Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Użytkownik

Chcę zainstalować debiana 8 i moje pytanie jest takie co zrobić jak się z repo zainstaluje jakiś pakiet i zainstalowanie tego pakietu spowoduje usunięcie pakietu odpowiedzialnego za uruchamianie czy są jakieś punkty przywracania systemu, albo jakoś wrócić do stanu poprzedniego.

Dzban Naczelny
	Jak zrobisz backup to będziesz miał :)
Niemniej jednak anie powinno być sytuacji w której coś usunie Ci gruba. Ale nawet jeśli to go doinstaluj
Co się konkretnie dzieje?

Podobno człowiek...;)

Linuxy takie jak Debian nie są drogie, ja zawsze polecam mieć na dwóch identycznych partycjach mieć dwa systemy Linux, na trzeciej partycji folder /home, na jeszcze innych partycjach bazy danych czy jakieś magazyny zdjęć, multimediów itp.
Wtedy na wypadek popsucia jednego systemu, zawsze możesz przy uruchomieniu wybrać drugi system, zalogować się do niego, i spokojnie bez problemu naprawić ten pierwszy system.
Poza tym Stabilny Debian obecnie to wersja Debian 9 Stretch, Debian 8 to Jessie, poprzednia wersja.
W stabilnych Debianach raczej nie mają prawa się zdarzać jakieś katastrofy, żeby po aktualizacji system nie wstawał, takie historie zdarzają się czasem w wydaniu Debiana Sid
 i znacznie rzadziej w wydaniu Debian Testing.
W stabilnym wydaniu czasem mogą być cyrki ze sterownikami przy aktualizacji kernela, ale to też sporadyczne przypadki z jakimś mocno problematycznym sprzętem, którego producent nie wydaje sensownych sterowników.
Pozdro

Użytkownik

A czy wy mieliście może kiedyś taką sytuację, że wysypał wam się system ?

Użytkownik

Wysypywał mi się na zasadzie problemów z uruchomieniem środowiska graficznego, ale to do opanowania.
Raz wysypał się "całkowicie" u kolegi, ale było to spowodowane bajzlem w repozytoriach i mieszaniem paczek z różnych dystrybucji.

Cenzor wirtualnego świata
	tomi napisał(-a):
A czy wy mieliście może kiedyś taką sytuację, że wysypał wam się system ?
No ba, mi się czasem mój system parę razy w tygodniu wywali. By tak nie szukać za daleko, tu przykład: 
Oct 03 15:32:28 morfikownia audit[126838]: AVC apparmor="DENIED" operation="open" profile="/usr/lib/xorg/Xorg" name="/dev/tty9" pid=126838 comm="Xorg" requested_mask="rw" denied_mask="rw" fsuid=0 ouid=0
Chyba nie trzeba mówić, czym taki komunikat skutkuje. xD

