Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hej,
Mam taką drobną niedogodność. Mianowicie po zablokowaniu ekranu CTRL+L Gnome owszem blokuje ekran, ale także usypia monitor.
Jak wyłączyć tą wnerwiającą funkcję - czyli aby zablokował się ekran, ale bez wygaszania?
Wg deweloperów GNOME tak ma być i nikt takiej opcji nie potrzebuje, więc takiej opcji oczywiście nie ma :)
https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=710904
ja tam sobie załatwiam wszelkie usypiania monitora autostartem skrypta:
#!/bin/sh xset -dpms xset s off xset s noblank
do tego wpis w /etc/X11/xorg.conf.d/10-monitor.conf
Section "Monitor" Identifier "LVDS1" Option "DPMS" "false" EndSection Section "ServerLayout" Identifier "ServerLayout0" Option "StandbyTime" "0" Option "SuspendTime" "0" Option "OffTime" "0" Option "BlankTime" "0" EndSection
a ekran blokuję i3lock-iem
i3lock -n -d -u -c 000000
bind pod ctrl+L, działa od lat, myślę, że fedora to też potrafi :)
btw. zawsze można się po prostu wylogować z iksów i zapuścić na tty cmatrix-a :) albo po prostu zakończyć sesję usera i wyłączyć monitor czy tam przymknąć klapę lapa żeby wygasił matrycę :)
Ostatnio edytowany przez hi (2017-11-30 19:50:08)
@hi
Fedora 27 z Gnome jeszcze utknęła na etapie Xorga?
Czy może jest już wersja narzędzia xset do Muttera?
Kod:
/etc/X11/xorg.conf.d/10-monitor.conf
To też się w Mutterze raczej już nie przyda.
RTFW:
https://docs.fedoraproject.org/f27/system-administr … /Wayland.html
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-11-30 22:43:58)
a to sorry no tak wayland i tak pewnie większość apek bangla na xwayland:)
btw. jak wejdzie ten cały wayland kiedyś do stabilnego Debiana jako domyślny serwer iksów to można będzie go może użyć póki co to powijaki
Ostatnio edytowany przez hi (2017-11-30 23:04:37)
hi napisał(-a):
a to sorry no tak wayland i tak pewnie większość apek bangla na xwayland:)
btw. jak wejdzie ten cały wayland kiedyś do stabilnego Debiana jako domyślny serwer iksów to można będzie go może użyć póki co to powijaki
Do Bustera już wchodzi Wayland.
Tylko z Nvidią na razie zostałem jak Himilsbach z angielskim. :P
Chociaż podobno Zielone Ludki "wypłakały" jakiś kompromis, czyli wpakowanie
ich cudaśnych pomysłów do specyfikacji GBM-2.0, ale kiedy to doszusuje do Mesy...
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-12-01 00:10:16)
Wszystko fajnie, tylko te wasze rady nie mają nic do tego.
W GNOME zablokowanie ekranu = jego wygaszenie. Obie akcje są odpalane w momencie blokady ekranu.
Trzeba by używać czegoś inne (może xscreensaver) lub podłubać w plikach źródłowych samego GNOME.
yossarian napisał(-a):
Wszystko fajnie, tylko te wasze rady nie mają nic do tego.
W GNOME zablokowanie ekranu = jego wygaszenie. Obie akcje są odpalane w momencie blokady ekranu.
Trzeba by używać czegoś inne (może xscreensaver) lub podłubać w plikach źródłowych samego GNOME.
Xscrensaver działa pod Waylandem?
Co się tyczy dłubania w źródłach samego Gnome można, ale nie zauważyłem w Debku mechanizmu, żeby na paczki z repozytorium nakładał jakieś lokalne łatki,
także trzeba by budować to Gnome co aktualizację.
Niebyt trudne, o ile mamy Gentoo albo LFS, w Debianie już nie koniecznie.
Z resztą podejrzewam, że wszystkie kompozytory Waylanda pójdą w kierunku Andka, czyli blokada ekranu = s2ram.
Ale problem to być nie musi, mój tablet po naciśnięciu guzika wstaje i działa.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-12-01 21:16:56)
Najlepsze jest to, ze jak laptop pracuje sam to po zablokowaniu ekranu wybudzenie trwa niemal sekunde.
Jednak gdy laptop jest wpiety do stacji dokujacej do ktorej podpiete sa 2 monitory iiyama - to maskara wybudzenie trwa wieeeekiiii.
Niestety iiyama niema zadnych opcji do wylaczenia usypiania :(
Strony: 1