Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich mój pierwszy post na forum!
Mam problem z moim serwerkiem stojącym na płycie Via z tematu. Postawiłem na niej Debiana 7, ustawiłem sieć i podmontowałem dysk na dane, udostępniłem w sieci i wszystko działa. Płyta ma dwa interfejsy LAN 100MB oraz dołożyłem na PCI kartę Gigabitową. Pod 100MB eth0 podpięty jest internet, 100MB eth1 jest na razie nie używany, 1GB eth2 podpięty jest bezpośrednio pod desktop. Po 100MB transfery po sambie czy ftp śmigają pełną parą pod 1GB już nie, lecą maks 20MB/s czyli zysk w prędkości niski a podczas działania rtorrenta to już tyle co na 100MB. Testowałem różne ustawienia z smb.conf i prędkości mało reagują na nie. Zauważyłem jednak, że dysk nie pracuje normalnie, podczas wysyłania pliku czy pobierania dysk nie pracuje cały czas tylko przez pół sekundy odczytuje/zapisuje i czeka, i tak cały czas. W iotop widać to że przez ułamek sekundy transfer na dysku wynosi 50MB/s a przez resztę sekundy 0MB/s i tak cyklicznie. W htop widzę że proces samba podczas zapisu używa ~15k IOWR, podczas odczytu ~30k IORR a pasek od CPU jest czerwony z różowym czyli to przerwania? (Soft-IRQ i Hard-IRQ) jak dobrze widzę.
smb.conf [global] workgroup = WORKGROUP server string = NAS security = user netbios name = NAS browseable = yes local master = yes domain master = yes socket options=TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_SNDBUF=65536 SO_RCVBUF=65536 write cache size = 262144 [maxtor] path = /media/maxtor/ comment = Pliki na Maxtor 250GB path = /mnt/maxtor browseable = yes writable = yes create mode = 0777 directory mode = 0777 guest ok = no
hdparmem testowane i dysk robi ~60MB, testowałem dd i 50-70MB w zależności od wielkości pliku.
Transfer z jednego dysku na drugi to już połowa tego 25MB/s i CPU zajęte przez IORR i IORW w mc do maks 30k czyli tak jak by te 30k IO było limitem. Przez putty kopiowanie zawiesza połączenie bo system nie daje rady ogarnąć co się dzieje. Może to jakieś ustawienia dotyczące dysków, miałem tak kiedy Windows98SE królował na salonach i dysk nie miał włączonego DMA tylko PIO, tutaj objawy bardzo podobne ale hdparm pokazuje udma7.
Da radę jakoś zmniejszyć zasobnożerność na IO przez system?
Edyta: Jeszcze sprawdziłem i kopiowałem plik z dysku z danymi na dysk systemowy i zapis leciał 25MB/s ~30k IORR i IORW ale w drugą stronę już tylko 15MB/s i ~15k IORW i IORR, użycie CPU 60% mc i o dziwo ~20% smbd, kopiowałem w konsoli poprzez mc. Co do tego miała samba? I dlaczego takie różne transfery, oba dyski są o wiele szybsze, w desktopie śmigały bez problemów. Nie wiem czy to kontroler na Mobo jest do niczego albo za słaby CPU ale wcześniej stał P3 500MHz i problemów nie miałem z kopiowaniem wewnątrz między dyskami.
Ostatnio edytowany przez Cramin (2013-08-30 11:11:31)