Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jako, że na nowym fontconfigu moje ustawienia przestaną działać, próbuje skonfigurować czcionki tak by w miarę normalnie one wyglądały. Obecnie na debianie, jadę na configach z chyba 2006 roku. W każdym razie podczas testowania archa, te ustawienia już nie zdają egzaminu, poza tym jest pełno komunikatów, o przestarzałości ustawień i że niedługo przestaną być one wspierane zupełnie. Nowsze wersje fontconfiga na pewno trafią i do debiana. Temu też postanowiłem sobie skonfigurować to ręcznie i przy okazji się trochę doedukować.
Tak wygląda specyfikacja mojego monitora:
0.26 mm pixel pitch
Input Form Separate TTL
SOG (Sync On Green)
Digital
Consumption Sleep Mode ≤ 1W
Off Mode ≤ 1W
Pytanie brzmi, czy przy włączeniu renderowania podpixelowego kolor czcionki powinien ulegać zmianie? Próbowałem ustawić każdy z tych 4 typów, ale za każdym razem ta kolorowa otoczka liter występuje i bardzo męczy oczy przy czytaniu. Jedyne co mogłem na razie zrobić to wyłączyć renderowanie subpixelowe.
2. W jaki sposób można dowiedzieć się jakie ułożenie pixeli ma monitor? Obecnie większość monitorów lcd ma ustawienie rgb. Ten monitor ma z 6 lat. I nie mam pojęcia jak to sprawdzić.
3. Są różne narzędzia odpowiadające za konfigurację wyglądu czionek -- lxappearance, gnome-tweak-tools, qtconfig, obconf, gtk-chktheme i pewnie wiele innych o których nie wiem ale chodzi o to, czy korzystając powiedzmy z oprogramowania gnomowskiego pod kde, potrzebne jest narzędzie od gnome by ustawić domyślny wygląd, rozmiar i krój czcionek, dajmy na to w programie gedit. Czy jest możliwość zrobienia tego niezależnie od środowiska graficznego?
4. O co chodzi z tymi nazwami -- monospace, sans, serif? Z tego co wywnioskowałem nie są to czcionki same w sobie. A coś w rodzaju aliasu do bliżej nie znanej mi czcionki. Z powierzchownej analizy plików konfiguracyjnych doszedłem do wniosku, że:
mono, fixed, console, są starymi nazwami i zostały zastąpione przez monospace
sans i sans serif zaś zostały zastąpiony przez sans-serif
Wiem, że monospace jest o stałej szerokości znaków. Co z pozostałymi dwoma? Są inne typy? Mam rację w ogóle? xD
5. Jak ustalić, która czcionka robi za monospace? Chodzi o to, że w np. conky mam ustawioną czcionkę monospace ale na dwóch systemach wygląda ona inaczej. W którym pliku jest to zdefiniowane i jak to się robi?
6. Czy wykorzystuje się obecnie czcionki bitmapowe? Czy te dowiązania:
70-yes-bitmaps.conf 70-no-bitmaps.conf 70-force-bitmaps.conf na coś wpływają?
7. Czy karty graficzne i/lub stery do nich mają wpływ na wygląd czcionek?
8. W np. pliku /etc/fonts/conf.avail/30-metric-aliases.conf jest wpis:
<alias binding="same"> <family>Nimbus Sans L</family> <default> <family>Helvetica</family> </default> </alias>
Oznacza to, że czcionka Helvetica zastępuje Nimbus Sans L czy odwrotnie?
9. Co oznacza z kolei taki zapis?:
<alias binding="same"> <family>Arial</family> <accept> <family>Liberation Sans</family> <family>Albany</family> <family>Albany AMT</family> </accept> </alias>
10. Co oznacza poniższy zapis?:
<alias> <family>serif</family> <prefer> <family>Bitstream Vera Serif</family> <family>DejaVu Serif</family> <family>Times New Roman</family> <family>Thorndale AMT</family> <family>Luxi Serif</family> <family>Nimbus Roman No9 L</family> <family>Times</family> </prefer> </alias>
11. Czy można wymusić w systemie używanie określonej czcionki -- jedna o stałej szerokości znaków i druga normalna?
morfik napisał(-a):
poza tym jest pełno komunikatów, o przestarzałości ustawień i że niedługo przestaną być one wspierane zupełnie.
A tu nie chodzi o to, że zamiast ~/.fonts.conf masz używać ~/.config/fontconfig/fonts.conf ?
Nie dotyczy to więc samych wpisów, które się zdezaktualizowały, a położenia pliku konfiguracyjnego.
morfik napisał(-a):
4. O co chodzi z tymi nazwami — monospace, sans, serif? Z tego co wywnioskowałem nie są to czcionki same w sobie. A coś w rodzaju aliasu do bliżej nie znanej mi czcionki.
To nazwy stylów pisma. Każdy krój należy do jakiegoś stylu, określenie to jest więc najbardziej ogólne.
Np. w CSS-ie zaleca się stosowanie stylu jakiego ostatniego zapisu podczas definiowania kroju dla elementu. W ten sposób jeżeli użytkownik nie ma żadnej z wcześniej zdefiniowanych krojów, to zobaczy coś choć zmierzającego w kierunku określonym przez twórcę stylu (krój o stałej szerokości lub nie, szeryfowy lub bezszeryfowy). Przypuszczam że aplikacje desktopowe działają do pewnego stopnia podobnie.
morfik napisał(-a):
6. Czy wykorzystuje się obecnie czcionki bitmapowe? Czy te dowiązania:
70-yes-bitmaps.conf 70-no-bitmaps.conf 70-force-bitmaps.conf na coś wpływają?
