Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Próbowałem wszystkiego i to jest nieusuwalne. To już w KDE Plasma 6.3.5 nie działa.
~/.config/kwalletrc
[Wallet] Enabled=false
trudno zablokowac to dziadostwo. ja to usuwam "na chama" sudo rm -rf /usr/bin/kwallet ale po każdej aktualizacji na nowo.
Dlaczego usuwacie kwallet?
Portfel KDE pyta o hasło i gdy rozwiniesz te listę to chcę przechowywać Twoje hasła w chmurze na stronie kde.org. To tak wygląda jakby zapisywał hasła do wifi i systemu w jakiejś chmurze. Jeżeli to prawda to średni pomysł, w Gnome jest podobnie. I jeszcze nie pozwalają tego normalnie wyłączyć, tylko z każdą nową wersja Plazmy to jeszcze bardziej utrudniają. Trochę to podejrzane i dziwne.
Od dawna nie używam KDE. Po kilku latach z KDE wróciłem do XFCE... To aż do tego doszło, że takie rzeczy ida w chmurę. Ale zapewne zaszyfrowane. Ale jak używałem KDE to rzeczywiście też wyłączałem kwallet, a używałem wtedy usługi gnome-keyring
Przegladajac internet widziałem gdzies takie rozwiazania:
Zahaszuj linię Exec= w pliku /usr/share/dbus-1/services/org.kde.kwalletd6.service.
#Exec=/usr/bin/kwalletd6
lub zmień nazwe
mv /usr/share/dbus-1/services/org.kde.kwalletd6.service /usr/share/dbus-1/services/org.kde.kwalletd6.service.disabled
@Yampress próbowałem z tym plikiem i nie pomaga. Oznaczenie # w tym pliku tylko opóźnia uruchomienie przeglądarki o jakąś minutę a zmiana nazwy na .disabled to przy następnej aktualizacji nadpisze ten plik i to dziadostwo dalej będzie się uruchamiać. Ja nie lubie tego kwallet bo to irytujące dziadostwo, używam KeepassXC.
To dziadostwo to jakaś telemetria dlatego takie nieusuwalne. KDE chyba należy do OpenSUSE i zawiera 10 milionów linii kodu, tak podaje chatGPT.
Więc nawet w otwartym oprogramowaniu łatwo ukryć takie rzeczy. Zwłaszcza że przeglądarki Chrome, Firefox, GCC, są na poziomie 30-40 LOC.
GCC to 15 LOC, a LLVM 20-30 LOC. JVM 10 LOC. Linux ponad 30 LOC. Może na forum Archa mają rozwiązanie.
Zmień środowisko na bez kwallet.
Kiedyś używałem xfce. Potem poszedłem na kde, ale tam ilość możliwości konfiguracji trochę przytłacza. Tak wysoko konfigurowalne środowisko mnie zniechęciło i powróciłem do xfce. Prostota jest cudowna. przynajmniej wszystkie opcje konfiguracji mozna tam w miarę szybko łatwo ogarnąć. A nie szukać gdzie jaka opcja w ustawieniach jest. Zbyt duży wybór jest nie dobry tak samo jak zbyt mały wybór opcji konfiguracji