Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundację Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Kapelusznik

Z tajwana, nie z roota.

mega boss

tajwan@tajwan:~$ ls -l ~/.config/openbox/autostart -rw-r--r-- 1 tajwan tajwan 0 sty 15 19:49 /home/tajwan/.config/openbox/autostart tajwan@tajwan:~$

Kapelusznik

No i w porządku, dodaj sobie tam ten wpis:
sleep 1 && tint2 &
Oczywiście nadal z tajwana, a nie z roota.

mega boss

No i git. Tylko jak to powiedzieć środowisko jest super lekkie, ale nie jest pełno wartościowe brakuje mu bt brak możliwości dodania czegoś na pasek. Wszystko się da tylko znowu trzeba się prosić co i jak.

Kapelusznik

tajwan napisał(-a):
Wszystko się da tylko znowu trzeba się prosić co i jak.
Nieprawda, wszystkie te informacje są dostępne w sieci, można poszukać samemu. Myślisz, że skąd my to wiemy? :)

mega boss

Potrafię się określić że już nie mam siły się na tym wku.ać.

Kapelusznik

E, to już było. ;) Twoja sprawa.

Psuj

yossarian napisał(-a):
Po drodze zachodziły jakieś zmiany w autostarcie, najpierw z autostart.sh na autostart, a potem jeszcze dodatkowo doszła obsługa openbox-xdg-autostart i pewnie się to pozmieniało.
Po X błędach zgłoszonych i męczeniu się z tym posłałem openbox-xdg-autostart w Debianowych pakietach w kosmos i na razie nikt niczego nie zgłosił.

Szczawiożerca

mati75 napisał(-a):
yossarian napisał(-a):
Po drodze zachodziły jakieś zmiany w autostarcie, najpierw z autostart.sh na autostart, a potem jeszcze dodatkowo doszła obsługa openbox-xdg-autostart i pewnie się to pozmieniało.
Po X błędach zgłoszonych i męczeniu się z tym posłałem openbox-xdg-autostart w Debianowych pakietach w kosmos i na razie nikt niczego nie zgłosił.
Dla mnie to był przerost formy nad treścią, który tylko powodował zamieszanie :)
Wygodniej mi to sobie poustawiać samemu w ~/.config/openbox/autostart, niż się bawić w określanie, w którym środowisku ma co startować ;)
Bardziej przydałby się taki obapps, szczególnie dla początkujących w takich *boxowych klimatach.

mega boss

Możliwości to już mi się dawno skończyły :P. OpenBox lekki, ale trudny w konfigurowaniu brak podstawowych rzeczy. Gnom, Kade konfigurowalne i mają podstawowe rzeczy , ale ciężkie. To może jest coś pośrodku ?

Użytkownik

Co to są "podstawowe rzeczy"?
Dla mnie fluxbox, openbox itp. mają "podstawowe rzeczy".
A przynajmniej łatwo można je uzupełnić.
Temu Windowsu to się coś tam kończy, więc może być nie teges.

Użytkownik

o witam tajwana, co jeszcze się nie "ustatkowałeś" z tym swoim debianem
nie kończąca się opowieść część pod tytułem openbox hehehe;)

Szczawiożerca

menel napisał(-a):
o witam tajwana, co jeszcze się nie "ustatkowałeś" z tym swoim debianem
nie kończąca się opowieść część pod tytułem openbox hehehe;)
Temat co jakiś czas wraca ;)

Kapelusznik

Jak marg1 i jego Gentoo kiedyś. ;)

Psuj

Niekończąca się historia, może uda się pobić rekord mody na sukces.

Użytkownik

Aż zajrzałem na pierwszą stronę, by sprawdzić, że zaczęło się od...
Pamiętacie?

mega boss

einsam napisał(-a):
Co to są "podstawowe rzeczy"?
Dla mnie fluxbox, openbox itp. mają "podstawowe rzeczy".
A przynajmniej łatwo można je uzupełnić.
Temu Windowsu to się coś tam kończy, więc może być nie teges.
Podstawowe tzn. regulacja głośności na pasku manager blu tu jakieś ikony od barii i wszystkie takie.

Użytkownik

Do głośności np. volumeicon.
Chociaż na desktopie robię to za pomocą skrótów klawiaturowych (wygodniejsze).
To wszystko da się (sądzę) pięknie pogodzić z managerem.
Ale ty chcesz, żeby to było bez doinstalowywania czegokolwiek...
A o to ciężko, bo albo ciężkie środowisko, albo nieciężki manager i "kombinowanie".

mega boss

O właśnie wiesz o co chodzi lekkie środowiska są bardzo ubogie i trzeba szukać i się bawić. A ja do tych nie należę co chce coś coś działa :).

Użytkownik

Mnie tam nie bawią szkieletowce, na desktopie musi być wszystko elegancko, kolorowo i z przepychem;).
W takim lxde na ten przykład nawet nie można zapamiętać poprzedniej sesji, takie niuanse i kombinowanie z wszystkim, bo ciągle brakuje jakiejś funkcjonalności jest irytujące i bezsensowne w szczególności, że każdy dzisiejszy sprzęt jest w stanie udźwignąć bezproblemowo pełnowartościowe środowiska...
wiem wiem zaraz się odezwą użytkownicy openboksów i innych fluxboxów i mnie pogonią za te herezje;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-15 21:42:24)

Psuj

tajwan napisał(-a):
O właśnie wiesz o co chodzi lekkie środowiska są bardzo ubogie i trzeba szukać i się bawić. A ja do tych nie należę co chce coś coś działa :).
To nie jest środowisko, to jest menadżer okien, który odpowiada tylko za wyświetlanie okienek.

Kapelusznik

menel napisał(-a):
wiem wiem zaraz się odezwą użytkownicy openboksów i innych fluxboxów i mnie pogonią za te herezje;)
Jakby Twoja opinia miała dla nas jakiekolwiek znaczenie… Bez obrazy. ;)

Użytkownik

Jakby Twoja opinia miała dla nas jakiekolwiek znaczenie… Bez obrazy. ;)
Nie no przecież nie chodzi o znaczenie mojej opinii-źle trafiona riposta, dla mnie przykładowo żadna opinia nie jest wiążąca nawet Torvaldsa czy jakiegokolwiek autorytetu tyczącego się każdego aspektu życia, bo po prostu nie ma takich samych ludzi o takich samych gustach, poglądach itd;)
Bardziej chodziło mi o to, że zaraz posypią się gromy, że godam głupoty;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-15 22:05:01)

Kapelusznik

menel napisał(-a):
Bardziej chodziło mi o to, że zaraz posypią się gromy, że godam głupoty;)
Ja wiem czy głupoty – no wolisz inaczej i już, nie widzę sensu się kłócić.