Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Dzban Naczelny
otóż.
na wstępie, nie mogę zainstalować debiana z wyższych powodów wiec musiałem zainstalować CentOS'a
mam dziwny problem z partycjonowaniem dysku albo czegoś po prostu nie wiem
mam serwer dell r515, w środku 3 dyski po 2 TB spięte w raid5 czyli dostaje jakieś niecałe 4 TB userspace
po utworzeniu nowej macierzy mam 35MB partycje /dev/sda1 dellcostam, której nie mogę usunąć - to jedna dziwna rzecz
druga to taka, iż nie mogę utworzyć volumenu LVM większego niz ~2TB t.j. mam wynikowo
35 MB - /dev/sda1 - to cos delowe
2 TB - /dev/sda2 - LVM
1.7TB - nie przydzielone
nie mogę nic z tym wolnym miejscem, ani podstawowej ani lvm, co śmieszne jak dodam kolejna lvm to instalator automatycznie mi odcina z pierwszej i dostaje
35 MB - /dev/sda1 - to cos delowe
1 TB - /dev/sda2 - LVM
1 TB - /dev/sda3 - LVM
1.7TB - nie przydzielone
myślałem, że instalator jest walnięy ale po postawieniu systemu gparted też nie może utworzyć partycji, zwraca komunikat (jeśli dobrze pamiętam), że rozmiar partycji został przekroczony i nic
nie robiłem tego jeszcze od zera wiec nie wiem czy robie coś źle czy o czymś po prostu nie wiem,..

Członek DUG

Przyczyną jest prawdopodobnie limit 2,19 TB gdy masz schemat partycji MBR, musisz przejść na GPT.

Cenzor wirtualnego świata

Dzban Naczelny
morfik napisał(-a):
Pokaż lsblk .
do poniedziałku nie mam dostepu do maszyny
andreq napisał(-a):
Przyczyną jest prawdopodobnie limit 2,19 TB gdy masz schemat partycji MBR, musisz przejść na GPT.
to ma sens (inny serwer przy rozszerzaniu zgłaszał mi komunikaty z gpt)
nigdy nie tworzyłem nic z gpt od zera, jak się za to zabrać?

Cenzor wirtualnego świata
https://wiki.archlinux.org/index.php/GUID_Partition_Table
http://www.rodsbooks.com/gdisk/mbr2gpt.html
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-06-22 19:36:39)