Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-08-11 08:30:00

dawid77 - Użytkownik

dawid77
Użytkownik

DODAWANIE UŻYTKOWNIKA DO SYSTEMU - PROBLEM

Witam mam taki problem co do uzytkowników w systemie. mam standardowo konto roota i jednego stworzonego uzytkownika! Ale jak chcę dodać nowego przez useradd daje mu passwd wrzucam hasło i niby spoko ale w /home niemam wcale jego katalogu domowego a jak chcę przelogować na niego to wyrzuca mi jakieś błędy. Był bym bardzo wdzięczny za pomoc:)

dawid

#2  2006-08-11 08:35:24

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Re: DODAWANIE UŻYTKOWNIKA DO SYSTEMU - PROBLEM

Witam mam taki problem co do uzytkowników w systemie. mam standardowo konto roota i jednego stworzonego uzytkownika! Ale jak chcę dodać nowego przez useradd daje mu passwd wrzucam hasło i niby spoko ale w /home niemam wcale jego katalogu domowego a jak chcę przelogować na niego to wyrzuca mi jakieś błędy. Był bym bardzo wdzięczny za pomoc:)

Albo przeczytaj dokładnie mana useradd, albo dodawaj przy pomocy interfejsu adduser.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#3  2006-08-11 13:46:46

dawid77 - Użytkownik

dawid77
Użytkownik

no tak tylko po utworzeniu użytkownika komendą np:
useradd user -d /home/user -m
tworzy mi go i spod konsoli się zaloguje ale w polu wybboru użytkownika w oknie logowania kde mi go niewyświetla jeżli jednak wpisze go zaczyna logować ale wyrzuca mi błędy.i wyskakuje spowrotem do okna logowania - czyli do trybu graficznego się niemoge dostać. Wygląda na to że czegoś przy tworzeniu użytkownika nieładuje. prosze o pomoc:)

dawid

#4  2006-08-11 13:53:38

kaszak696 - Członek DUG

kaszak696
Członek DUG
Serwis

spróbuj skopiować wszystkie pliki/foldery zaczynające się od kropki z twojego dotychczasowego konata. Mi podziałało.

http://images3.fotosik.pl/103/116624a3ce1555a7.gif
Linux registered user #423419

#5  2006-08-11 14:17:06

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Np. takie coś działa.

Kod:

useradd -d /home/romek -m -k /etc/skel/ -g users -s /bin/bash -G cdrom,audio,floppy romek

-g grupa_początkowa
              Nazwa  lub  numer początkowej grupy logowania użytkownika. Nazwa grupy musi istnieć. Numer grupy musi odnosić się do już
              istniejącej grupy.  Domyślnym numerem grupy jest 1.

Mam nadzieję, ze Romek nie będzie zły. :)

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

Stopka forum