Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Admin łajza

zainstalowałem znajomemu Debiana, narazie stable, żeby się chłopak nie męczył zbytnio ;)
problemem jest ntfs-3g, normalnie w stable go nie, ale jest w backportach. tylko znowu nie ma w nich potrzebnego libfuse w wersji 2.6.ileś.
ktoś wie skąd mozna bezboleśnie zainstalować ntfs-3g dla Etcha?

Palacz

Próbowałeś może przestawić na lennego.
Ja stamtąd zainstalowałem coś tam krzyczy na kernel przy starcie ale działa.
Pozdrawiam

Członek DUG

Przepraszam, że sie wtrącę.
Na "Debian Users Gang"
w opisie:
Montowanie windowsowych partycji (FAT/NTFS) w Linuksie
...na koniec uwaga odnośnie NTFS: nie nastawiaj się, że będziesz mógł zapisywać cokolwiek na partycjach z systemem plików NTFS. nie ma jak dotąd dobrego sterownika w linuksie, a ten który jest jest uznany za niebezpieczny i jest bardzo ograniczony...
Też instaluję Debiana znajomemu a on jest zapalonym użytkownikiem programów typu uTorrent.
Jego głównym pytaniem było: czy dla pobierania dużych plików będzie mógł wskazać partycje widowsowe.
Wiem że ma wina postawionego na NTFS.
Jak z tego wybrnąć ?

elektryk dyżurny

hm to faq jest trochę nie na czasie... nie ma tam właśnie rozwiązania opisującego ntfs-3g. obecnie przebudowuję ten art od zera

Użytkownik
chyba w tym opisie chodzi o sterownik który jest w kernelu a nie ntfs-3g ;)
ale może się mylę :)
a co do stawiania Debiana "komuś" ja tam i tak jak ktoś jest laik i wiem że nie będzie dłubał to stawiam testinga :)
poustawiać i tak muszę sam... więc spoko jest :)

Admin łajza

Próbowałeś może przestawić na lennego.
tak mu poleciłem zrobić, wszystko było w porządku do dzisiaj — teraz nie może zainstalować g++, apt chce wersję z lenny'ego
ostatecznie się okazało, że g++ nie będzie konieczny, ale jak takie kwiatki się powtórzą to pewnie się skończy na upgradzie do testinga

Członek DUG

To chyba jakiś problem z paczkami apt-a.
Niedawno miałam problem u siebie na unstable. a teraz też na testing.
Przy dist-upgrade wywala problem z zależnościami.

Amator