Użytkownik

arecki napisał(-a):
Raz wysypał się "całkowicie" u kolegi, ale było to spowodowane bajzlem w repozytoriach i mieszaniem paczek z różnych dystrybucji.
To, to właśnie ;)
Mi wczoraj zgłosiło, żeby użyć autoremove, bo paczki nie są już więcej wymagane ;)
libguess1:amd64 libsdl2-2.0-0:amd64 libsndio6.1:amd64 libxfont2:amd64 xserver-xorg-input-all xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-input-synaptics xserver-xorg-input-vmmouse xserver-xorg-input-wacom xserver-xorg-legacy-hwe-16.04
Nic nie działało, mysz, klawiatura, ctrl+alt+F1 czy F2
No, ale będąc "durniem" i robiąc wszystko na chybcia wiem, gdzie co i jak sprawdzić
/var/log/apt/term.log
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu libuchardet0:amd64. Przygotowywanie do rozpakowania pakietu .../libuchardet0_0.0.1-1ubuntu1_amd64.deb ... Rozpakowywanie pakietu libuchardet0:amd64 (0.0.1-1ubuntu1) ... Przygotowywanie do rozpakowania pakietu .../mpv_0.27.0-1~xenial1_amd64.deb ... Rozpakowywanie pakietu mpv (0.27.0-1~xenial1) nad (0.14.0-1build1) ... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu mime-support (3.59ubuntu1)... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu man-db (2.7.5-1)... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu hicolor-icon-theme (0.15-0ubuntu1)... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu desktop-file-utils (0.22-1ubuntu5.1)... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu bamfdaemon (0.5.3~bzr0+16.04.20160824-0ubuntu1)... Rebuilding /usr/share/applications/bamf-2.index... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu gnome-menus (3.13.3-6ubuntu3.1)... Konfigurowanie pakietu libfdk-aac0:amd64 (0.1.3+20140816-2) ... Konfigurowanie pakietu libuchardet0:amd64 (0.0.1-1ubuntu1) ... Konfigurowanie pakietu mpv (0.27.0-1~xenial1) ... Instalowanie nowej wersji pliku konfiguracyjnego /etc/mpv/encoding-profiles.conf ... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu libc-bin (2.23-0ubuntu9)... Log ended: 2017-10-03 19:13:19 Log started: 2017-10-03 19:17:51 (Odczytywanie bazy danych ... (Odczytywanie bazy danych ... 5% (Odczytywanie bazy danych ... 10% (Odczytywanie bazy danych ... 15% (Odczytywanie bazy danych ... 20% (Odczytywanie bazy danych ... 25% (Odczytywanie bazy danych ... 30% (Odczytywanie bazy danych ... 35% (Odczytywanie bazy danych ... 40% (Odczytywanie bazy danych ... 45% (Odczytywanie bazy danych ... 50% (Odczytywanie bazy danych ... 55% (Odczytywanie bazy danych ... 60% (Odczytywanie bazy danych ... 65% (Odczytywanie bazy danych ... 70% (Odczytywanie bazy danych ... 75% (Odczytywanie bazy danych ... 80% (Odczytywanie bazy danych ... 85% (Odczytywanie bazy danych ... 90% (Odczytywanie bazy danych ... 95% (Odczytywanie bazy danych ... 100% (Odczytywanie bazy danych ... 342712 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Usuwanie pakietu libguess1:amd64 (1.2-1.1) ... Usuwanie pakietu libsdl2-2.0-0:amd64 (2.0.4+dfsg1-2ubuntu2) ... Usuwanie pakietu libsndio6.1:amd64 (1.1.0-2) ... Usuwanie pakietu libxfont2:amd64 (1:2.0.1-3~ubuntu16.04.1) ... Usuwanie pakietu xserver-xorg-input-all (1:7.7+13ubuntu3) ... Usuwanie pakietu xserver-xorg-input-evdev (1:2.10.1-1ubuntu2) ... Usuwanie pakietu xserver-xorg-input-synaptics (1.8.2-1ubuntu3) ... Usuwanie pakietu xserver-xorg-input-vmmouse (1:13.1.0-1ubuntu2) ... Usuwanie pakietu xserver-xorg-input-wacom (1:0.32.0-0ubuntu3) ... Usuwanie pakietu xserver-xorg-legacy-hwe-16.04 (2:1.19.3-1ubuntu1~16.04.2) ... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu libc-bin (2.23-0ubuntu9)... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu man-db (2.7.5-1)... Log ended: 2017-10-03 19:18:35
Potem już z górki, dostęp do neta i live usb ;)
Na buntu robi się to tak
lsblk
sudo mount /dev/sda2 /mnt for i in /dev /dev/pts /proc /sys; do sudo mount -B $i /mnt$i; done sudo cp /etc/resolv.conf /mnt/etc/ sudo chroot /mnt
apt install libguess1:amd64 libsdl2-2.0-0:amd64 libsndio6.1:amd64 libxfont2:amd64 xserver-xorg-input-all xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-input-synaptics xserver-xorg-input-vmmouse xserver-xorg-input-wacom xserver-xorg-legacy-hwe-16.04
Ostatnio edytowany przez ciastek1981 (2017-10-04 16:18:06)

Użytkownik

ciastek1981 napisał(-a):
ciastek1981 napisał(-a):
To, to właśnie ;)
Mi wczoraj zgłosiło, żeby użyć autoremove, bo paczki nie są już więcej wymagane ;)
Na jakiej zasadzie autoremove może naprawić system czyli chodzi o usunięcie paczki ?
Ostatnio edytowany przez tomi (2017-10-04 16:20:42)

Użytkownik

autoremove
powinno usuwać pakiety które nie są już wymagane, ale czasami jest tak, że coś się zwali i robiąc wszystko "automatycznie" użyjesz tej funkcji bez namysłu. Ja zrobiłem tak wczoraj. Przyszła aktualizacja, po czym wywaliło mi że ww. pakiety nie są wymagane. Więc
apt autoremove
i kaplica ;)
Wszystko zależy od konkretnego przypadku dlatego ważne wiedzieć gdzie są logi z APT
/var/log/apt/term.log
Wtedy wiesz co zainstalowałeś, a co odinstalowałeś. Masz punkt zaczepienia do naprawy.
Ostatnio edytowany przez ciastek1981 (2017-10-04 16:28:08)

Użytkownik

Ale mi chodzi bardziej, czy poleceniem autoremove można usunąć pakiet przez, który się wysypał system i na nowo zainstalować pakiety, który ten pakiet usunął. Nie wiem jak sprawdzić, które pakiety się usunęły ostatnio i na nowo je zainstalować.

Użytkownik

Zajrzyj do /var/log/apt/

Użytkownik

To już wszystko wiem dzięki.

Użytkownik

A jeszcze jedno takie pytanie czy jak się jakiś pakiet zaktualizuje do nowszej wersji to czy można znowu powrócić do starej wersji ?

