Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-08-02 08:09:20

MMW - Użytkownik

MMW
Użytkownik

efektywna instalacja testing

Witam wszystkich po przerwie :-)

Szykuje się do instalacji testing i chcę to zrobić możliwie efektywnie, co w moim przypadku oznacza pobrać w pracy obraz płyty, wrzucić na pendrive, a następnie wypalić i instalować w domu.

Mam pierwszą płytkę Debian testing ze środowiskiem KDE [bo to środowisko chcę mieć].

http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/i38 … -kde-CD-1.iso

I teraz podstawowe pytanie: jak przeprowadzić instalację, aby najpierw zassać tyle programów ile się da z płytki [bez wołania o kolejne, których nie mam], a dopiero potem doinstalowywać z sieci? Czy jeśli wybiore w opcjach instalacji "środowisko graficzne" to instalator będzie wołał o kolejne płytki, czy też brakujące pakiety dossa z sieci? Jaka część KDE znajduje sie na pierwszej płycie - da się z niej już uruchomic podstawowe KDE?

Doradźcie proszę, jak to przeprowadzić, żeby nie ssać niepotrzebnie z sieci tego, co już mam na płycie a zarazem uniknąć zatrzymania instalacji w środku z powodu brakujących, kolejnych płyt.

#2  2007-08-02 08:44:58

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: efektywna instalacja testing

I jak przeprowadzić instalację, aby najpierw zassać tyle programów ile się da z płytki [bez wołania o kolejne, których nie mam]

aby wołał o kolejne płyty musiałbyś je dodać do sources.list, jeżeli ich nie masz to nie będziesz mógł tego zrobić :)

a dopiero potem doinstalowywać z sieci?

więc dopiero potem dodaj repozytorium sieciowe

Czy jeśli wybiore w opcjach instalacji "środowisko graficzne" to instalator będzie wołał o kolejne płytki, czy też brakujące pakiety dossa z sieci??

będzie wołał tylko o to, o co pozwolisz mu wołać — czyli o to, co dodasz do sources.list

Jaka część KDE znajduje sie na pierwszej płycie - da się z niej już uruchomic podstawowe KDE?

eee, oczywiście? inaczej byłoby to nielogiczne? :)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2007-08-02 09:00:44

MMW - Użytkownik

MMW
Użytkownik

Wszystko fajnie, tylko wobec tego w którym momencie instalacji edytować sources.list? Przecież instalator w trybie graficznym pyta [o ile dobrze pamiętam], czy instalować sieciowo i tyle. Nie mam możliwości w toku instalacji edytowania sources, trzeba najpierw zainstalować przynajmniej podstawowy system. A zatem w którym momencie edytować [tryb graficzny instalacji]?

Edycja:
Chyba juz kumam. Najpierw podstawowy, potem edycja sources.list i ustawienie na płytkę, zassanie xorg, xserver-xorg i pokrewnych, oraz paczki z KDE - tylko pytanie: jak się nazywa paczka z KDE, która zassa możliwie dużo z płytki?

#4  2007-08-02 09:19:17

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

może nieprecyzyjnie się wyraziłem — nie jest to dodawanie do sources.list wprost — w instalatorze jest to określone opisowo jako "czy chcesz dodać dodatkowe źródła pakietów" czy jakoś tak. przynajmniej w trybie tekstowym, instalator graficzny mnie nie jakoś przekonał ;)

Edycja:
Chyba juz kumam. Najpierw podstawowy, potem edycja sources.list i ustawienie na płytkę

ale w sumie najlepiej będzie jak sam teraz napisałeś — base i dopiero potem instalacja tego co potrzebne :)
aha, płytkę (oraz security) będziesz miał już na początku ustawione

zassanie xorg, xserver-xorg i pokrewnych, oraz paczki z KDE - tylko pytanie: jak się nazywa paczka z KDE, która zassa możliwie dużo z płytki?

x-window-system i kde-core?

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#5  2007-08-02 09:27:40

MMW - Użytkownik

MMW
Użytkownik

Acha, czyli na płytce jest tylko core... Skromnie, ale trudno ;-) Myślałem, że z prawie 700 MB uda się wycisnąc coś jeszcze :-)

EDYCJA:
Powiem krótko wszystko poszło nadspodziewanie dobrze!!! Mam kompletny system, gra radio internetowe, wszystko śmiga bezbłędnie :-) Nie myślałem, że tak łatwo i przyjemnie pójdzie ;-) A jak coś się popsuje, to przyjdę ;-P

Stopka forum