Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Użytkownik

Witam,
Skonfigurowalem LXC, dziala bardzo dobrze, ale zauwazylem, ze nie moge sie polaczyc w ogole z serverem www i zrobic akutalizacji pod hostem za pomoca apt-get update. Wpisuje w resolv.conf dns'y:
nameserver 8.8.8.8 nameserver 8.8.4.4
I dziala bez problemu, to samo zmieniam pod lxc i tez zaczyna wszystko dzialac. Problem jest w tym, ze po reboocie plik resolv.conf pod hostem i lxc sa po prostu puste a ich zawartosc wyglada nastepujaco:
root@ns3306115:/home/bryn1u# cat /etc/resolv.conf # Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8) # DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN root@ns3306115:/home/bryn1u#
Czy ktos moglby mi powiedziec dlaczego sie tak dzieje ? I jak na sztywno ustawic dnsy ?
Pozdrawiam,
Ostatnio edytowany przez bryn1u (2014-06-11 21:54:01)

Pijak ;-P

Najbrzydsze ale najprostsze rozwiązanie to:
chattr +i /etc/resolv.conf
Jeśli pobierasz adres IP z DHCP to zainteresuj się manualem do pliku konfiguracyjnego - tam też jest na to sposób. Albo przewertuj forum bo takich tematów z DNS były dziesiątki.

Podobno człowiek...;)

Jak się ciągnie system z całym cholesterolem "ułatwiaczy dla początkujących", które lepiej od użyszkodnika wiedzą, jak ma wyglądać konfiguracja, to takie są rezultaty.
W tym przypadku bruździ openresolv, wynalazek, który miał ułatwić korzystanie chyba z NM, a jak ułatwia, to widać na załączonym obrazku.
Popraw też ten wątek na forum grsec, bo to raczej nie przez grsec masz problem z DNSami i śmieciami do utrudniania połączeń sieciowych. :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-06-11 10:12:02)

Użytkownik

Albo spróbuj mojego rozwiązania.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=79741#p79741
a z doświadczenia wiem, że reslvconf nie działa dobrze z NM. ;)
Ostatnio edytowany przez gnejusz pompejusz (2014-06-11 10:13:35)

Cenzor wirtualnego świata
	bryn1u -- bo nie rejestrujesz żadnych dnsów via resolvconf. Masz dwie opcje, albo wywalić resolvconf i konfigurować dnsy ręcznie przez /etc/network/interfaces (lub dhcp), albo zarejestrować adresy via resolvconf. Jeśli chcesz to drugie to robisz to np tak:
# cat /etc/resolv.conf # Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8) # DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN # echo "nameserver 8.8.4.4" | resolvconf -a "google2" # echo "nameserver 8.8.8.8" | resolvconf -a "google1" # cat /etc/resolv.conf # Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8) # DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN nameserver 8.8.8.8 nameserver 8.8.4.4
+ skrypcik do tego by rejestrował dnsy na starcie systemu.

Pan inż. Cyc

Pisze jak byk "DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND..."
Konfiguracja która ma być dopisywana dodatkowo winna znajdować się w:
/etc/resolvconf/resolv.conf.d/base

Cenzor wirtualnego świata
	To co podałem wyżej to nie jest ręczna edycja pliku. xD Np. ja mam szyfrowany opendns, który wymaga własnego servera co stoi u mnie na 127.0.1.2. Mój skrypt po odpaleniu dnscrypta rejestruje ten adres via to polecenie wyżej, a resolvconf aktualizuje plik resolv.conf w oparciu o zarejestrowany adres.
A ten plik /etc/resolvconf/resolv.conf.d/base , to w nim nie była czasem zapisywana stara konfiguracja resolv.conf? Chodzi mi o to co było w pliki resolv.conf przed instalacja resolvconf .
EDIT:
Ok już wiem:
The dynamically generated resolver configuration file always starts
with the contents of /etc/resolvconf/resolv.conf.d/head and ends with
the contents of /etc/resolvconf/resolv.conf.d/tail. Between head and
tail the libc script inserts dynamic nameserver information compiled
from, first, information provided for configured interfaces; second,
static information from /etc/resolvconf/resolv.conf.d/base.
A ta konfiguracja o która mi chodzi to jest w pliku /etc/resolvconf/resolv.conf.d/original
No teraz działa jak trza, czyli konfiguracja statyczna do /etc/resolvconf/resolv.conf.d/base , a po odpaleniu dnscrypt, ten zmienia sobie adres na 127.0.1.2, a po wyłączeniu wraca do statica. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-06-11 12:51:12)

Pan inż. Cyc

Tamten skrypt ma jedną wadę w takim wypadku. Po co kilka razy robić to samo i na dodatek na około. :)
Tak, dokładnie tak to powinno wyglądać.

Użytkownik

qluk napisał(-a):
Pisze jak byk "DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND..."
Konfiguracja która ma być dopisywana dodatkowo winna znajdować się w:Kod:
/etc/resolvconf/resolv.conf.d/base
Dziekuje, dziala tak jak ma dzialac.
Pozdawiam,
Strony: 1