Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

człowiek pasjonat :D
	Witam!
Ogólnie:
Chciałbym czegoś więcej się dowiedzieć z zakresu fizyki (przy okazji - matematyki). Na uwadze miałbym podstawy i trochę więcej. W szkole gimnazjalnej miałem dobrą nauczycielką, ale nie przykładałem się. Obecnie mam nauczyciela, który za dobrze nie tłumaczy a chciałbym się douczyć. Z matematyką to już w ogóle inna sprawa jest - po prostu nie mam z nią większych problemów.
Pytanie:
Czy znacie jakiś sensowny podręcznik, encyklopedię czy inną ciekawą książkę z dziedziny fizyki i matematyki? Pomijając oczywiście podręczniki dla gimnazjów i szkół średnich.
Przy okazji pytam o matematykę, bo to częściowo powiązane dziedziny ;]

Bicycle repairman

Użytkownik

@czadman
o.O
@PavloAkaLogan
Matematyka to głównie napieprzanie zadań, dobrym zbiorem ich są wydania maturalne pana Kiełbasy oraz strona zadania.info
Co do fizyki to niestety w stanie pomóc nie jestem za bardzo.
A no i jeszcze możesz poszukać czegoś dla siebie na www.coursera.org
Dobre rzeczy słyszałem o "Podstawach Fizyki" Hallidaya i Resnicka

Członek DUG

Użytkownik

R. Resnick, D. Halliday- Fizyka pierwsze 2 tomy

Użytkownik

Notatki z lekcji Fizyka - chyba trzy tomy. Genialne książki, tanie i na poziomie LO wytłumaczą wszystko :)

Moderator

Co do Resnicka i Hallidaya to unikaj nowych wydań. Im starsze tym lepsze. Te podręczniki zostały okropnie zepsute.

oj tam
	Fizyka: Resnick i Halliday "Podstawy fizyki" i "Fizyka tom I i II" (korzystałem z tego nawet na studiach), Marian Kozielski "Fizyka współczesna" ;  multimedia - seria Minute Physics na YT https://www.youtube.com/user/minutephysics - w prosty sposób wyjaśnione elementarne prawa fizyki
Matematyka: zbiór zadań Kiełbasy
Robić dużo, dużo zadań i będą efekty.

Maruda

Nie polecam "Podstaw fizyki" tych nowych wydań. Mogę się pozbyć za grosze, chyba 2 pierwszych tomów, jakby ktoś chciał. :P
A kiełbaskę to prawdopodobnie będzie przerabiał do matury, więc niech się chłopak nie śpieszy.

Użytkownik

jak sie nauczyc matmy . po prostu , oblicz funkcje ze wzoru ,.
          2/x*2+x*2
 funkcje ,potem rozniczke , a potem calke , 
   a jak nei wychodzi , to jeszcze raz od poczatku , az do skutku .
      rozwiazanie jest znane  . tak ze nie omskniesz
    prawdziwy matematyk liczy dwa razy ,. nawet jak nie popelni bledu , to poto liczy zeby sie o tym przekonac.

pojaka cholera jest w tytule znak zapytania ,. czy jest to samodzielna nauka.? jest , bez matematyki niebyloby fizyki ,. i vice versa . no tak czemu nie ,ale bez matematyki nie byloby fizyki , a na odwrot nie koniecznie.
Ostatnio edytowany przez boshh (2013-06-12 14:42:59)

Maruda

boshh napisał(-a):
prawdziwy matematyk liczy dwa razy ,. nawet jak nie popelni bledu , to poto liczy zeby sie o tym przekonac.
Udowodnij.

Użytkownik

uwaga dowod .2*2 liczysz , ale wypiles te dwA piwa , i nie wiesz czy Tobie sie popierdolilo .
   .czy tez moze im. i liczysz jesze raz . i mstwierdzasz cztery.
               i dla pewnosci liczysz jeszcze raz. mowisz cztery ,
    wlasnie poto i dlatego zeby nikt Ci nie wmowil , ze dwa razy dwa rowna sie ,co tam   glupiemu przyjdzie do glowy. 
  znany jest wynik . ale niekoniecznie dowod.
Ostatnio edytowany przez boshh (2013-06-12 14:47:53)

Użytkownik

jezeli mialbym zczynac nauke matematyki od zerza ,wolalbym najpierw przeczytac "elementy "
 Euklidesa
 jest tam jeden blad . ale Euklides . tam sie nadaje . operowal na dwoch  rownoleglych .
    ale nie bral pod uwge zakrzywionych w czasoprzestrseni.
    trza mu wybaczyc ,operowal we antyku , nauka sie rozwinela od tego czasu.
Ostatnio edytowany przez boshh (2013-06-12 14:55:08)

Użytkownik

napewno nie sa to elementy' klasycznego znaczenia
Ostatnio edytowany przez boshh (2013-06-12 14:58:09)

Użytkownik

do autora postu ., ale musisz  znac podstawy , zeby zaprzeczyc
@autora postu ,. musisz  znac podstawy.
Ostatnio edytowany przez boshh (2013-06-12 15:04:26)

Użytkownik

mniejwiedziej natym polega matma: na ciaglym spieraniu sie.

Użytkownik

Wykładowca polecał nam książkę z matematyki "Śladami Pitagorasa" :) Podobno dzięki tej książce można polubić matmę :)

Cenzor wirtualnego świata
	loop napisał(-a):
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/53421/feynmana-wyklady-z-fizyki-t-1-3
Mam nawet te książki u siebie, w dobrym stanie ale nieco stare 1974 ale prawie 1500 stronic do czytania jest. xD

Członek DUG

Trochę nie na temat, ale jeśli chcesz się uczyć podstaw fizyki, tu masz solidnie wyłożone: https://www.udacity.com/course/ph100 Polecam;)