Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kupiłem ostatnio drukarkę hp 5n z kartą jetdirect (umożliwia połączenie drukarki do sieci komputerowej normalnym kablem sieciowym) i niestety mam problem z konfiguracją. zainstalowalem cupsys, bo z tego co wyczytalem to on zawsze jest odpowiedzialny za komunikacje z drukarą...
niestety nie wiem co dalej... ze strzępek informacji wnioskuje, ze nalezy wstawic w jakims pliku konfiguracyjnym komende na kształt socket://ip_drukarki:9100
bawił sie juz ktos, kiedys w taką konfigurację?
zainstalowałem też foomatic bo może się przyda :) ale nie bardzo wiem jak sie zabrać i co jest potrzebne... w koncu to drukarka sieciowa, wiec powiniennem tylko gdzies wpisac jej adres ip i powinno smigac, ale gdzie?
w katalogu /etc/cups stworzyłem plik printers.conf, bo go tam nie bylo i dodalem jedna drukarkę
<DefaultPrinter laser> AllowUser All Info HP 5n DeviceURI socket://192.168.1.20:9100 Location NetPrinter Shared Yes State Idle Accepting Yes </Printer>
niestety nic to nie dalo...
szukałem cały dzień nareszcie znalazlem rozwiazane, więc odpowiem sam, może komuś się przyda... sprawa jest tak prosta, jak świnski ogon ;)
wystarczy:
1. zainstalować cupsys
2. w przeglądarce wpisać adres http://localhost:631
3. uruchomi sie panel administracyjny CUPS, gdzie należy postępować zgodnie z instrukcjiami:
- podac nazwe, polozenie i opis drukarki (wszystko dowlonie)
- z rozwijanej listy wybrac AppSocket/HP JetDirect
- w pole URl urządzenia wpisać: socket://ip_drukarki:9100
- wybrac producenta HP
- wybrac model drukarki
- podac login i haslo uzytkownika
na koniec nalezy jeszcze na stronie glownej CUPS dodac uprawnienia drukowania dla odpowiednich uzytkownikow :]
...i mozna się cieszyc drukowaniem :D