Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Dark Sith

Witam
:) mam aptitude, lubie go uzywac ale przypadkiem wcisnąłem upgrade systemu i zaznaczylo mi sie miliardy pakietów do usuniecia/uaktualnienia/zainstalowania. Jak wylaczyc ta aktualizacje, te zaznaczenia pakietów

Bicycle repairman

Podejrzewam, że nie używałeś aptitude od początku przy instalacji pakietów, stąd te problemy. Najlepiej używać tylko aptitude do insalacji.
Możesz wyłączyć opcje:
- Automatyczna instalacja rekomendowanych pakietów
- Automatyczne usuwanie nieużywanych pakietów
w menu opcje -> zależności. To powinno pomóc, ale wtedy aptitude straci swoją "moc".

unknown

elektryk dyżurny

to powinna być ta opcja:
PS: ja też lubię aptitude :)

Dark Sith

Wątek jest stary ale znalazłem fajną opcje :)
Może tutaj nie zablysne ale w aptitude w menu pakiet jest opcja Pozostaw :
Wystarczy "przelecieć' dwukropkiem wszystkie pozycje drzewa pakietów i po sprawie :D

Piwo DUG

A ja nie lubie aptidute i deselecta i mc dlaczego bo wyglodaja jak bym mial commodore.Tez wlasnie wtaki sposob sobie namiszalem nie lubie w aptitude + i - i.t.d wole console i synaptica
jest prosciej i jasniej aptitude to skansen ,ktory rowna sie atari sharp i commodore
No wybacz ale ja nie chce cie obrazic

Bicycle repairman

A ja nie lubie aptidute i deselecta i mc dlaczego bo wyglodaja jak bym mial commodore.Tez wlasnie wtaki sposob sobie namiszalem nie lubie w aptitude + i - i.t.d wole console i synaptica
jest prosciej i jasniej aptitude to skansen ,ktory rowna sie atari sharp i commodore
No wybacz ale ja nie chce cie obrazic
A kto Ci broni używania aptitude z linii poleceń?

Moderator

A ja nie lubie (...) mc
Potega drzemie w szczegolach. MC rLz :)

elektryk dyżurny

A ja nie lubie aptidute i deselecta i mc dlaczego bo wyglodaja jak bym mial commodore.
chciałbym mieć takie zabawki na starym C64 ;)
zauważ jednak, że aplikacje w curses działają szybciej i potencjalnie są mniej zabugowane niż kolorowe okienka pod iksami

Admin łajza

Większość ludzi nie docenia konsolowych narzędzi. Większość ludzi panikuje jak zaliczy awarię iksów. :)
Curses to potęga.
A z aptitude korzystam tak jak z apt-geta. Tylko opcji moo nie ma. ;)
Oprócz aptitude lubię również mocp, irssi, mc, rtorrent i wiele innych.