Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-10-29 22:36:19

szewczyk - Stary wyjadacz :P

szewczyk
Stary wyjadacz :P

zagadka z "Archiwum X" - paranoja

jest tak :

przydzielam IP zew userom z sieci wew,wiec tworze interfeisy wirualne na interfeis podłączonym do netu wraz z adresami IP z przydzielonymi mi z puli przez mojego ISP

ale pojawiają mi sie 4 interfesy z adresami z Puli ktore mam od ISP (ja ich nie postawiłem i nie przydzieliłem im tych adresów ) ale z maską /8

przez co mój ISP poinformował mnie ze jego router dostaje zapytania z Ip ale z nieprawidłową maską

więc robię :

Kod:

ifconfig eth0:9 down

interfeis opada ,ale za 15 min sam wstaję

co jest grane ,kto sie z czyms takim spotkał ??

dodam ze to kernel 2.6.14 i 2.6.17 ,2.6.21 na wszystkich tak samo

#2  2007-10-30 00:02:41

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Re: zagadka z "Archiwum X" - paranoja

Włącz sobie process accounting i zobaczysz co Ci podnosi te interfejsy.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#3  2007-10-30 02:39:08

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

co do aliasow to zalecane jest kozystanie z przypisywania dodatkowych adresow do interfejsu poprzez komende ip a nie aliasy ...

IMHO w ogle ladniejszym rozwiazaniem jest chyba przeroutowanie adresow do wnetrza sieci i bezposrednie przypisanie kompom a nie robienie tego przez NAT ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#4  2007-10-30 15:31:22

szewczyk - Stary wyjadacz :P

szewczyk
Stary wyjadacz :P

IMHO w ogle ladniejszym rozwiazaniem jest chyba przeroutowanie adresow do wnetrza sieci i bezposrednie przypisanie kompom a nie robienie tego przez NAT ...

nie mogę ,musze miec nadzór na ruchem z sieci wew

#5  2007-10-30 16:29:42

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

nie mogę ,musze miec nadzór na ruchem z sieci wew

Nat wymyślono w celu umożliwienia "podłączenia" wielu maszyn w sieci pod jedno IP. Zastosowanie routingu z punktu widzenia zasobów jest korzystniejsze (jądro nie musi śledzić połączeń i modyfikować pakietów, po prostu je przekazuje), a wcale ani trochę nie zmniejsza możliwości kontroli nad ruchem. Chyba, że jest jakiś inny ważny powód.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

Stopka forum