Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik
 Użytkownik

Witam
Jutro biore udział w II etapie Olimpiady Informatycznej (www.oi.edu.pl)
Macie jakies porady co sie warto nauczyc i z jakiego źródła? 
Dzieki z góry!
PS:Pisze w c/c++

Piwo DUG
 Piwo DUG

Użytkownik
 Użytkownik

Członek DUG
 Członek DUG
	Ogólnie algorytmy sortowania to tutaj podstawa, II etap napewno nie będzie też łatwy. Szkoda że tak mało czasu, trzymamy kciuki za dobry wynik ;]

Użytkownik
 Użytkownik

sortowania bąbelkowego
z pamieci sam napisze funkcje sortowania teraz :D
Zastanawia mnie czy bedzie cos na wzor zadania 4-tego (minimalne rozpiecie drzewa) kody zrodlowe mam przykladowe - ja tego algorytmu nie umiem zaimplementowac - zaczaic od czego zaczac, obawiam sie ze moze byc cos podobnego. Macie jakies pomysly co warto jeszcze powtorzyc/jakies rady?
Moze dacie jakis schemat blokowy, opiszecie kroki na wyliczenie najkrotszej drogi miedzy polaczeniami przez iles punktow itp. zadania ?
Dzieki za wsparcie ;)
PS: Co do samego c++ to wskazniki, tablice, wektory, klasy opanowane tylko mnie zastanawia jak sobie uproscic algorytmy STLem :D
Moze ktos pamieta jakies ciekawe funkcje przydatne przy algorytmach z STLa poza sort() ?

Użytkownik
 Użytkownik

I po zawodach mam tylko 60pkt...
Zadania jakie były to budowa trojka z bierek (z ktorych bierek z wora mozna zbudowac), zabawa z tablicami alfabetu jakies tam kombinacje.
W Lublinie po pierwszym etapie byłem liderem a teraz napewno nie jestem - znajac zycie pojda teraz Ci ktorzy mieli > 110 pkt ;)

Członek DUG
 Członek DUG

I po zawodach mam tylko 60pkt...
Az 60 pkt ;-) To bardzo dobry wynik! Juz niedlugo potyczki algorytmiczne :> Mysle, ze tutaj lepszego treningi niz Cormen+praktyka nie ma.

Członek DUG
 Członek DUG

nieźle, tym bardziej, że w tym rku poziom był chyba wyższy (nie wiem, już studiuję). Rok temu też miałem okazję brać udział w II etapie - cóż, tylko 20 punktów mi wyszło ;] A próg to chyba nawet poniżej 100 był (żeby przypomnieć, do zdobycia 400 punktów w sumie)
 Członek DUG
 Członek DUG

Tylko on mowi o oig, a nie oi:D

Członek DUG
 Członek DUG

hmm...
ok.
Chociaż jak ja brałem udział w licealnej, to znajomy z gimnazjum dostał się do finału nawet ;-)