Użytkownik

Poczytaj o pinowaniu pakietów (apt pinning).
https://dug.net.pl/tekst/163/priorytety_pakietow_(a … in_priority)/
Ostatnio edytowany przez arecki (2017-10-04 19:24:39)

Użytkownik

Jesli chodzi o rozne wersje pakietow to sprawdzasz poleceniem
# apt-cache policy (nazwa pakietu)
jak apt widzi kolejnosc poszczegolnych wersji pakietu.

Użytkownik

wikingagressor napisał(-a):
Kod:
# apt-cache policy (nazwa pakietu)jak apt widzi kolejnosc poszczegolnych wersji pakietu.
A co to ma dać w kwestii powrotu do poprzedniej wersji?

Użytkownik

tomi napisał(-a):
A jeszcze jedno takie pytanie czy jak się jakiś pakiet zaktualizuje do nowszej wersji to czy można znowu powrócić do starej wersji ?
Popatrz sobie https://www.cyberciti.biz/howto/debian-linux/ubuntu … -get-upgrade/

Szczawiożerca

ciastek1981 napisał(-a):
tomi napisał(-a):
Popatrz sobie https://www.cyberciti.biz/howto/debian-linux/ubuntu … -get-upgrade/
To raczej nijak się ma do postawionego wcześniej pytania.
Zresztą to tylko przykład typowo ubuntowej głupoty — bezmyślne używanie przełącznika -y przy instalacji.

Użytkownik

tomi napisał(-a):
Ostatnio powracałem z jednym pakietem do starej wersji i wtedy korzystałem z repozytoriów w snapshotach i wspomnianego wcześniej apt-pinning.

arecki napisał(-a):
wikingagressor napisał(-a):
Kod:
# apt-cache policy (nazwa pakietu)jak apt widzi kolejnosc poszczegolnych wersji pakietu.
A co to ma dać w kwestii powrotu do poprzedniej wersji?
No jak co?
# apt-cache policy psi-plus
psi-plus:
  Installed: 1.2.97-0ppa1~artful1
  Candidate: 1.2.97-0ppa1~artful1
  Version table:
 *** 1.2.97-0ppa1~artful1 995
        120 http://ppa.launchpad.net/psi-plus/ppa/ubuntu artful/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
     1.2.71-1 990
        990 https://deb.debian.org/debian sid/main amd64 Packages
# aptitude install psi-plus=1.2.71-1
The following packages will be DOWNGRADED:
  psi-plus{b}
The following packages will be REMOVED:
  psi-plus-common{u}
The following packages are RECOMMENDED but will NOT be installed:
  sox
0 packages upgraded, 0 newly installed, 1 downgraded, 1 to remove and 1 not upgraded.
Need to get 3,188 kB of archives. After unpacking 779 kB will be freed.
The following packages have unmet dependencies:
 psi-plus-plugins : Depends: psi-plus (= 1.2.97-0ppa1~artful1) but 1.2.71-1 is to be installed or
                             psi-plus-webkit (= 1.2.97-0ppa1~artful1) but it is not going to be installed
 psi-plus : Depends: psi-plus-common (= 1.2.71-1) but it is not going to be installed
The following actions will resolve these dependencies:
     Remove the following packages:
1)     psi-plus-plugins [1.2.97-0ppa1~artful1 (artful, now)]
2)     psi-plus-skins [1.2.97-0ppa1~artful1 (artful, now)]
     Downgrade the following packages:
3)     psi-plus-common [1.2.97-0ppa1~artful1 (artful, now) -> 1.2.71-1 (unstable)]
Accept this solution? [Y/n/q/?]No oczywiście ten psi ma zależności ale bez problemu można i im dopisać odpowiednie wersje albo zaakceptować jedno z rozwiązań aptitude. xD

Użytkownik

morfik napisał(-a):
No jak co?
Kod:
# apt-cache policy psi-plus psi-plus: Installed: 1.2.97-0ppa1~artful1 Candidate: 1.2.97-0ppa1~artful1 Version table: *** 1.2.97-0ppa1~artful1 995 120 http://ppa.launchpad.net/psi-plus/ppa/ubuntu artful/main amd64 Packages 100 /var/lib/dpkg/status 1.2.71-1 990 990 https://deb.debian.org/debian sid/main amd64 Packages
Do samego sprawdzenia dostępnych w repozytoriach wersji, ale nie do downgrade.
Repozytoria z innymi wersjami też same się nie dodadzą.
Ostatnio edytowany przez arecki (2017-10-06 14:06:45)

Użytkownik

morfik napisał(-a):
Tak czy inaczej apt-cache przydaje się do powrotu do stabilności. xD
Do jakiej stanbilności ?

Szczawiożerca

tomi napisał(-a):
Do jakiej stanbilności ?
Stabilnej…

Użytkownik

tomi napisał(-a):
morfik napisał(-a):