderze z ikonami 24x24 nie szuka ikony na pulpit. Ciekawe, czy gdyby były ikony w katalogach (16x16 22x22 24x24 256x256 32x32 48x48 8x8) ikona zostałaby wyświetlona bez podania pełnej ścieżki?
A nie możesz sprawdzić po prostu? :) Jeszcze katalog scalable tam jest jakby co. Generalnie wydaje mi się (mogę bredzić ponieważ nigdy się tym specjalnie nie interesowałem), że aplikacje posiadające w pakietach swoje własne ikony wrzucają je przy instalacji w motyw hicolor, który działa jako fallback gdy pasująca ikona nie zostanie znaleziona w ustawionym zestawie ikon.
Oczywiście, że to spawdze :) Masz rację, że jest tam taki katalog.
userpc@userpc:/usr/share/icons/gnome$ ls 16x16 24x24 32x32 8x8 index.theme 22x22 256x256 48x48 icon-theme.cache scalable userpc@userpc:/usr/share/icons/gnome$
Jak najłatwiej zabezpieczyć utworzony skrót na pulpicie przed skasowaniem? Nie chciałbym, aby go ktoś przypadkiem wykasował.
Inni użytkownicy (poza rootem) nie mają możliwości kasowania plików z Twojego katalogu domowego.
Wrzuciłem ikony do pozostałych katalogów (16x16 22x22 24x24 256x256 32x32 48x48 8x8), ale nadal bez podana pełniej ścieżki ikona nie jest wyświetlana na pulpicie. Widocznie poza wrzuceniem ikon do katalogów, należałoby jeszcze jej nazwę dopisać do jakiegoś pliku. Nie będę się tym spacjalnie przejmował, bo po podaniu pełnej ścieżki wyświetlanie ikony działa prawidłowo. Gdyby jednak ktoś znał szczegóły mechanizmu wyszukiwania ikon w lxde to chętnie o tym przeczytam.
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-21 14:08:45)
Dlaczego akurat:
/usr/share/icons/gnome/24x24/actions/
a nie:
/usr/share/icons/gnome/24x24/apps/
?
Sprawdziłem teraz w /usr/share/icons/gnome/24x24/apps/ i też nie działa.
Nie wiem czy to ma być akurat w 24x24 (raczej nie). Powrzucaj odpowiednia ikonę (w odpowiednich rozmiarach) do wszystkich katalogów.
Poza tym, używasz tego zestawu ikon "gnome"?
Jeżeli chodzi o zestawy ikon to po instalacji nic nie zmieniałem więc nie wiem, czy jest to zestaw ikon gnome. Na przykład ikona umieszczona na pasku, startu/Akcesoria umieszczona jest w:
/usr/share/lxde/images/lxde-icon.png
Ja tvheadend do paska dodałem jako aktywator, ale ikony do niego nie mam (mam ją dopiero po wpisani pełnej ścieżki). Tvheadend pojawił się z zakładce start/Internet. W tym samym miejscu pojawiła się ikonka opery. Sprawdziłem, że ikona opery nazywa się:
Icon=opera-browser
Najłatwiej chyba będzie wyszukać gdzie opera wrzuciła swoje ikony o nazwie opera-browser i wrzucić tam swoją ikonę tvheadend.
Motyw ikon zobaczysz w programie lxappearance.
Powinien być standardowo zainstalowany w LXDE.
Sprawdzam, gdzie xbmc wrzucił swoje ikony:
root@userpc:/home/userpc# find / -name "xbmc.png" /usr/share/icons/hicolor/48x48/apps/xbmc.png /usr/share/icons/hicolor/256x256/apps/xbmc.png root@userpc:/home/userpc
Ja swoje ikony wrzuciłem do:
root@userpc:/home/userpc# find / -name "tvheadend.png" /usr/share/icons/hicolor/32x32/apps/tvheadend.png /usr/share/icons/hicolor/24x24/apps/tvheadend.png /usr/share/icons/hicolor/128x128/apps/tvheadend.png /usr/share/icons/hicolor/16x16/apps/tvheadend.png /usr/share/icons/hicolor/48x48/apps/tvheadend.png /usr/share/icons/hicolor/256x256/apps/tvheadend.png root@userpc:/home/userpc#
Teraz sprawdzam zawrtość swojego pliku, który jest w:
root@userpc:/home/userpc# leafpad /usr/share/applications/tvheadend.desktop
Plik ten wygląda tak:
[Desktop Entry] Version=1.0 Name=tvheadend Name[pl]=tvheadend.desktop GenericName=tvheadend GenericName[pl]=tvheadend Comment=Hasiok Comment[pl]=Hasiok Type=Application Icon=tvheadend.png Exec=lxterminal -e /home/userpc/tvheadend/build.linux/tvheadend Categories=Network;InstantMessaging;Qt; Terminal=False StartupNotify=true MimeType=x-directory/normal;inode/directory; OnlyShowIn=LXDE; NoDisplay=false
Oczywiście moje ikony nadal się nie wyświetlają, ale gdy zmienię (na próbe):
Icon=xbmc.png
To ikona xbmc od razu się pojawia. Ikona opery też się pojawia, tylko nie moja.
Sprawdziłem w programie lxappearance, czyli w Preferencje/Preferencje Wyglądu/Motyw Ikon, jest ustawiony na nuoveXT.2.2. Nie wiem, czy te motywy ikon mają jakeś znaczenie, bo przecież wrzuciłem ikony do tych samych katalogów co xbmc i opera.
EDIT:
Może te ikony są nieodpowiednie? Pobierałem je tu --> http://findicons.com/icon/64871/video?width=24
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-21 17:36:57)
Wrzuć do tego motywu, którego używasz.
Nic to nie pomogło. Wrzuciłem do tego motywu, który używam i nadal ikona się nie wyświetla:
root@userpc:/home/userpc# find / -name "tvheadend.png" /usr/share/icons/nuoveXT2/32x32/apps/tvheadend.png /usr/share/icons/nuoveXT2/24x24/apps/tvheadend.png /usr/share/icons/nuoveXT2/128x128/apps/tvheadend.png /usr/share/icons/nuoveXT2/16x16/apps/tvheadend.png /usr/share/icons/nuoveXT2/48x48/apps/tvheadend.png /usr/share/icons/hicolor/32x32/apps/tvheadend.png /usr/share/icons/hicolor/24x24/apps/tvheadend.png /usr/share/icons/hicolor/128x128/apps/tvheadend.png /usr/share/icons/hicolor/16x16/apps/tvheadend.png /usr/share/icons/hicolor/48x48/apps/tvheadend.png /usr/share/icons/hicolor/256x256/apps/tvheadend.png root@userpc:/home/userpc#
Bez rozszerzenia?