Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam Grupowiczów! Moze nie w tej grupie powinien byc ten post ale coz znaczy sila przyzwyczajenia....
Po ostatnich burzach nad Zachodniopomorskim pozostało mi "w spadku" w niektórych lokalizacjach kilkanascie popalonych switchów. Stoję przed dylematem:
a) zrobic przebudowe sieci i wstawic (relatywnie mniej bo 'tylko' kilka) zamiast dotychczasowych dotychczasowych "plajstikowych made in china' jakies sensowne (cena do jakosci)
b) wstawic w dotychczasowe miejsce 'jeden za jeden' tez jakies noname'y
c) wstawic markowe (lepiej sie sprawujace).
Jaki sprzet polecacie i dlaczego? Bede wdzieczny za konkretne odp.
Może to sie wyda absurdalne ale najtańsze shity byle działały. Miałem kiedyś podobny problem i okazało się po paru latach, że się nie pomyliłem. Budując sieć od nowa i rozwijając ją starałem się zachować jakiś przyzwoity poziom. I tak raz na jakiś czas w wyniku niestabilności zasilania etc. któryś zwisał. Burza i buum poszło wsio w ho...re. Na szybko kupiłem byle co, chodzi tak samo a mniejsze koszty, do tego miałem parę shitow potestowanych na lanpary itp imprezach, dały se rade i sie sprawdziły. Bier co tanie i zrób sobie w newralgicznych punktach zabezpieczenia przeciwprzepięciowe na skrętkach i zasilaniach.
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF25a/10907 … 12086592.html
TAAAKIIII sprzęt. :D Od roku tylko raz zaliczyły zwiechę (około 1-1.5k userów).
wszelakie stwitche linksysa ,osobiscie uzywam 24 protowych z zasialaniem PoE dla AP (struktura w firmie ) faktem jest cela ,ale wiesz za co płacisz ( za swięty spokuj ,zapomnialem ze one są ,nawet u klientów ) :)
Wszystko zalezy od kasy. Ja polecam z cala odpowiedzialnoscia switche 3Com z serii 4500 i 5500, jak rowniez stare juz ale caly czas idealne Switche Catalysty 2900 familly.
Pozdrawiam
...wszystko zalezy od kasy...
Dokładnie tak jest w moim przypadku. Dziękuje wszystkom za podpowiedzi...
Stanelo w koncu na D-Linku (DES1016D). Poupuchałem toto w miejsca gdzie staly 'tamte plajstiki' - jak na razie nie mam do nich wiekszych zastrzezen.
Pozdrawiam (Respect)