Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mam pytanie jak zwykle sie dzieje przy założeniu nowego tematu jak mam wejść na partycje ntfs po włączeniu disks program sie wiesza i nic niepokazuje niepowiem zebym był bardzo kumaty z linucha bo to dopiero 3 dzień ale jeśłi mozecie to wyciagnijcie pomocną dłoń jakiś ładny i łatwy opis co mam zrobic

Użytkownik
disks to kakie cacko z debianie co ma samo wykrywac dyski wszelakie wiecej niewiem na boga staram sie czytać i czytać na ten temat ale jeszce nic ciekawego niemam ano aktywator

Użytkownik
może to Ci pomoże:
http://www.dug.net.pl/faq/faq-5-198-NTFS___montowanie_i_zapis.php

Użytkownik

Jak w temecie: Czy problem zapisu na ntfs jest już cakowicie zażegnany?
Kiedyś słyszałem, że były z tym problemy...
Właśnie zbieram się do instalacji debiana. Mam dysk 28,6 GB. 6 GB dałem dla XP, 6,5 GB dla ledwo ściągniętego Etcha Testing dvd-1, a resztę chciałem przeznaczyć na partycję wspólną dla obu systemów. No i nie wiem w jakim formacie, czy po staremu w ograniczonym FAT32 (obrazu filmu z DVD nie zrobię), czy w NTFS?

Członek DUG
No to już lepiej w ntfs, bo faktycznie jak zauważyłeś fat ma ograniczenia co do wielkości pliku. A jak poszukasz, na forum jest wątek o ntfs-3g, który radzi sobie z zapisem na partycjach ntfs.

Członek DUG
Moj wykladowca twierdzi, ze mimo mozliwosci zapisu na partycje ntfs. Powinno posiadac sie partycje FAT jako wpolna, ktora jest przyjazniejsza dla Linuxa. (Chodzi tu glownie o mozliwosc utraty waznych danych)

Użytkownik

Ja spotkałem się ze stwierdzeniem, że ntfs-3g ma problemy z dużymi plikami , ale to mówił zazdrosny użytkownik bsd ;). Przenosił ktoś np. filmy na partycję obsługiwaną przez ntfs-3g ?

Admin łajza

Wg mnie lepiej na Windowsie zainstalować sterownik dla ext2/3
http://www.fs-driver.org/

Członek DUG
Przenosilem w obie strony nie ma zadnych problemow. ;)