O wpływaniu nie wiem.
Wiem natomiast, że fonty bitmapowe to relikt z lat 80. ubiegłego wieku. Zdaje się, że współczesne systemy nadal je obsługują, ale powinno się ich unikać jak ognia. Między innymi dlatego, że jakość jest tragiczna.
Ad 8, 9 i 10: http://freedesktop.org/software/fontconfig/fontconfig-user.html
Ja używam opery, opera korzysta z pliku ~/.fonts.conf , nie wiem czy i kiedy opera zaktualizuje sobie korzystanie z fontconfiga, w każdym razie, można obejść ten plik linkując odpowiednie pliki w /etc/fonts/.conf.d I tak chyba generalnie będzie wyglądać docelowo konfigurowanie czcionek -- dla calego systemu, lub w ~/.config/fontconfig/config.d dla usera.
Ja korzystam jeszcze z pliku /etc/fonts/local.conf mam tam wpisy, których zmiana powoduje rozjechanie się czcionek i wpisy w tym pliku wyrzucają błąd na nowszej wersji fontconfiga, próbowałem przepisać ten plik, likwidując tym błąd ale czcionki mi się kompletnie rozjechały.
Ok Udało mi się czcionki doprowadzić do ładu. Choć na dobrą sprawę muszę jeszcze prześledzić pliki konfiguracyjne. Generalnie to odinstalowałem wszystkie możliwe czcionki jakie miałem, została mi tylko dejavu, usunąłem wszystkie konfigi -- dowiązania oraz własne konfigi w /etc/fonts i oczywiście wszystkie configi użytkownika. Czcionki po tym zabiegu wyglądały koszmarnie. xD
W /etc/fonts/conf.d dowiązałem sobie pliki, które mniej więcej wiem co robią:
10-no-sub-pixel.conf
10-unhinted.conf
50-user.conf
51-local.conf
70-no-bitmaps.conf
Stworzyłem sobie plik /etc/fonts/local.conf I zacząłem dodawać wpisy w oparciu o https://wiki.archlinux.org/index.php/Font_Configuration . Raz czcionki wyglądały lepiej raz gorzej i obecnie w tym pliku znajduje się wpis:
<match target="font"> <edit name="antialias" mode="assign"> <bool>false</bool> </edit> </match>
To oraz powyższe dowiązania sprawiły, że czcionka była jednolitego koloru, tylko krój się nie zgadzał. Jako, że nie miałem za wielu czcionek w systemie a patrząc po plikach w /etc/fonts/conf.avail były tam pliki od dejavu:
57-dejavu-sans-mono.conf
57-dejavu-serif.conf
57-dejavu-sans.conf
Akurat 3 -- mono, serif i sans. Zrobiłem dowiązania i mając we wszystkich programach domyślnie monospace lub sans, czcionki uległy znacznej poprawie, choć dejavu mi jakoś specjalnie do gustu nie przypada. Czyli na dobrą sprawę ustawiłem w systemie domyślnego fonta. Niemniej jednak, na debianie mam x-plików konfiguracyjnych i nie miałem pojęcia jak się nazywa czcionka, której używam ale mając w pamięci ttf-ms-fonts oraz moje pliki konfiguracyjne z 2006, w których znajdował się miedzy innymi plik msfonts-rules.conf, pomyślałem, że to prawdopodobnie mam ustawione jakieś czcionki windosowskie.
Na szczęście nie było ich wiele:
Andale Mono, Arial, Arial Black, Comic Sans MS,Georgia, Impact, Trebuchet MS, Verdana, Courier New, Times New Roman, Tahoma, Webdings
Doinstalowałem zatem czcionki windosowskie. I mając w głowie fakt, że dowiązania od dejavu wpłynęły globalnie na system, to może by stworzyć 3 pliki, odpowiednio dla mono, sans, serif, które by zawierały czcionki ms. Zajrzałem więc do plików od dejavu. Za dużo tam nie ma, choć nie do końca jeszcze rozumiem te zapisy, wybrałem sobie 3 windosowskie czcionki:
mono -- courier new
sans -- arial
serif -- times new roman
Czemu takie? Nie mam pojęcia, jakoś mi się pozytywnie kojarzyły. xD Stworzyłem im pliki w /etc/fonts/conf.avail -- 57-nazwa-czcionki.conf i utworzyłem dowiązania do nich. Zawartość została przekopiowana z odpowiadających plików dejavu, zmieniając wszystkie wystąpienia
DejaVu Sans Mono na Courier New
DejaVu Sans na Arial
DejaVu Serif na Times New Roman
Linki od dejavu usunąłem i zresetowałem środowisko. I co się okazało? Czcionki wyglądają dokładnie tak samo jak na debianie -- skrin: http://imageshack.us/a/img541/7697/skrinr.png
Nie wiem jak będzie się zachowywać takie ustawienie czcionek podczas pracy, na dobrą sprawę mam tylko 8 dowiązań + wyłączenie antyaliasingu w /etc/fonts/local.conf . Ale to już wyjdzie w praniu podczas testów, grunt, że udało się doprowadzić te czcionki do normalnego wyglądu.
Oczywiście pytania, zostają dalej otwarte i jak ktoś zna odpowiedzi, niech napisze. Ja muszę jeszcze doczytać sporo o strukturze plików konfiguracyjnych by zrozumieć co tak naprawdę siedzi w /etc/fonts/conf.avail oraz co się znajduje w moich configach z 2006 roku. xD