Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Podczas logowania przez chwilę na ekranie pojawiają się śmieci z poprzedniej sesji. Wygląda to mniej więcej tak:
(to screen z filmiku który znalazłem tutaj)
Jak się tego pozbyć? Wheezy amd64, LightDM, Openbox, zamknięte sterowniki Nvidii z repo.
Wydaje mi się ,że kiedyś miałem takie coś.
Pomogło doinstalowanie jakiegos pakietu ale nie pamiętam dokladnie czego.
Chyba cos z z tego
adam@debian:~/Desktop$ dpkg -l | grep lightdm ii liblightdm-gobject-1-0 1.2.3-1 i386 simple display manager (gobject library) ii lightdm 1.2.3-1 i386 simple display manager ii lightdm-gtk-greeter 1.1.6-2 i386 simple display manager (GTK+ greeter)
Mam te pakiety akurat:
$ dpkg -l |grep lightdm ii liblightdm-gobject-1-0 1.2.2-4 amd64 simple display manager (gobject library) ii lightdm 1.2.2-4 amd64 simple display manager ii lightdm-gtk-greeter 1.1.6-2 amd64 simple display manager (GTK+ greeter)
Aha, sorry za zielonego screena, to nie tak miało wyglądać. ;) Chyba przez vdpau tak wyszło.
Prawidłowy screen:
Może to jakiś problem ze sterami?
Sprawdzałeś na innej wersji?
U mnie nigdy czegoś takiego nie było.
Coś takiego jeszcze znalazłem:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/lightdm/+bug/1044173
Zgłoszony błąd z linka dotyczy sterownika nouveau
na moim drugim komputerze (płyta głowna: Asrock 4CoreDual-SATA2)
pomogło na taki sam efekt jak na filmie wyłączenie w biosie
PCIE Downstream Pipeline
PCIE VC1 Request Queue
Ostatnio edytowany przez arturek (2013-03-02 20:26:35)
Na zamkniętych z experimental jest to samo. Na nouveau chyba jest w porządku (przynajmniej było jak kilkukrotnie się logowałem dla sprawdzenia), ale nie zamierzam ich używać. W BIOS-ie nie znalazłem nic w tym stylu. Próbowałem jeszcze z jednym tylko monitorem (normalnie mam podpięte dwa) i również jest taki efekt. Wydaje mi się, że kiedyś tego nie było, ale pewien nie jestem, loguję się w sumie rzadko, a ten efekt trwa może sekundę.
a jaka to karta ?
GT 440
W experimentalu jest nowszy lightdm. Może w nim będzie inaczej?
Tak samo jest.
EDIT: Gdy mam włączony e4rat oraz autologowanie, to system do pulpitu odpala się na tyle szybko, że śmieci się nie pojawiają. ;) Jakoś ostatnio nie używałem e4rat i pewnie wtedy zauważyłem te śmieci. Anyway, nie jest to palący problem, ale gdyby ktoś akurat znał rozwiązanie (może jakaś opcja do xorg.conf?), to bardzo proszę.
Strony: 1