Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Panowie, od paru dni przesiadam się powoli z gnome-shell na openbox i prawie wszystko już sobie po swojemu poukładałem poza jedną drobną rzeczą z którą nie daje sobie rady. Mianowicie jest to szybkie uruchamianie aplikacji. Normalnie załatwiam sprawę ppm na pulpicie i wybieram aplikację z listy, ale jeżeli mam otwartych kilka okien to przebicie się przez nie wszystkie do pulpitu trochę zajmuje (ctrl+d nie załatwia sprawy bo minimalizuje mi wszystko włącznie z conky). Wymyśliłem sobie, że najlepiej byłoby wywoływać menu jakimś skrótem klawiszowym... i w tym miejscu poległem. Próbowalem tworzyć w pliku rc.xml skrót ale jakoś nie chce mi to działać. Obecie wygląda to tak:
<keybind key="W-b"> <action name="Focus"/> <action name="Raise"/> <action name="ShowMenu"> <command>client-menu</command> </action> </keybind>
ale jak już pisałem nie działa mi...
Ostatnio edytowany przez Bitels (2013-03-27 19:47:07)
Tobie chyba o root-menu, a nie o client-menu chodzi. Przekierowanie w tint2 akcji do menedżera okien jest dosyć wygodne, można też np. aktywator na panelu zrobić.
Chyba musiałbyś zrobić tak:
<action name="ShowMenu"> <menu>root-menu</menu> </action>
Polecam jednak dmenu_run lub ustawić w tint2:
wm_menu = 1
Faktycznie w tint2 po przestawieniu opcji na "wm_menu = 1" temat został praktycznie załatwiony.
Dzięki ArnVaker.
Teraz już z czystej ciekowości było by fajnie się dowiedzieć jak ten skrót prawidłowo powinien zostać zapisany aby zadziałał.
Co do skrótu:
<keybind key="W-b"> <action name="ShowMenu"> <command>root-menu</command> </action> </keybind>
niestety nie działa
Ostatnio edytowany przez Bitels (2013-03-27 19:48:42)
Bitels napisał(-a):
Co do skrótu:
Kod:
<keybind key="W-b"> <action name="ShowMenu"> <command>root-menu</command> </action> </keybind>niestety nie działa
A jak to ma działać?
Przeczytaj dokładniej co napisałem.
haha faktycznie :D ślepak ze mnie... jeszcze raz dzięki... ale(wiem, że to już fanaberie) dalo by się zmusić openboxa aby wywalał menu po naciśnięciu samego klawisza "super"?
Nie wiem czy to byłoby zbyt wygodne.
Ten klawisz jest często używany przy innych kombinacjach.
Wiem wiem i wsumie mi na tym nie zależy. Po raz kolejny dzięki Panowie i jak zwykle, gdzie wujek google zawodzi tam DUG tłukowi wytłumaczy :D
Nieśmiało chciałem zauważyć, że są tu również panie.
Ups... Właśnie jakoś tak z rozpędu piszę a zapominam o Trin i chyba jeszcze BiExi. Także z całym szacunkiem przepraszam szanowne grono DUGa jeżeli kogoś uraziłem :P