Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Użytkownik

Witam, posiadam laptopa Acer Travelmate z prockiem I3- zintegrowana grafika ale uszkodzoną matrycę, podczas instalacji Debian 9.6 obraz był wyświetlany na zewnętrznym monitorze (VGA), ponowne uruchomienie i problem bo nie widać nic oprócz szarego obrazu. na "ślepo" zalogowałem się na konto ale nadal nie jest domyślnym ekranem i nic kompletnie na nim nie widać. Jest opcja jakoś ustawić aby obraz był wyświetlany przez VGA ?
Ostatnio edytowany przez gixer (2018-11-25 19:19:01)

człowiek pasjonat :D
Strzelam, że podczas instalacji mógł być "duplikat". Z tego co pamiętam, to jak się przesunie kursor na inny ekran, to zawartość tak jakby też jest "przenoszona", przynajmniej tak to domyślnie działa w xfce + lightdm. Jakie masz środowisko??
Użytkownik

gnome, dodam że kursora nie widać w ogóle
Ostatnio edytowany przez gixer (2018-11-25 21:21:25)

Użytkownik

A skrót klawiszowy nie działa Fn+F5, lub inny do przełączania ekranów. Naciskać do wygaśnięcia zepsutej matrycy, jak coś na niej widać, lub próbować kilka razy (chyba dwa). Jak nie, to zostaje xrandr.
Użytkownik

Fn nie działa , uruchomiamiam wiersza poleceń za pomocą klawisza e podczas uruchamiania systemu a później cnrl+c, wtedy polecenie xrandr nie działa - nie można odnaleźć polecenia "xrandr". Po dołączeniu zewtętrznej myszki poszło.
xrandr -q
Wyświetla iż podłączony jest zarówno:
- LVDS-1 (ekran laptopa którego fizycznie nie ma)
- VGA-1 (monitor zewnętrzny)
xrandr --output LVDS-1 --off
i ekran zostaje odłączony, niestety jedynie do ponownego uruchomienia, pomysły jak wyłączyć ekran na stałe ?
Ostatnio edytowany przez gixer (2018-11-26 00:18:24)

Użytkownik

I teraz albo robisz plik konfiguracyjny.
nano /etc/X11/xorg.conf.d/monitory.conf
Z taką zawartością (przyjmijmy że to będzie jak u ciebie VGA-1 i LVDS-1).
Section "Monitor"
Identifier "VGA-1"
Option "Primary" "true"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "LVDS-1"
Option "ignore" "true"
EndSectionI restart X-ów.
Lub przełączasz monitory xrandr-em, jak zadziała prawidłowo możesz dodać to do startu systemu.
xrandr --output VGA-1 --output LVDS-1 --off
Lub wyłączasz jak u ciebie.
Wybierz co wolisz. A zapomniałem, jak się dostaniesz do gnome to tam można ustawić monitory w GUI.
Poprawiłem wpis do twojej poprawki, bo nie zauważyłem twojej edycji.
Ostatnio edytowany przez jawojx (2018-11-26 00:26:31)
Użytkownik

nie mam w ogóle folderu xorg.conf.d
Ostatnio edytowany przez gixer (2018-11-26 00:39:38)

Użytkownik

To go zrób.
mkdir /etc/X11/xorg.conf.d/
Użytkownik

Dzięki za odpowiedzi ale nic z tego nie będzie , system się wiesza co chwilę , udało mi się zrobić tak jak napisałeś , utworzyłem folder , plik tekstowy ... Później
sudo systemctl restart display-manager
przy restarcie znowu problem z wpisaniem hasła , kilkanaście razy próbuje wpisać i nie chce się zalogować , nie mam pojęcia czy już się zawiesił czy nie ....
Ostatnio edytowany przez gixer (2018-11-26 17:21:52)

Użytkownik

gixer napisał(-a):
..., system się wiesza co chwilę , udało mi się zrobić tak jak napisałeś , utworzyłem folder , plik tekstowy ...
...przy restarcie znowu problem z wpisaniem hasła , kilkanaście razy próbuje wpisać i nie chce się zalogować , nie mam pojęcia czy już się zawiesił czy nie ....
Nie do końca rozumiem. Czy tak się dzieje po tych zmianach, czy tak było wcześniej i przy przełączaniu przez xrandr też. Czy wiesza się też w trybie tekstowym, może zaloguj się w "recovery mode" i sprawdź. To co podałem na pewno działa, sprawdź czy nie pomyliłeś się we wpisie. Może problem jest gdzie indziej, czy RAM i dysk sprawdzałeś, jak by nie było to stary laptop.
Jaka tam jest grafika.
lspci | grep VGA
Ostatnio edytowany przez jawojx (2018-11-26 18:27:18)
Użytkownik

Wydaje mi się że to jakiś problem ze sterownikami karty graficznej , od początku system wieszał się w różnym momencie , w pewnym momencie udało mi się zrobić to co pisałeś ...., Później etap logowania po resecie i znowu zwieszanie. Po wyłączeniu ekrany domyślnego do czasu resetu laptop chodził płynnie, restart no i znowu muli, zwiechy łapie. Włączyłem memtest zobaczę jak stan ram
Ostatnio edytowany przez gixer (2018-11-26 19:22:26)

Użytkownik

Sprawdz czy masz zainstalowane pakiety:
firmware-linux-free firmware-linux-nonfree firmware-misc-nonfree i965-va-driver i7z i7z-gui
Ostatnio edytowany przez wikingagressor (2018-11-26 20:14:19)

Użytkownik

wikingagressor napisał(-a):
Sprawdz czy masz zainstalowane pakiety:
Kod:
i7z i7z-gui
Po co mu to i7z, Turbo Boost-a to poogląda sobie innym razem. Co prawda nie pokazał jakie ma GPU.
Co innego wpadło mi w oko. Jak z RAM-em i dyskiem wszystko dobrze, to.
gixer napisał(-a):
gnome, dodam że kursora nie widać w ogóle
Jak ty masz gnome to pewnie twoim menadżerem logowania jest gdm.
cat /etc/X11/default-display-manager
A u mnie w niektórych konfiguracjach sprzętowych, po przełączaniu z terminala na sesje graficzną potrafił zawiesić system. Zrób taki test.
Przełącz się na terminal drugi Ctrl-alt-f2 (pierwszy jest zajęty jak to jest gdm)i zatrzymaj gdm. Widzę że masz sudo to:
sudo systemctl stop gdm
i już ze swojego uruchom domyślną sesje graficzną.
startx
Jak nie będzie problemów to zamień menadżera logowania i zainstaluj lightdm, lub inny. Będzie pytanie w konfiguracji o domyślny to wiadomo wybrać lightdm.
Ostatnio edytowany przez jawojx (2018-11-26 21:04:15)
Użytkownik

Dzięki wielkie za odpowiedzi, po próbie uruchomienia już na drugim sprzęcie daje sobie spokój , poprostu są to szroty wyciągnięte z szafy, drugi laptop okazało się że ma uszkodzona płytę główną przyczyną porcie VGA i HDMI , obraz raz sobie jest raz znika, poddałem się. Będę miał wolne fundusze to zakupie PC z jakimś prockiem najlepiej 4 rdzenie i tyle. Jeszcze raz wielkie dzięki
Strony: 1